ДА ПОМНИМ, ЧЕ ХРИСТОВИЯТ МИР ПОБЕЖДАВА ВРАЖДАТА НА ТОЗИ ВЕК



Последното послание на блаженопочившия руски патриарх Алексий

Днес, 7 януари, значителна част от православните християни по света празнуват Рождество Христово. Сред тях са верните от Йерусалимската, Руската, Сръбската и други поместни Църкви, монасите на Света Гора. Поздравяваме всички наши братя, които празнуват днес радостта на родилия се във Витлеем Господ. Публикуваме последното коледно послание на блаженопочившия патриарх на Москва и цяла Русия Алексий, който се представи в Господа на 5 декември 2008 г.

Думите на това послание, написано от него малко преди смъртта му, са по същество неговото завещание и последната му благословия към нас. Нека да ги изслушаме с благоговение и да се помолим Бог да приеме душата му във вечните Си селения.

Рождественско послание на Патриарха на Москва и цяла Русия Алексий II до архипастирите, пастирите, монашестващите и всички верни чеда на Руската православна църква

Слава в вышних Богу, в Вифлееме слышу
от безплотных днесь, на земли мир
благоволившему быти.

Стихира на литията
на Рождество Христово

Възлюбени в Господа преосветени архипастири, честно презвитерство, во Христе дяконство, боголюбиви монашески чин, скъпи братя и сестри ― верни чеда църковни!

Отново чуваме ликуващата ангелска песен: «Слава в вишних Богу, и на земли мир, во человецех благоволение!» (Лк. 2:14). Църквата посреща на земята Предвечния Бог, Който стана Човек, раждайки се във Витлеем от Приснодевата. По думите на Евангелието, Неговото Пришествие носи небесен мир на хората, живеeщи на земята. Изпълнява се пророчеството на Псалмопевеца: «Господ ще даде сила на Своя народ, Господ ще благослови с мир Своя народ» (Пс. 28:11).

«Мир ви оставям; Моя мир ви давам ― казва Спасителят, ― Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши» (Ин. 14:27). Мирът, донесен от Бога и въплътен в Него, убива греховните страсти и мирските тревоги. Този мир няма нищо общо с житейското самодоволство, заключващо душата в сферата на земните интереси ― той я издига към отвъдсветовното Царство Божие, към което вече и тук, на земята, може да се приобщи всеки истински християнин. Св. Василий Велики наричаше мира, даван от Бога, «най-съвършеното благословение», а преп. Серафим Саровски ни остави наистина златни, небесни слова: «Добий мирен дух и хиляди около теб ще се спасят».

Въплътилият се Бог Слово донесе мир на всички, които вярват в Него и Го следват, носейки своя кръст. Но защо тогава около нас продължава да има толкова много конфликти, раздори, вражди и обиди? Защо се запазва враждата между поколенията, между политическите групи, между богатите и бедните? Защо се развеждат родителите, карайки децата си да страдат? Защо народите, дори православните, се вдигат с оръжие един срещу друг?

Не бихме могли да отговорим открито и честно на тези въпроси, ако не се взрем в дълбините на собственото си сърце. Не живеем ли твърде често според своята си воля, забравяйки за волята Божия и Неговите заповеди? Не се ли осланяме само върху човешките си сили, забравяйки за силата Божия? Не подменяме ли стремежа към мира и правдата с греховна суета, водеща само към празнота и разочарование?

Нека да помним, скъпи мои, че само Господ дава истински мир. Само крачейки след Витлеемската звезда по Христовия път, ще добием честит и мирен живот на земята и вечен мир в Неговото Небесно Царство.

Нека да помним, че Христовият мир побеждава враждата на този век, че само придобилият този мир в сърцето си човек може да устои на бурите на живота и да донесе помирение на близки и далечни, преобразявайки живота им с вяра, правда, чистота и любов. Нека да покрие Христовият мир всички нас ― Неговите ученици и последователи, хората с различна възраст, народност, политически възгледи, социално положение. Нека се простре той и върху хората с друга вяра и убеждения, заедно с които градим народния живот.

Днес в света отново е неспокойно. На много места се лее кръв, страдат хора. Но ние вярваме, че Господ ще помогне на нас, православните християни, да подбудим с добрия си пример и дела народите към помирение, към мъдро и справедливо решение на всички спорове и разногласия.

Възлюбени архипастири, скъпи отци, братя и сестри! По молитвите на Пресвета Богородица и всички светии Господ продължава да води Църквата по пътя на спасението. Чрез вашия неуморен труд през изминалата година Той пазеше под непобедимия Си покров Своя народ и «всекидневно прибавяше към Църквата такива, които се спасяваха» (Деян. 2:47). С Божията подкрепа вършех и аз моето патриаршеско служение. Пастиреначалникът Христос укрепваше силите ми в отговор на молитвеното ми предстоене пред Него, дари ми радостта на живото общуване с мнозина от вас, от Него черпех мъдрост и сили в общуването си с властниците на този свят, с представителите на различни страни и народи.

През юни 2008 г. в Москва се събра светият Архиерейски Събор, който прослави като общоцърковни светци редица почитани от народа угодници Божии, разви социалното учение на нашата Църква и взе важни решения по много от насъщните въпроси на нейния живот. Ние отпразнувахме 1020-годишнината от Кръщението на Рус. Господ ме сподоби да посетя древния Киев ― люлката на нашата Църква и една от нейните духовни столици. Заедно с хилядните тълпи се молехме пред киевските светини, усещайки с цялата си душа непоколебимото единство на народите, кръстени в единния киевски купел. Това единство, завещано ни от светите ни предци, е светиня, която трябва да пазим и да предадем на нашите потомци.

През изминалата година се навършиха 90 години от злодейското убийство на царствените страстотерпци – последния руски цар и неговото семейство. В дните, когато празнувахме тяхната памет, десетки хиляди вярващи се стекоха на мястото на техните страдания, за да се помолят Господ да помогне на нашия народ в неговото духовно възраждане, в изправянето на историческите му пътища. Нека да имаме твърдата надежда, че Господ ще ни даде да преодолеем всички последици на трагедиите, разприте и престъпленията на XX век, водейки Светата Рус към ново благоденствие и сила.

Дай Боже да се изпълнят думите, казани от св. Йоан Шанхайски и Сан-Франциски през суровата 1938 година: «Блажена си ти, земьо руска, пречиствана с огъня на страданието! Минала си през водата на кръщението, минаваш сега през огъня на страданието, ще влезеш и ти в покоя».

От сърце поздравявам всички вас, скъпи мои, с празника на Рождеството на нашия Господ и Спасител! Родилият се във Витлеем Богочовек Христос да ви благослови всички с мир, здраве и успех във всяко добро дело през настъпващата нова година! Да донесе Той във вашите къщи, във всичките ви страни, градове и села радостта на живота в съгласие, в любов и правда Христова! В този свещен ден аз се обръщам към вас с думите на свети апостол Павел: «Братя, радвайте се, съвършенствайте се, утешавайте се, бъдете единомислени, живейте в мир – и Бог на любовта и на мира ще бъде с вас» (2 Кор. 13:11). Амин.

+АЛЕКСИЙ, ПАТРИАРХ НА МОСКВА И ЦЯЛА РУС

Рождество Христово 2008/2009 г.
Москва

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...