Ще служи ли епископ Филарет в Черна гора на Успение Богородично?



Източник: СОЗ

Комитетът за възстановяване на манастира Доволя (на територията на Черна гора – бел. прев.) е съобщил, че Негово преосвещенство милешевският епископ Филарет ще отслужи света архиерейска литургия на 28 август – Успение Богородично (ст. ст.) – в град Плевля по случай празника на храма.

В Плевля е разпространявана листовка от анонимен автор, в която се призовават гражданите на 28 август да посрещнат епископ Филарет на граничния пункт Ранче. На владиката е забранено да влиза в Черна гора заради съмнения, че помага в укриването на хагски подсъдими.

На заседанието на общинския съвет на Плевля в неделя, 2 септември, единствената точка в дневния ред ще бъде разглеждането на проектозаключението на комитет, свикан по повод забраната за влизане на милешевския епископ Филарет в Черна гора.

„Със забраната за влизане на епископ Филарет Милешевски в Черна гора са потъпкани по най-безобразен начин неговите човешки права – от свободата на вероизповедание, през свободата на придвижване, до свободата на обществено богослужение в качеството му на епископ”, твърдят членовете на комитета от Сръбската листа, Социалистическата народна партия и Народната партия.

След като на два пъти му бе забранено да влезе в Черна гора, Милешевският епископ е поискал гражданство. Министерството на вътрешните работи и общественото управление е потвърдило, че е получило искането и е съобщило, че решението ще бъде взето в законоустановения срок.

”Черногорското управление на полицията няма да снеме забраната за влизане на милешевския епископ Филарет, тъй като това не е в правомощията й”, е заявил директорът на полицията Веселин Вельович.

Преди дни Филарет обяви, че на 28 август, Успение Богородично, ще отиде в Черна гора, на чиято територия се намира част от Милешевска епархия, и че ако отново му бъде забранено да влезе в страната, ще започне гладна стачка на граничния пункт Ранче. 

Черногорският президент Филип Вуянович е обяснил на сръбския патриарх Павле, че само от Хагския трибунал може да се иска Черна гора да не забранява повече допускането на милешевския владика Филарет на своя територия.

„Със забраната за влизане на милешевския владика Филарет, който фигурира в списъка на лица, подпомагащи бягството на хагските подсъдими или възпрепятстващи залавянето им, Черна гора само се придържа към принципа за господство на правото”, е заявила говорителката на Прокуратурата на Хагския Трибунал Олга Кавран. (СРНА)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...