Църковно-народният събор ще продължи през октомври



Днес завърши първата сесия на Шестия църковно-народен събор в Рилския манастир. Тъй като делегатите на събора не успяха да обсъдят всички предлагани промени в Устава на БПЦ, те решиха Съборът да се събере пак на 6 октомври тази година отново в Рилския манастир, съобщи говорителят на събора отец Ангел Ангелов.

По предложение на Йосиф, митрополит Американски и Канадски, втората сесия на Събора ще се проведе между 6 и 11 октомври в Рилския манастир. Предложението получи подкрепата на делегатите. Малко преди 12 часа патриарх Максим и останалите делегати напуснаха залата след приключването на сесията. По-късно през деня ще бъде дадена пресконференция за работата на Събора.

Шестият църковно-народен събор трябваше да приеме нов Устав на БПЦ. Досегашният устав, приет през 1953 г., съдържа остарели норми, свързани с положението на Църквата по комунистическо време. Въпреки това повечето промени, приети до този момент, не надхвърлиха рамките на козметична редакция. По-съществена промяна бе намаляването на броя на миряните, участващи в избора на патриарха, и отпадането на понятието "църковно-народен събор", идващо още от времето на Българската екзархия през епохата на Възраждането. Според коментатори това свидетелства за засилване на процесите на клерикализация в БПЦ и демонстративно редуциране на ролята на миряните в нея.

Съборът отхвърли също така изискването, залегнало в стария Устав, според което за патриарх може да се избира само лице, ползващо се с доверие на властта, както и предложението на Синода в избора на патриарх да участва директорът на Дирекцията по вероизповедания. С това той подчерта независимостта на Църквата от държавата. С мнозинство гласове беше отклонено и предложението за връщане към Юлианския календар (т. нар.) "стар стил", от който се ръководи значителна част от православния свят, в това число Йерусалимската, Московската, Сръбска патриаршии и Атон, а у нас – разколническата т. нар. "Българска православна старостилна църква" начело с Триадицкия епископ Фотий. "Църквата празнува събития, а не дати", заявиха делегатите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...