Юбилеен концерт по повод 50 години камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“



Тази вечер емблематичният камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“ ще отбележи 50-годишнината от основаването си с концерт в зала „България“ от 19 ч. В програмата са включени православни едногласни и многогласни песнопения, а водещ на концерта ще бъде Мариус Донкин. Юбилейният концерт е организиран Българската патриаршия, Софийската филхармония и Столичната община, с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Концертът ще бъде излъчван и онлайн на живо на страницата на Софийската филхармония.

По случай юбилея ансамбълът представя и нов диск „Сладкогласна лира“ с емблематични за състава песнопения.

Диригент на хора е Кристиан Попов, а негов почетен диригент е доц. Димитър Димитров, който е и сред основателите на ансамбъла, заедно с Негово Светейшество патриарх Неофит, Тивероиополския епископ Тихон, проф. д-р Иван Желев и др.

Хористи в състава са: Георги Миков, Димитър Бонев, Ивайло Донков, Любомир Ангелов, Боян Василев, Калин Душков, Евгени Димитров, Никола Антонов, Светослав Цанков, Ростислав Радев, Емил Даков, Стефан Димитров, Атанас Маджаров, Борис Панайотов

За първи път Камерният ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният” изнася концерт по инициатива на режисьора Стефан Харитонов по време на рецитала „Старобългарски страници“, на 29 февруари 1968 г. на столичната сцена на Театър 199. „Тогава, още на премиерата бяхме спрени, защото правим „религиозна пропаганда“, и се наложи режисьорът да обяснява, че това са автентични текстове от нашата старобългарска литература… Бяхме взели раса от Киноцентъра, и това също е подразнило някого, защото ние излизаме с расо и свещичка в ръка – „много мирише на тамян“, както казваха“, спомня си за тази първа изява на хора доц. Димитър Димитров в интервю пред БНТ.

Заслугите на ансамбъла за прослава името на своя патрон и на българското църковно песнопение са неоценими както за българското, така и за европейското и световно изкуство. Представянето му на международните фестивали за старинна музика в Париж, Авиньон, Стари Сонч, Единбург, Бидгошч, Ченстохова, Рим, Хайновка, Прага, Краков, Санкт Петербург, Москва, Нови Сад, Белград и др. са неоспоримо доказателство за международния авторитет и престиж.

Ансамбълът изнася многобройни концерти в страната и чужбина, и взима участие в едни от най-значимите културни и обществени събития на България, сред които са: тържественият концерт през 2002 г. за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в НДК пред папа Йоан-Павел II, концертът по повод подписването на договора за присъединяване на България към Европейския съюз, изнесен в Лисабон през пролетта на 2005 г.; тържественият концерт в навечерието на влизането на България в Европейския съюз, изнесен през 2006 г. в известната базилика „Санта Мария Маджоре” в Рим, церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на ЕС в София, и др.

 

 

 

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...