Честната глава на свети Пантелеймон ще бъде посрещната от вярващите в София и Враца



На 27 юли, когато Църквата чества паметта на светия лечител великомъченик Пантелеймон, в София ще бъде посрещната неговата честната глава, която ще бъде донесена от едноименния руски манастир на Света гора.

Светинята ще бъде тържествено посрещната за поклонение в столичния храм „Св. Седмочисленици“ (в същия ден се чества и паметта на светите Седмочисленици). Ето и програмата по посрещането на светинята от Атон:

 

27 юли

9 ч. – Официално посрещане на патриарх Неофит в храма „Св. Седмочисленици“.

9:20 ч. – Патриарх Неофит и духовенството посрещат честната глава на св. вмчк и целител Пантелеймон и копието на чудотворната атонска икона на „Св. Пантелеймон“ в храм „Свети Седмочисленици”. (Честните мощи и копието от чудотворната икона на св. Пантелеймон остават в храма за поклонение до 9 ч. на 29 юли.

9:30 ч. – Начало на Патриаршеската св. Литургия.

29 юли

9:20 ч. – Посрещане на Честната глава на св. вмчк Пантелеймон в митрополитския храм „Св. Неделя”. (Мощите остават за поклонение в храм „Св. Неделя“ през цялата нощ до 9:30 ч. на 31 юли, понеделник).

30 юли

09:25 ч. – Официално посрещане на патриарх Неофит в митрополитския храм „Св. Неделя”.

09:30 ч. –- Начало на архиерейската св. Литургия, оглавена от Мелнишкия еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод.

31 юли

10:00 ч. – Посрещане на Честната глава на св. вмчк Пантелеймон в храм „Св. Николай”, подворие на РПЦ в София. Св. Литургия. Поклонение пред Светинята.

 

Посрещане на светинята във Враца

Тържественото посрещане на главата на св. Пантелеймон във Враца ще бъде на 1 август от 9.30 ч. пред митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски”. Пристигането им ще бъде възвестено с празничен камбанен звън. След това мощите ще бъдат положени в храма, където ще останат за поклонение до 10.30 ч. на 2 август. Веднага след пристигането им в църквата “Св. Николай Мирликийски” ще бъде отслужена архиерейска света Литургия, оглавена от Врачанския митрополит Григорий. След нея ще бъде отслужен водосвет.

По-късно същия ден, от 17 ч. ще започне първият за Богородничния пост молебен канон към Света Богородица. Богослужението ще бъде водено от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Враца и страната.

На 1 август храмът “Св. Николай Мирликийски” ще бъде отворен за поклонение пред светите мощи на Св. Пантелеймон до тогава, докато има хора, дошли да потърсят молитвеното застъпничество на светеца.
На следващия ден, 2 август, от 9 ч. в същата църква ще започне архиерейска света Литургия, предстоявана от Врачанския митрополит Григорий. След богослужението, от 11 ч., в двора на МБАЛ “Христо Ботев” във Враца ще бъде отслужен водосвет от митрополита и ще бъде положен основният камък на новостроящ се храм, който ще носи името на свети Пантелеймон. Мястото за новата църква ще бъде осветено с мощите на светеца.

Св. великомъченик и изцерител Пантелеймон живял в Никомидия през III век. Той бил син на сенатора Евстрогий. Баща му го изпратил да се обучава при знаменития за онова време лекар Ефросин. Младежът бил умен и бързо напредвал в овладяването на медицината. Император Максимилиян харесал усърдния младеж и искал да го направи свой придворен лекар. Скоро св. Пантелеймон се прочул сред хората не само със своите медицински способности, но и с дара на лечителството и чудотворството. Той често измолвал от Бога, в Когото искрено вярвал, да изпрати изцеление на тежко и нелечимо болните, и те оздравявали. Заради своята вяра, през 305 г. св. Пантелеймон бил жестоко измъчван и убит. По неговите молитви и до днес стават чудесни изцеления, затова вярващите не спират да търсят неговата помощ.

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...