Чествания в памет на св. Серафим Софийски Чудотворец предстоят в София



На 26 февруари (Сирна неделя) в деня на неговото успение, Църквата чества една година от канонизацията на св. Серафим Софийски Чудотворец.

Богучарският архиепископ Серафим (Соболев) бе канонизиран от Руската и Българската православна църква на 26 февруари 2016 г.

Честванията ще започнат от 25 февруари в 10 ч. в Руския културно-информационен център с Богословска конференция в рамките на програмата на подворието на Руската православна църква под надслов „Завръщане на забравените имена“.

От 16.30 ч. в руския храм „Св. Николай Чудотворец“, където е погребан св. Серафим, ще започне всенощно бдение, оглавено от Старозагорския митрополит Киприан в съслужение с руски духовници от църковната делегация на Тихвинския и Лодейнополски епископ Мстислав.

В същия ден от 19 ч. отново в Руския културно-информационен център ще се състои концерт на камерния хор „Възкресение“ от гр. Днипро с диригент А. Воскресенска и хора на руския храм в София „Свети Николай” с диригент В. Ченова-Стефанова.

На 26 февруари в памет на светеца ще бъде отслужена съборна света Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Богослужението ще оглави Пловдивският митрополит Николай в съслужение с Тихвинския и Лодейнополски епископ Мстислав и архиереи на Българската православна църква. Светейшият патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в светата Литургия.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...