Чудомир е жив в сърцата



Пред очите на 300 души той хвърли черен покров върху бакърен казан и положи отгоре му дървен кръст като за покойник. След покъртителния ритуал разстроен протестиращ се заля в студа със 100 кила първокачествено бяло вино.

В публикация, озаглавена „Поп брани ракията с кръст и Библия“ днешният брой на в. Стандарт разказва за интересна инициатива на свещеник от гр. Кнежа, Плевенско. В духовно поизстиналия Северозападен край неочаквано Църквата се свързва с народния живот чрез о.Михаил, свещеник в храм  „Света Троица“, който оглавява протестите срещу акциза за домашната ракия.

Протестите в Кнежа започнали с проповед на площада, в която 53-годишният отец Михаил отправил молитви за спасение на „радостта на народа“.

„Пред очите на 300 души той хвърли черен покров върху бакърен казан и положи отгоре му дървен кръст като за покойник. След покъртителния ритуал разстроен протестиращ се заля в студа със 100 кила първокачествено бяло вино. Това бе съдържателят на малко квартално заведение Крум Иванов. Саможертвата на кръчмаря хвърли в ужас местната полиция и той начаса бе предупреден да не черпи безразборно по улицата.“ – се казва в материала.

„Ако спазват законите, нашенци се лишават от исконното си право достойно да посрещнат гостенин вкъщи. Срамота е да не сипеш в чашка на масата за добре дошъл. Или да не сръбнеш поне една ракийка, след като цял ден си блъскал.“ е казал отец Михаил. Той призовал да не се посяга на домашната ракия на българина, като изтъкнал, че „за хората в Кнежа това е 11-ата Божа заповед.“

Отец Михаил Йошовски е свещеник в града от 25 години. Завършил е духовната семинария в Черепиш. По негово мнение, тежкото икономическо положение в България затруднява задачата на духовенството да учи хората на морал. Той смята, че отнемането на едно от малкото останали блага, на които се радват пасомите му, домашната ракия, окончателно ще тласне хората по наклонената плоскост на долнопробния алкохолизъм с гаражни ментета и самогон или пък по пътя на нелегалното производство.

„Гроздовата тук е необходимост за всяко семейство и всяка софра. Имаме традиция да си я пием за добро и зло. Пък и друго какво ни остана?! Всичко в богоугодни количества е полезно, религията не го отрича.“ – казва отец Михаил, цитиран от в-к Стандарт.

В материала не се споменава дали в последованието на извършения от отеца ритуал е била включена известната песен  „Ракийчице, святая мученичице“ .

© снимка в-к Стандарт

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...