Яковова литургия ще бъде отслужена в София в неделя


Св. Яковова литургия ще бъде отслужена в храма на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" на 14 декември 2008 г. (неделя) от 09.00 ч. Литургията ще бъде отслужена от Величкия епископ Сионий – ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", в съслужение със семинарското духовенство, гостуващи дякони и свещеници от столичните храмове и с участието на семинарския хор.

Литургията на св. Яков, брат Господен, по традиция се служи в България два пъти в годината – на 23 октомври – денят, в който се отбелязва паметта на св. ап. Яков и втори път в неделята на св. Праотци, през Рождественския пост.

В чина на тази древна литургия има някои особености, които я различават от останалите две литургии от византийския тип – Златоустовата и Василиевата.  Якововата литургия е от Йерусалимски тип и при нея епископът служи не със сакос, а с фелон, без панагия и митра, както и без дикири и трикири; проскомидията се извършва в пълно мълчание, без да се казват молитви; на малкия вход се изнасят освен Евангелието още и Апостола и Паримийника; преломяването на св. Хляб е също различно, както и самото причащаване на народа. Хората взимат претворените дарове в отделен вид – отделно хлябът и отделно отпиват от чашата.

Както при повечето древни литургични чинове, и ядрото на литургията на св. ап. Яков несъмнено е апостолско по произход. Тя е написана на гръцки език и по-точно на формата му, използвана в Йерусалим през ІІ век. Сред най-ранните преводи на литургията е този на старобългарски език, извършен от св. Евтимий Търновски.

Използваният днес чин на служение на Якововата литургия е според превода от оригинала, направен от Левкийския епископ Партений през 1948 г.

Кратко животоописание на Св. апостол Яков

Св. апостол Яков бил син на Йосиф, обручника на св. Богородица. Затова се нарича брат Господен. Трябва да го различаваме от Яков Алфеев, един от дванадесетте апостоли, брат на евангелист Матей. Също трябва да го различаваме от Яков Зеведеев, брат на апостол и евангелист Йоан Богослов.

Яков, брат Господен, се наричал още Малки, защото принадлежал към числото на седемдесетте апостоли.

Той бил пръв епископ на Йерусалимската църква. Автор е на първото от посланията в Новия Завет на светата Библия. Написал е и първата света литургия.

Завършил мъченически, блъснат от храмовата стряха, засипан с камъни и, ударен с едно кросно, разбили главата му – починал в 63 г. на 66 години.

За повече информация: 02/8680070 – канцеларията на Софийска духовна семинария "Св. Йоан Рилски"

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...