Чудо спря пожар в ловешкия катедрален храм


Чудотворна сила спряла разрастването на огън с непредвидими последици в ловешкия катедрален храм "Света Троица" тези дни, съобщи Ловчанският митролопит Гавриил.
След вечерната служба до владишкия престол в базиликата била оставена да мъждука една кандилница. Плъх изпълзял от горещината и я бутнал. Тя се разляла и огънят се прехвърлил върху завеса между владишкия престол и олтара.

"На сутринта открихме, че завесата е горяла донякъде, а после нещо е спряло разрушителната сила на огъня", каза митрополит Гавриил. Пламъците угаснали от самосебе си далеч от ценните икони в олтара.

Според огнеборци, в случай че пожарът се бил разрастнал, иконостасът щял да бъде унищожен, а пораженията върху църквата, в която в момента приключва реставрацията на стенописите й, ще подложат на съдбовно на изпитание по-нататъшното й съществуване.

Вече месеци наред дядо Гавриил полага неуморни усилия за събирането на средства за строителството на нов катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в центъра на Ловеч. Въпреки това той не е престанал да се грижи и за църквата "Св. Троица", като в момента приключва реставрацията на стенописите в нея.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...