Чака се становище на Светия Синод за учебния предмет Религия



Днес председателят на Обществения съвет по въпросите за изучаване на религия в училище – проф. д-р Георги Бакалов и доц. д-р Димитър Попмаринов, декан на Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” на среща със Светия синод на БПЦ представиха концепцията и съдържанието на учебния материал на предмета Религия. Неговото изучаване като общообразователен се предвижда през учебната 2008-2009г. До ноември месец се очаква Св. синод да даде становище по предоставената концепция.

През декември тя ще бъде предадена на министъра на образованието и науката, за да я представи за решение от септември 2008 г. да бъде въведен общообразователен предмет Религия в МС.

Окончателният вариант на концепцията, заедно със съдържанието на новия предмет от 1 до 12 клас, е гласуван на заседание на Обществения съвет по въпросите за изучаване на религия в училище в понеделник. Религията ще бъде общообразователен предмет за учениците от първи до седми клас, а след това от осми до дванадесети клас – свободно избираем.

В концепцията изработена от екип специалисти по богословие история, философия, ръководен от проф. Георги Бакалов, водещо е християнството. Едва след четвърти клас учениците ще се запознаят с основите на исляма, йудаизма и будизма. Предметът ще се въвежда постъпателно в периода от 2008 до 2019г., с цел да се подготвят преподавателски кадри за страната. Най-късно изготвянето на учебника за първи клас ще започне през януари следващата година.

Припомняме, че на 1 февруари 2007 г., на съвместно заседание на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията и Парламентарната комисия по образование и наука, беше взето решение за съставяне на Обществен съвет с участието на министъра на образованието и науката по въпросите за изучаване на религията в училище.

По възложение на министър Даниел Вълчев проф. Бакалов събра екип, който да подготви концепция за религиозно образование с надконфесионален характер, която обективно да представя на учениците съществуващите у нас вероизповедания. Първото заседание на съвета се състоя на 4 април тази година.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...