Честната глава на св. Климент Охридски ще бъде донесена за поклонение в България



Moshti_Sv. Kliment OhridskiВ чест на св. Климент Охридски и по повод 1100-годишнината от успението му в София ще бъде донесена неговата честна глава.

Главата на светеца се съхранява в гръцкия манастир „Св. Йоан Кръстител“, близо до град Верия. Светинята ще бъде донесена от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон.

Мощите на свети Климент ще бъдат посрещнати от патриарх Неофит в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на 24 ноември от 17.45 ч., когато ще бъде отслужена и празничната вечерня.

Храмът ще бъде отворен и след полунощ, за да се даде възможност на всички столичани, които желаят, да се поклонят пред светите мощи.

В Деня на св. Климент Охридски от 9.30 ч. в патриаршеската катедрала ще започне съборната света Литургия.

Част от програмата на Софийската света митрополия по случай празника на св. Климент е и концертът с църковна музика, планиран за 25 ноември от 19 ч. в зала „България“.

В концерта ще вземат участие: хорът на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ с диригент доц. Димитър Димитров, Свещеническият хор с диригент ик. Кирил Попов, Камерният ансанбъл „Св. Йоан Кукузел Ангелогласния“ с диригент Кристиан Попов, Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров.

На 27 ноември вярващите от Пловдив също ще могат да се поклонят пред светинята. От 9 ч. в митрополитския храм „Св. Марина“ ще започне съборната св. Литургия, която ще бъде оглавена от гръцкия митрополит Пантелеймон в съслужение с Пловдивския митрополит Николай и епархийските митрополити, с молитвеното участие на Българския патриарх Неофит.

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

Снимка: Александра Карамихалева, www.bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...