Еладската църква прие мерки в защита на светостта на църковните тайнства



Окръжно писмо № 2850/19.01.2007 год.

За извършването на свещените тайнства в частни параклиси и на открити пространства.

Високопреосвещени братя в Христа,

Църквата е тяло Христово, непоклатим стълб и непоколебимо крепило на Истината, спасителният кивот на вярващите. Терапевтични средства на спасителното дело на Църквата са богоустановените свещени тайнства, в който вярващите участват с духовно умиление и страх Божий.

Въпреки това, се констатира едно еволюиращо секуларизиране на извършването на свещените тайнства, особено на кръщението и венчанието, което понякога навлиза в пределите на тяхното оскверняване, и се забелязва, че вече много йерарси са предприели мерки за ограничаване на този феномен. Това явление е особено интензивно на места извън свещените храмове, тоест хотели, частни имоти със собствени параклиси, извънцърковни открити пространства и т.н.

Свещеният Синод на Еладската православна църква в своето заседание на 11-и януари т.г. обсъди гореизложения въпрос, дължащ се на толерантността с която приемаме молбите на лица, които по различни причини желаят извършване на свещените тайнства в частни параклиси и хотели.

Извършването на свещените тайнства обаче на извънцърковни открити пространства по причина на живописната гледка или в частни параклиси и хотели по практически причини има за резултат тайнството да се отнася до съвсем ограничен кръг хора, докато останалите разговарят помежду си и са напълно безразлични към извършваното.

Свещеният Синод, оценявайки огромната отговорност на църковните пастири пред опасността от пълното секуларизиране на свещените тайнства, достигна в своето гореспоменато заседание до решението за пълна забрана на извършването на свещените тайнства на места извън свещените храмове, които са центърът на православното богослужение. Свещените тайнства не са светски церемонии, а църковни събития – събития, имащи пряка връзка с човешкото спасение.

Усилието за възстановяване на правилния ред, сиреч на извършването на свещените тайнства в храмовете, а именно – в енорийските храмове и благоразумното, но и със строгост преодоляване на много неприемливи обичаи, навлезли скрито в извършването на свещените тайнства, трябва да се основава на едно широко катехизиране на нашия народ, чрез всички средства, за значението на свещените тайнства.

Поради това, Свещеният Синод прецени за необходимо да вмени в дълг на всеки един от йерарсите при катехизирането на народа Божий за общото значение на свещените тайнства да се обяснява и това синодално решение, прието в защита на светостта на тайнствата на венчанието и кръщението.

Катехизацията за светостта на тайнствата да се извършва с нужната обстойност и когато интересуващите се идват в свещения храм за определяне на дата за извършване на свещените тайнства или за издаване на разрешение за Венчание. В това усилие има възможност да допринесат и църковните радиа, божествената проповед, вечерните беседи, съответните информационни печатни издания, свещеническите събрания, а също и изпращането на пастирско послание от всеки един от нас до нашия свещен клир, определящо начина за преодоляване на този феномен.

Свещеният Синод също така напомня и съответното законодателство, отнасящо се до процедурата за въздигане и работа на частните свещени храмове, както е формулирана в пар. 1, чл. 13 на Закон 8/1979 год. „за свещените храмове и енории“, който определя че: „частни свещени храмове се въздигат след разрешение на поместния митрополит на основа на архитектурните планове, валидни при въздигане на енорийските храмове и работят също след разрешение“ и пар. 2 добавя: „Частните свещени храмове остават в притежание и разпореждане на собственика си, доколкото това се ограничава до обслужване на религиозните нужди само на него и семейството му. Затварят се по заповед на митрополита от полицейските власти или се отчуждават в полза на най-близкия енорийски или поклоннически свещен храм с валидна заповед за отчуждаване всякога, когато а) ако са въздигнати или работят без да е подадена молба и да е дадено съответното разрешение от митрополита, б) ако се предоставят за обществено богослужение и в) ако престанат да изпълняват предназначението си“, и за чието спазване ви молим да предприемете специални мерки за информиране на вярващите, за да се избягнат всякакви недоразумения и погрешни тълкувания.

В това решение, единственото изключение, което е възможно да се направи и то само за настоящата година, се отнася до случаите за извършване на свещени тайнства, вече планирани за идващото лято.

Това ви известяваме, за да се спази казаното в Свещеното Писание „всичко да става с приличие и ред“ и в настоящия случай, „за да не причиним някоя спънка на Христовото благовестие“, целуваме ви в Господа и оставаме с обич в Него.

† Христодул Атински, Председател на Свещения Синод
† Спиридон, митрополит на Ланкада
† Серафим, митрополит на Каристия и Скирос
† Серафим, митрополит на Стагон и Метеорите
† Прокопий, митрополит на Филипон, Неаполи и Тасос
† Вартоломей, митрополит на Мегара и Саламин
† Амвросий, митрополит на Паронаксия
† Хризостом, митрополит на Перистери
† Спиридон, митрополит на Кефалиния
† Антим, митрополит на Александруполи
† Варнава, митрополит на Неаполи и Ставруполи
† Павел, митрополит на Драма
† Павел, митрополит на Сисаниос и Сиатисти
Главен секретар
† Архимандрит Кирил Мисиакулис

Превод: Владимир Петров

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...