Ще е достатъчна ли само историческата памет, за да стане БПЦ Църква-майка на МПЦ?



В изданието на 25 ноември, Деня на св. Климент Охридски, ще видите:

  • Новата фаза в отношенията между Българската патриаршия и Македонската архиепископия – между емоциите и реалностите – в предаването продължаваме дискусията породена от писмото, което МПЦ изпрати до БПЦ с предложение да бъде призната за независима църква, в замяна на което нашата църква ще бъде призната за нейна Църква-майка. Писмото предизвиква много разнопосочни коментари и в очакване на новата седмица, когато се надяваме Светият Синод да заяви позицията си по тази тема, търсим отговори на въпроси като: ще е достатъчна ли само историческата памет за да стане БПЦ Църква-майка на МПЦ? Каква ще е цената на това признание? Какви са позитивите от подобно начинание и пред какви трудности се изправя Българската църква – има ли достатъчно потенциал тя да води разговори за македонската църковна независимост с останалите поместни църкви? Събеседници на Горан Благоев ще бъдат проф. Калин Янакиев, публицистът и историк Любчо Нешков, а от Скопие ще имате възможност да чуете мнението и на д-р Драган Зайковски от Института за национална история, медиевист и специалист по история на християнството. Ще научите и как македонското общество се поляризира, след като се разбра, че Македонската църква е готова да признае Българската патриаршия за своя Църква-майка.

Вашите въпроси и мнения по тази тема очакваме предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

В този брой ви предлагаме още:

  • „Децата са нешлифован диамант” – как един православен свещеник, свещеник Панайот Караушев, се грижи да възпитава във вярата децата и учениците от своята енория при църквата „Св. Георги” в с. Трудовец, Ботевградско, как малчуганите от детската градина го имат за приятел и защо всички в селото го обичат.
  • Потомък на революционери и седем поколения свещеници от Македония – специален гост на предаването внукът на легендарния полковник Борис Дрангов свещеник Борис Дрангов от българо-македонската църква „Св.Георги” в Торонто (Канада).

Гледайте ни! Очакваме ви и тази събота по БНТ 1! Започваме точно в 17 ч.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...