Чакат благословията на Църквата за параклис в село Победа



Източник: Darik News

Кметът на добричкото село Победа Стойо Стоев е изпратил молба до Варненския и Великопреславски митрополит Кирил за изграждането на параклис в селото. Типовият проект за параклиса вече е изготвен. Той е дело на заместник областния управител Михаил Стоев, който по професия е строителен инженер. Идеята е параклисът в село Победа да бъде разположен на площ от 16 кв.м, изцяло по пропорциите на Златното сечение.

Има два варианта за камбаната – да бъде поставена в параклиса или извън него. Спазени са каноните на православната църква. Конструктивно параклисът е проектиран с монолитен стоманобетонов скелет и тухлени стени. Покривът е скатен и от дървени конструкции. Идеята е изографисването да стане от студенти в Художествената академия.

Преди време Михаил Стоев възстанови християнски храм в украинското село Лощиновка, където живеят на 2000 бесарабски българи. Тогава той беше директор на стоителната фирма "Екострой". Сега заместник областният управител иска да участва в изграждането на параклис в родното си село.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...