Възвание на Четвъртия църковно-народен събор



Обични чеда на светата Българска православна църква, скъпи сънародници, всечестни отци, братя и сестри,

С Божия помощ се откри поредният Четвърти църковно-народен събор в българската престолнина на 2 юли 1997-мо лето Господне.

При спазване Устава на Българската православна църква, делегати от всички епархии в диоцеза на светата ни Църква в страната и чужбина, единни с епископата во главе с Предстоятеля на родната ни Църква Българския патриарх Максим, вложиха старания и църковно-народна преданост по обстойното разглеждане на въпроси от жизнена необходимост в нашето съвремие и благословената от Бога бъдещност. Съборното начало, при действието на Светия Дух, бе ръководният принцип на цялата плодотворна дейност на събора.

По случай навършването на 2000 години от рождението на Господ Иисус Христос Св. Синод ще оповести програма за достойното отпразнуване на годишнината.

Бяха обсъдени и приети необходими изменения и допълнения в Устава на БПЦ, бе изразено становище по въпросите на взаимоотношенията между БПЦ и държавата, въвеждането на православно вероучение в българските училища, утвърждаването на църковно-просветната и издателска дейност, стабилизирането на финансово-стопанското състояние на Църквата, с което са свързани поддържането на богатото културно-историческо наследие от храмове и манастири и изграждането на нови храмове, противодействието срещу сектите, за активизирането социалната и благотворителната дейност на Църквата, за заздравяването на църковната дисциплина, за поощряване използването на съвременния български език в богослужението, за осъждането на разкола и действията на отпадналите от църковното единство, за духовното обгрижване чедата на БПЦ извън пределите на родината.

Четвъртият църковно-народен събор единодушно осъди репресивните действия на безбожния комунистически режим и се прекланя пред паметта на неговите жертви.

Четвъртият църковно-народен събор в своята пълнота става постоянно действащ орган през четиригодишния си мандат с избрани осем комисии.

Скъпи чеда на светата ни Църква,

Като живи и действени членове на Тялото Христово – Църквата, в име Господне ви призоваваме да се държим здраво в истините на светата ни православна вяра, да възгаряме "единството на духа чрез връзките на мира" (Ефес. 4:3), да не участваме в безплодните дела на тъмнината, напротив – да ги изобличаваме (Ефес. 5:11), да откликваме на призива на църковната камбана за молитвено участие в богослуженията, усъвършенстване във вярата и добродетелите чрез организиране братствени изяви. Всеки от нас да стане мисионер в своя дом и средата, в която живее, за да не секва в поколенията богознанието и благодатта Господня, тъй необходими за живот във всяко благочестие и чистота. По този начин ние ще изпълним пастирския и родолюбив дълг по примера на нашите достойни предци и учители на вярата.

Изразяваме голямата си болка поради отпадането на някои от църковното единство. Майката църква отправя горещ призив за смирение, покаяние и възвръщане в благодатното лоно на отклонилите се от единството в Църквата, за да се завърнат в нейните спасителни двори и станат наследници на вечния живот.

С отрада споделяме голямата си радост от присъствието и молитвеното участие в събора и богослужбите на представителите на поместни православни църкви, като драги гости и братя в Христа, което е свидетелство за каноничните достойнства на светата ни Църква – неотделен член на Едната света, съборна и апостолска църква.

Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа и любовта на Бога и Отца, и общението със Светия Дух да бъдат с всички нас. Амин.

Председател на Четвъртия църковно-народен събор

+ МАКСИМ

Патриарх Български

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...