Врачанска епархия разпродава имотите си заради финансови затруднения



По повод скорошни продажби на църковни имоти, Врачанска митрополия разпространи в местната преса изявление, с което обяснява мотивите си за тези сделки. Авторът на писмото е секретар на митрополията. Публикуваме текста без редакторска намеса.

***

Във връзка с появили се недоразумения в обществеността на гр. Враца и Врачанска епархия, Врачанския епархийски съвет в свое заседание проведено на 20.11.2010, взе решение да се изпрати писмо до медиите в гр. Враца и някои всекидневни издания, с което да се внесе ясна конкретика по въпроса с разпоредителните сделки извършени от Врачанска митрополия, за да не се манипулира общественото мнение.

На първо място продажби на църковни имоти действително е имало и съгласно действуващото към момента на разпоредителните сделки църковно законодателство, не се е изисквало разрешение от Св. Синод, а само одобрението на Епархийския съвет.

По-голямата част от същите са в периода на много дълбока финансова криза, не само за Св. Синод, но и за Врачанска епархия и нейните поделения, така както и в цялата държава.

Заявяваме, че в същото това време не са извършени нарушения, нито на гражданското законодателство, нито на църковното такова, поради факта, че издръжката на клира и митрополиите в цялата страна бе прекратена от централното ни ръководство, сметките на митрополията блокирани, всички църковни институции дължащи на НОИ осигурителни и пенсионни вноски, а на свещениците месечните възнаграждения за един голям период от време, поради което многократно информирахме и молихме св. Синод да изпратят необходимите за това средства, предвидени в синодалния бюджет, като преди това Врачанска митрополия бе внасяла редовно своите месечни отчисления, към касата на св. Синод, но от там дойде само мълчание, а средства се превеждаха само на определени епархии, вероятно по нечия преценка, което провокира неподчинение на свещенослужителите към Светия Синод и Епархийския архиерей, с реална заплаха от размирици и отделяне от каноничното ръководство на БПЦ.

Манастирите обезлюдени, защото приходите от тях едва покриваха месечните режийни разходи, а какво оставаше да се извършват ремонти и поддръжка на сградния фонд, възнаграждения и храна за монашествующите братя.

Следва да знаете, че към момента няма промяна от ситуацията към миналия период и сегашния такъв, затова Епархийския съвет намери за уместно, съгласно дадените му правомощия, да се извършат съответно разпоредителни сделки от притежаваните от Врачанска митрополия имоти, приходите, от които сделки, са послужили единствено и само за нуждите на църквата и епархията.

На второ място разпоредителни сделки са извършвани само с имоти, които са били в крайно окаяно състояние или реституирани такива, представляващи храсти и камъни, поддръжката на които на практика е невъзможна за митрополията и по-нататъшното стопанисване на същите би довело до допълнителни разрушения.

Относно цитирания регистър на недвижимите имоти, църковна собственост при Светия Синод, е пределно ясно, че такъв не съществува, а дори и да е съществувал, то това не би променило с нищо фактическата обстановка, дори и към момента.

Цените на продадените имоти са определени съобразно пазарните цени, действуващи към момента на изповядане на сделките, като същите са консултирани със съответни Агенции за недвижими имоти и същевременно одобрени от Епархийския съвет, обявени в агенциите и съответно продадени на явили се кандидати.

Твърдението и преценката, че имотите са отчуждени на цени по-ниски от пазарните са субективни, като за нас посочената продажна цена е реална пазарна такава и съответно със следващите се одобрения сделката изповядана.

Издръжката на свещения клир и храмовете по епархии е изцяло на самоиздръжка, т.е от митрополиите по места. За Врачанска епархия е почти непосилно да издържа своите свещенослужители, които са в крайно окаяно състояние и борбата им за насъщния всекидневно е подложена на изпитания. Ако преди пет-шест години имаше неподчинения на свещенослужители, някои които дори отпаднаха от служение, то сега положението е сравнително спокойно, но не гарантиращо докога и как? Врачанска епархия е една от най-малките епархии след разделението и през 1998 г. Централното ръководство на св. ни Православна църква, дори от срам един път се не запита как и по какъв начин живеят неговите свещенослужители и служители, които отново повтаряме са в окаяно състояние. За тези болки, за да се запази единството на православието, Врачанския епархийски съвет заявява, че не ще търпи повече това незачитане достойнството на свещенослужителя от страна на висшето ни ръководство, защото никой не носи вина, къде се е родил и къде е ръкоположен за свещеник, а ръкоположението е едно за всички духовници, както Един е Христос за Своята свята Църква, за да служат на Господа до сетния си дъх, възпитавайки повереното му паство в духа на Светата Съборна и Апостолска Църква. | www.shansnews.vratza.com

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...