Шести православен музикален фестивал в Поморие


За шеста поредна година Международният фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно есть“ ще събере в черноморския ни курорт Поморие състави и изпълнители от страната и чужбина. Над 700 участника от 7 държави (България, Беларус, Полша, Русия, Румъния, Сърбия и Украйна) ще се включат в песенния празник от 10 до 14 юни 2009 г.

Интересът към фестивала е огромен и с всяка следваща година расте. Тази година кандидатите за участие са над 3000, от тях са избрани 32 състава. Критериите за подбор на съставите са свързани основно с изискванията на храмовото музициране. Подбрани са както църковни, така и светски хорове.

Фестивалът няма конкурсен характер, защото Православната етика е чужда на всякакви класации, е мнението на организаторите.

По традиция изключително интересни са Четенията от Съпътстващата програма. Тази година те са посветени на две теми: „Догматическа и нравствена характеристика на Православието в богослужебните песнопения” и „120 години от рождението на Петър Динев”. Поканени са лектори от Русия, Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, Шуменския университет „Св. Константин Преславски” и АМТИИ – Пловдив. На същата тема ще се проведат и свободни беседи между участниците във Фестивала – певци, диригенти и гостуващи композитори от България и чужбина.

Всички участници ще се включат в празничните литургии, които ще бъдат отслужени от местното свещенство и гостуващите архиереи в храмовете на Поморие, Несебър и Бургас. Организирани са посещения на едни от най-интересните исторически и културни паметници по българското Черноморие в района на Бургас и Несебър. С голям интерес се очаква и представянето на хоровете всяка вечер на Открита сцена в Поморие.

Тази година организаторите ще предоставят актуална информация за най-интересните събития, участници и гости на обновения сайт на фестивала www.orthodoxvoices.org.

Идеята за създаването на музикалния форум принадлежи на композитора Георги Попов и на диригента Йорданка Туджарова. Двамата независимо един от друг установяват, че провеждането на такъв фестивал е особено подходящо за курортния град и обясняват избора на Поморие с историческата връзка на града с православието, с неговите уникални природни условия и не на последно място с ревностната православна вяра на поморийци.

Музикалният форум се провежда под патронажа на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий. Изпълнителен директор е кметът на Поморие г-н Петър Златанов.

Организатори са:
Община Поморие, Сливенска митрополия, Народно читалище “Славянска беседа” – София.

Шестото издание се осъществява със съдействието на:
Министерството на културата
Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”

Фестивален директор: Дафинка Станева
Технически директор: Елица Христова
 
Селекционна комисия:
доц. Димитър Димитров – председател
проф. д. изк. Стефан Хърков
Йорданка Панчева-Туджарова
Георги Попов
 
Организационен секретариат:
прот. Иван Стойков – председател,
Мария Тенекеджиева, Върбинка Тодорова, Боряна Терзиева, Емил Симеонов

Медийни партньори:
БНР, Онлайн списание за туризъм и култура Бтуризъм

С любезното съдействие на:
Славянското дружество в България
Фармацефтични лаборатории ТАЛОДЕРМА

На 11 юни Православната църква празнува чудото, случило се през 982 година – срещата на българския монах от килията “Успение Богородично” към манастира Пантократор на Св. Гора Атонска с посланика на Божия промисъл. Върху каменната плоча, която и до днес се пази там, е оставено неръкотворно издълбано началото на боговдъхновената хвалебна песен “Достойно есть”, с която православният свят възхвалява Божията Майка.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...