Ще ощети ли БПЦ патриарх Вартоломей, ако признае Македонската църква под името „Охридска архиепископия?”



В поредния брой на предаването „Вяра и общество“ за тази година – 25 януари, ви предлагаме:

  • Съветите на един стълб на вярата – в деня на св. Григорий Богослов почитаме паметта му, като припомняме някои от неговите мъдри слова. 
  • Ще пренапише ли патриарх Вартоломей църковната история на Балканите? – След срещата на главата на Вселенската патриаршия с двама македонски премиери, въпросът за автокефалията на МПЦ навлиза в нова фаза. Според Вартоломей на тази среща е обсъждано „както желанието на тази църква за връщане към каноничността под името Охридска архиепископия, така и готовността му да бъдат поканени в седалището на Вселенска патриаршия представители на СПЦ и МПЦ за преговори и опит да се намери общоприемливо решение. Какво произтича от това изявление на патриарх Вартоломей? Ще посегне ли на българската църковна история и памет, тъй като е известно че т.нар. Охридска архиепископия е съществувала седем века под името Архиепископия на Първа Юстиниана и цяла България”? Иначе казано – ще се отнеме ли част от историческото ни наследство в полза на Македонската църква с посредничеството на Цариградския патриарх? Как следва да реагира Българският Синод? А как ще реагира Сръбският? Заформя ли се казус, подобен с този на църквата в Украйна, но в македонски вариант? На тези и още въпроси Горан Благоев ще търси отговорите с анализатора Николай Кръстев, публицист и богослов.
  • „Архиерей, когото помнят с благодарност и обич” – новоизлязлата книга за Търновския митрополит Стефан, която съдържа негова биография, спомени на 45 негови съвременници и изобилен фотографски архив – през погледа на нейния автор Борис Цацов, а също проф. Иван Желев иТивериополския епископ Тихон – и двамата лично са познавали висшия духовник, останал в тяхната памет и с ерудицията и добротата си.   
  • Защо Бог допуска природните бедствия? – във време на постоянни катаклизми по света, небивала суша по нашите земи тази зима и земетресения на полуострова, искаме да обърнем поглед към онова, което ни казва Библията: Наказва ли ни Бог, когато допуска приподните бедствия и катаклизми? Ако те са част от плана на Сътворението, защо ги има, след като Бог е създал „всичко премъдро”? Каква е отговорността на човека към природата, която е творение на Бога? Защо природните стихии еднакво отнемат живота и на лоши, и на невинни хора? Дали Бог излива гнева си чрез природата, или иска да събуди нашата вяра и съвест? За разговор по тези и други въпроси ни гостуват архимандрит Дионисий и доц. д-р Тодор Велчев (астрофизик).  

Този брой на предаването се излъчва на живо, така че вашите въпроси към нашите събеседници по двете теми може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.00 ч.

Фейсбук страницата ни е активна и по време на директното ни излъчване, но за да получите отговор на интересуващия ви въпрос, желателно е да го зададете, преди да е приключил разговорът по темата.  

Очакваме ви, както обикновено по БНТ 1, и тази събота, 25 януари от 14.00 ч.

Екипът на «Вяра и общество»

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...