Кощуница: Кой Божи, човешки или европейски закон сме нарушили?



Реч на общонационалния митинг в Белград, 21 февруари

Уважаеми граждани на Сърбия!

Що е Косово?

Къде е Косово?

Чие е Косово?

Има ли сред нас някой, който да не е от Косово?

Има ли сред нас някой, който да не смята, че Косово му принадлежи?

Косово – това е първото име на Сърбия.

Косово принадлежи на Сърбия.

Косово принадлежи на сръбския народ.

Тъй е било от памтивека. И тъй ще бъде винаги.

Няма такава сила, такава заплаха и такова страшно наказание, че някой от нас някога да каже нещо друго освен: Косово е Сърбия!

Никой никога няма да чуе от нас, че Печката патриаршия не наша, че Високи Дечани и Грачаница не ни принадлежат! Че не ни принадлежи мястото, където сме се родили; и самите ние, и нашата държава, и нашата Църква, и всичко, което сме!

Ако ние, сърбите, се откажем от всичко свое, от корените си, от Косово, от нашите предци и история, какво ще станем тогава? Как трябва да се наричаме след това?

Има ли на света друг народ, от когото да искат насила, както искат днес от сърбите, да се отрече от всичко, което има? Ако признаем, че не сме сърби, те ни обещават, обещават на един народ без памет и корени "по-добър живот".

Те искат да се откажем от нашите косовски братя. Те казват на нашите косовски братя, че без да са излезли от своя дом, те са се оказали в друга държава. Но това не е станало и никога не ще стане. Казват им, че са отделени от нас. Но те не са отделени и никога няма да бъдат.

Кой Божи, човешки или европейски закон сме нарушили? Кой договор не сме спазили? На кого не сме протегнали ръка на приятелство и сътрудничество? Тези световни насилници казват: "това не е достатъчно". Ще бъде достатъчно, казват те, когато вие, сърбите, се съгласите да бъдете унизени! Но никой никога няма да получи съгласието на сръбския народ за такава позорна търговия. Никой никога!

Ние като държава, като граждани и нация няма да се откажем от своето място в света. Ние няма да се откажем от своето място сред народите по света. Но ние държим да получим това място на същите условия, както и всички останали народи и държави в света. Такъв е законът! Такова е международното право! Така трябва да бъде през XXI век. Всичко останало е насилие!

С нас, сърбите, можете да се спогодите приятелски, но не и със сила. Това сме го наследили от предците си. Ако се поддадем на страха и натиска, всички жертви на мъжете, които са създавали Сърбия, ще се окажат напразни. Ако се поддадем на насилието, ще загубим днес наведнъж всички битки, в които нашите предци са победили.

Държавата Сърбия не е позволявала и няма да позволи нелегалното и незаконно образуване на псевдодържава на своята територия чрез употребата на сила. А подобна нелегитимна държава не е нищо друго освен тържество на произвола над правдата и закона. В една лъжлива държава всичко е лъжливо. И законите й, и границите, и знамето, и географията, и историята. И колкото повече усилия влагат силните мира сего в своята измама, толкова по-измамно ще бъде тяхното създание.

Докато съществува държавата Сърбия, ние няма да признаваме това, което е създадено чрез погазване на принципите, на които се основава цивилизованият свят. Ние не сме самотни в тази борба. Сръбският народ няма да забрави онази дружеска подкрепа и помощ, която получи от Русия и нейния президент. Няма да забравим и подкрепата на всички народи, които се противят на погазването на международния ред.

Със своето отношение към откъсването на Косово народът показа своята сила и единство. Тази сила и единство задължават всички държавни институции да вземат съответните решения, които ще легнат в основата на нашата национална и държавна програма в Косово.

Народът чака от нас днес да дадем дума: докато сме живи, Косово е Сърбия! Докато сме живи, нашите косовски братя няма да останат сами и няма да бъдат забравени.

И ние даваме тази дума! И целият свят я чува! И всички знаят каква е нашата дума!

Косово е Сърбия!

Воислав Кощуница, Белград, 21 февруари

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

12 Отговори

  1. sandi каза:

    Има !!! И това е Българския народ !

  2. Дон Кихот каза:

    В Руската църква ще почетат архиепископ Серафим Соболев
    26 февруари 2008 | 09:34 | Агенция „Фокус“
    http://www.focus-news.net/?id=n895502

    София. Днес от 11 часа в столичния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ („Руската църква“) ще се чества приснопаметният архиепископ Серафим (Соболев), предаде репортер на Агенция „Фокус“.
    В храма се намира гробът на този, когото мнозина почитат като светец и към когото се обръщат за помощ по най-различни поводи. Многобройни са приписваните му чудеса и много от православните християни намират опора и утеха в криптата на храма, при владика Серафим. Това е причина да върви процес на канонизация на оставилия ярка следа в българската, руската и общоправославната памет бележит духовник.
    Никола ПЕТКОВ

  3. ieromonah Ioan каза:

    Братко Павле, веднъж при един мой коментар ти ме посъветва да пиша „по-полека“, е нека сега и аз да ти кажа: махни го онова дето си го написал: saint?

  4. glory каза:

    А сега де! Параноя. 🙂

  5. portos каза:

    Да, sandi,

    Ама ние нямаме държавник, който да знае значението на израза „мира сего“.

    Не статуята на Светия Цар Борис или тази на Светия Княз Боян Енравота, нито дажа тая на Светия Патриарх Евтимий стоят в столицата ни, както статуята на Свети Сава Сръбски в Белград.

    Срещу ЦУМ кичозно се развяват полите на нещо като Атина Палада. И няма никакво отношение тази простащина към храм „Света Неделя“ (архитектурно). Нищо че, столицата е кръстена на Иисус Христос (софия – Премъдрост Божия). Но кой да знае – нашите политически свини знаят само евро фонд какво е

    И затова няма грам благородство в нашето страдание.

    А е имало време, когато не е било така…

  6. Vasco каза:

    Стига крокодилски сълзи за „сръбско Косово“! Вместо да вият на умряло сърбите, нека внимателно прочетат историята и да видят чие е било преди това Косово. Българско е било. и църквите там също са били български. И самите сърби са били български граждани на Първото българско царство. Миряни на Българската патриаршия и после на Българската Охридска архиепископия.
    С право сърбите са наказани – отворили бяха уста да налапат всички земи на съседните им народи. Ама нещо май се задавиха.

  7. portos каза:

    Нацията „живее“, когато се уповава на Живия Бог. Важно е косовските храмове и манастири да са пълни и да са в ръцете на добри стопани. Отношението към тези неща легитимира „собствеността“ върху територията.

    Това може да не е никакво наказание, а просто изпитание. Виж – ако бъде обявена автономията на Велико Търново, това вече ще е наказание, задето се лутаме между евро-нагъзурщина и Воленсидеровски тангризъм.

  8. Al Rashid каза:

    Мили братя, защо публикувате тези националистически и клиро-фашистки прояви на вечните ни врагове – Сърбите? И какво отношение към Православието има речта на един министър-председател?

  9. templar каза:

    Косово е Сърбия!
    Путин е Православие!

    Струва ми се, че Православие БГ залита към нещо, което ще маргинализира православието. Жалки опити на варненския владика – милиционер да превърне БПЦ в „религиозното“ крило на бившата комунистическа партия.

    Добре, че Куба не е православна, защото щяхте да плачете умилно и за Кастро.

    Кич!

  10. portos каза:

    ЦИТАТ:
    „И какво отношение към Православието има речта на един министър-председател?“

    Да. Разбира се, не бива да се съотнасят такива неща към Православието. Църквата е музей и болница (в частност психиатрия). Политиката ще я оставим на ПАСЕ, възпитанието на децата – на държавните хранилки за еничари. И всички ще са щастливи…

    Но аз имам въпрос – ти ли ще ми кажеш докъде да се простират моите търсения и интереси?

  11. Al Rashid каза:

    greshkata e moq, zashtoto ne se doizkazah. Ministyr-predsedatel koyto se moli v cyrkva pred kamerite na nacionalnata televiziq, a v shyshtoto vreme, bukvalno nqkolko preki po-nadolu po ulicata, s blagoslovenieto na syshtiqt 4ovek i negovata policiq, i s blagoslovenieto na klira na SPC bqha unishtozheni posolstva, ograbeni magazini, raneni stotici hora, i dazhe edin ubit….

  12. portos каза:

    За какво „благословение“ говорите Ал Рашид??

    Сръбската Православна Църква вече се дистанцира от вандалските прояви.

    Спекулираш, струва ми се?