Щабът за борба с пандемията иска среща със Светия синод на БПЦ



Националният оперативен щаб за борба с пандемията от коронавирус ще поиска утре среща със Светия синод на БПЦ, на която да бъде обсъден достъпът до православните храмове по време на извънредното положение. Такава информация разпространи днес БНР.  Според някои съобщения в медиите, стъпката е свързана с излъчването на празничното богослужение на Неделя кръстопоклонна днес от храм-паментика „Св. Александър Невски“  по БНТ, като се твърди, че дълга процесия от хора в храма са целували един след друг Светия кръст. Такова твърдение не се потвърждава от записите на празничната служба, на които може да се проследи ситуацията в храма, мерките за безопасност и поведението на енориашите.

Седмица след обявеното извънредно положение в страната, Светият синод все още не е излязъл с общо становище и разпореждане за мерките, които църквата трябва да предприеме в храмовете в цялата страна срещу разпространението на коронавируса. Някои митрополити се обърнаха с  послания към вярващите от своите епархии.

Общото в призивите на църковните йерарси  е препоръката болните и възрастните хора да се молят в дома си и да не посещават храмовете.

Неделните литургии се излъчват на живо в ефира на БНТ-2, както и на страницата на Българската патриаршия във Фейсбук.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...