Егарски епископ д-р Порфирий (Перич)


Кратка биография

Епископ Порфирий е роден на 22 юли 1961 г. в град Бечей в областта Войводина в Сърбия, който се намира на десния бряг на р. Тиса. При Светото кръщение родителите му – Радивой и Радойка, му дават името Првослав. Основно образование е завършил в градчето Чуруг, а средно в гимназията “Йован Йованович Змай” в Нови сад.

Монашеско пострижение в малка схима приема на Томина неделя през 1985 г. в манастира Високи Дечани, воден под мантия от своя духовен отец иеромонах (сега Бачки епископ) Ириней (Булович).

Дипломира се в Богословския факултет на Белградския университет през 1986 г. На следващия ден – празника Свети Дух, в манастира “Света Троица” в Мушутище в Косово, близо до Призрен (построен през ХІV век, разрушен от бомбардировки през 1999 г.) е ръкоположен в чин иеродиакон от тогавашния Рашко-Призренски епископ (сега Патриарх сръбски) Павле.

След това отива на следдипломна богословска квалификация по Свещено Писание на Новия Завет в Атина. Връща в Сърбия на 23 септември 1990 г. и с благословението на Бачкия епископ Ириней отива в манастира “Свети Архангели” в Ковиль. На Архангеловден – 8 ноември същата година е ръкоположен в чин презвитер.

Скоро след това в манастира идват много послушници, той започва да се разраства и епископ Порфирий е назначен за негов игумен.

Той живее в манастира, но изнася много богословски лекции от различни катедри, като специално се насочва против различните деструктивни верски секти, които нахлуват в Сърбия. В същото време ръководи духовно много млади светски хора.

На редовно заседание на Светия архиерейски събор на Сръбската православна Църква в Белград на 1 май 1999 г. е избран и хиротонисан за Егарски епископ при Бачката епархия. През 2004 г. успешно защитава докторска дисертация в Богословския факултет на университета в Атина на тема “Възможностите за познаване на Бога според апостол Павел по тълкованието на свети Иоан Златоуст”. Понастоящем е професор по пастирска психология в Богословския факултет на Белградския университет.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...