1600 години от блажената кончина на св. Иоан Златоуст


Източник: St John Chrysostom1600th Anniversary Celebration

По повод 1600-годишнината от блажената кончина на св. Иоан Златоуст в САЩ се организира Патристически симпозиум и архиерейски богослужения с благословението на Светия Синод на Руската задгранична църква.

През 2007 година се навършват 1600 години от блажената кончина на св. Иоан Златоуст. За Православната църква св. Иоан е един от най-ярките светилници сред отците и светиите, които украсяват нейната история. Той е най-известен като проповедник и тълкувател на Свещеното Писание, като безстрашен водач – първойерарх и пастир на Църквата, със своята самоотвержена грижа за бедни и болни, и с литургията, която носи неговото име. Службата на празника св. Три Светители го прославя наравно със св. Григорий Богослов и св. Василий Велики, макар че той не е бил известен като тълкувател на догматите на вярата.

Какво е тогава мястото на св. Иоан Златоуст сред отците на Църквата? Това е темата на симпозиума, който ще се състои на 14-16 септември 2007 г. в Сейнт Луис, Мисури, САЩ. Изтъкнати лектори ще предложат своите прозрения по тази тема.

Участници и теми: Митрофорен протойерей Георгий Ларин, предстоятел на храм “Покров Богородичен” в Найък, щата Ню Йорк; протойерей Валентин Асмус, професор по история на Византия в московската Духовна академия, член на богословската комисия на Московската патриаршия; свещ. д-р Джон Бер, професор по патристика и назначен за ректор на семинарията “Св. Владимир” в Крестуд, Ню Йорк, “Пастирската сила на богословието”; д-р Дейвид Брадшоу, доцент по философия в Кентъкския университет, “Св. Иоан Златоуст за благодатта и свободната воля”; д-р Матю Стийнбърг, ръководител на Богословския факултет, Грейфрайърс, Оксфордски университет. Ще гостува мъжкият хор при храм “Св. Иоан Шанхайски и Санфранциски”, Сан Франциско, Калифорния, с ръководител Никълъс Котар.

Симпозиумът ще завърши с голямо архиерейско богослужение: в събота вечерта – всенощно бдение (вечерня и утреня), а в неделя сутринта – Божествена литургия в храма на Руската православна църква “Св. Иоан Златоуст” в Хаус Спрингс, Мисури. Ще служи Негово Високопреосвещенство митрополит Лавър, предстоятел на Руската задгранична църква, в съслужение с други епископи и множество свещеници.

Неделя, 16 септември, е Неделя след Въздвижение на честния и животворящ Кръст Господен. Именно на празника Въздвижение на Кръста Господен преди 1600 години се е представил в Господа св. Иоан Златоуст.

Превод: Божидар Питев

Благодатта на твоите уста,
възсияла като огнена светлина, просвети вселената,
придоби за света съкровища не от сребролюбие,
показа ни висотата на смиреномъдрието;
но като ни поучаваш със своите слова,
отче Иоане Златоусте,
моли Словото Христа Бога
да спаси нашите души.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...