Църковна библиотека отвори врати навръх Бъдни вечер



Утро

Църковна библиотека към Русенската митрополия отвори врати навръх Бъдни вечер в блок "Опера", срещу задния вход на храма "Св.Троица".

Над 2500 тома богословска литература, включваща книги и периодика, бяха преместени в подходящо помещение, с компютър и нова мебелировка. Начинанието бе благословено лично от митрополит Неофит, който освети библиотеката.

Изданията, които могат да се намерят там, са от началото на 19 век до наши дни. Получено е и първото дарение от столичното издателство "Омофор". Най-интересни са старопечатните книги, които обаче се ползват след подаване на специална молба. В библиотеката има издания на Московската и Румънската патриаршия, на чужди езици, а във "Вечният календар" от 1897 г. се четат интересни приписки за епидемиите в България от чума през 1841 г. и от холера през 1831 г. Помещението привлича погледа и със старите радиоапарати, някои от които още функционират.

В библиотеката ще работят и четири отдела към митрополията. Културно-просветният и поклоннически отдел ще се ръководи от Милен Бакалов, докторант в Рим, по социални дейности – от отец Добромир, по външноцърковни връзки – от архимандрит Виктор, а отдел "Манастир" – от архимандрит Емилиян.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...