Липса на прогрес спрямо религиозната свобода у нас отчетоха от Българския хелзинкски комитет



bhcДнес, 1 април, Българският хелзинкски комитет представи своя годишен доклад за правата на човека в България през 2013 г. Една от сферите на наблюдение в доклада е религиозната свобода. Публикуваме дословно частта от доклада, която засяга въпроса за религиозните права.

През 2013 г. ситуацията с верските свободи в страната не отбеляза прогрес. Както и в предходни години, бяха извършени редица нарушения спрямо представители на религиозни неправославни деноминации, които включваха:
– вандализация на храмове;
– дискриминационно представяне в медиите на ритуалите и конфесионалната идентичност;
– отказ от страна на прокуратурата за наказателно преследване за публично подбуждане на религиозна омраза, дискриминация и насилие;
– отказ от страна на Съвета за електронни медии да санкционира проявите на религиозна омраза и дискриминация в медиите;
– практика на общински съвети чрез регулации на местно ниво да ограничават религиозната дейност на определени малцинствени религиозни общности.

Мюсюлманското вероизповедание бе подложено на разнообразни форми на нарушаване на религиозната свобода. През годината продължи започнатото през 2011 г. дело срещу 13-те имами в Пазарджишкия окръжен съд.16 В края на годината то навлезе във финалната си фаза. Прокуратурата продължи да поддържа обвиненията по чл. 109, 108 и 164 от НК за участие в ръководството на група за проповядване на „антидемократична идеология“. Според прокуратурата антидемократичната идеология се състои в проповядване на салафитски ислям, противопоставяне на разделението на властите, либерализъм, призиви да не се гласува на избори и противопоставяне на равенството на мъжете и жените. В обвинителния акт не се твърди, че проповядването е по какъвто и да е начин свързано с призиви към насилие. Нито един от разпитаните от съда през годината свидетели не потвърди за подобни призиви. В пледоариите на адвокатите на мюсюлманските проповедници се изтъква като основна тезата, че религиозните убеждения, изповядвани по мирен начин, както и спецификата на богослужението на всяко едно вероизповедание, не могат да бъдат обект на наказателното право. До края на годината присъда по делото не бе произнесена.

Както и в предходни години, през 2013 г. бяха системно вандализирани мюсюлмански религиозни храмове и друга собственост на вероизповеданието. С редки изключения полицията и прокуратурата не проявиха необходимата заинтересованост и активност за установяване на извършителите и за тяхното наказване.

• На 7 януари 2013 г., по време на обедната молитва на богомолците, неизвестни лица замерваха с камъни прозорците на джамията „Хаджи Осман“ в Добрич. Камъните са счупили три от прозорците на храма, а един богомолец е ранен в крака. Според информация от районното мюфтийство, е подаден сигнал в полицията.

• На 11 януари 2013 г. бе извършено ново нападение с камъни по прозорците на джамията „Хаджи Осман“ в гр. Добрич. За този случай също е уведомена полицията.

• На 22 януари 2013 г. около 06.30 часа сутринта мюсюлмани от Гоце Делчев откриха свинска глава, закачена на входната врата на джамията на ул. „Звънчарска“ №3. Служебни лица от районното мюфтийство в Гоце Делчев сезираха полицията и изпратиха писмо до Районна прокуратура – Гоце Делчев. В писмото си до прокуратурата районният мюфтия на Гоце Делчев даде информация и за провокациите на представителите на крайно националистически неототалитарни партии като ВМРО и „Атака“, които с редица публични прояви насаждаха религиозна омраза и създаваха напрежение между религиозните общности в района. Те, заедно с регионалната медия „Топ преса“, организираха няколко протестни шествия срещу намерението на мюсюлманската общност да построи нова джамия в града. Никакви действия от страна на прокуратурата обаче не последваха.

• На 5 януари 2013 г. около 04.00 часа сутринта двама младежи на 23 и на 22 години хвърлиха камъни и счупиха три стъкла на „Джумая джамия“ в Пловдив. Минути след инцидента служители от „Общинска охрана“ успяха да задържат двамата извършители и сигнализираха Четвърто РУП, където младежите бяха задържани за 24 часа.

• На 8 февруари 2013 г. варненската джамия „Азизие“ осъмна с надписи „Турци треперете“, „Левски е жив“, „България над всичко“ и кръст на стената. Надписите са забелязани от мюсюлманите, които уведомили служителите на районното мюфтийство и имама на джамията. Подаден е сигнал за случая в Първо РПУ на град Варна. След оглед на място от органите на реда е образувано досъдебно производство срещу неизвестни извършители, които обаче не са установени.

• На 7 март 2013 г. фасадата на „Ялъ джамия“ в град Карлово бе напръскана със спрей и надписана: „Смърт на вас, турска сган!“. Изрисуван бе и пречупен кръст. Местните медии също отразиха новината. Извършител обаче не бе установен от полицията.

• На 25 срещу 26 април2013 г. централната джамия в гр. Исперих бе изписана с антимюсюлмански надписи. Този акт е прецедент за района. Районното мюфтийство и
мюсюлманското настоятелство осъдиха акта и подадоха жалба в прокуратурата. Извършители обаче не са установени.

• На 6 срещу 7 септември 2013 г. неизвестни лица изрисуваха надписи „ВЪН!!!“, „14/88″ и пречупен кръст на оградата на централната джамия на гр. Варна „Азизие“. Надписите са забелязани от богомолци, които уведомили служителите на Районно мюфтийство – Варна. Служителите на мюфтийството сигнализирали за случая Първо РПУ- Варна с прикрепен снимков материал. Образувано е досъдебно производство, но няма наказани извършители.

• На 6 октомври 2013 г. бе извършено нападение над централната „Ески джамия“ в Казанлък на ул. „Отец Паисий“ №21. Нападателите изпочупили няколко прозореца на джамията. Две седмици по-късно, на 20 октомври 2013 г., бе направен опит за палеж на джамията. Инцидентът е заснет от камери, на които се вижда, че младеж с туба в ръка в късните часове на нощта обикаля джамията. След това от западната страна на джамията започва да залива стените и прозорците със запалителна течност, след което ги запалва.17 Няколко дни по-късно бяха арестувани двама студенти от Варненския и Софийския университети. Единият е признал за извършването на палежа, както и за изпочупването на прозорците по-рано в съучастие с другия младеж. До края на годината спрямо извършителите нямаше влезли в сила присъди.

• На 19 ноември 2013 г. около 23.40 ч. благоевградската джамия за пореден път стана обект на престъпно посегателство. Мъж счупи прозорец на джамията и се опита да изкърти вратата. В този момент имамът, който случайно се намирал в джамията по това време, се е обадил на телефон 112. Полицията заловила нападателя на местопрестъплението. На следващата сутрин в 8.00 ч. от полицията се обадили на имама да очаква извършителя, който е щял да плати за нанесените щети. На него му бил предложен да подпише само „предупредителен протокол“. След като това не се случило, имамът се обадил в районното мюфтийство и разказал за инцидента. Благоевградската джамия многократно е ставала обект на вандализъм, при който органите на реда са били сезирани, но до този инцидент не е имало заловен
извършител. В този случай извършителят е заловен на местопрестъплението, след което е освободен, за да възстанови щетите, без да е съден.

• На 19 декември 2013 г. варненската джамия „Азизие“ бе опожарена. Бяха нанесени огромни щети. Охранителните камери на обекта са заснели лицето, което евентуално е причина за палежа. Няколко минути преди избухването на пожара камерите са заснели неговото излизане от джамията. До края на годината обаче не бе установен извършител.

• На 20 декември 2013 г. около 23:30 ч. бе извършено поредното посегателство над джамията в Благоевград. Извършителят замерва прозорците й с камъни, в резултат на което се задейства охранителната аларма. Служителите на охранителната фирма залавят извършителя и го предават на полицията. Полицията съставя протокол и след като бива задържан за няколко часа, извършителят е освободен по незнайни причини. За пореден път извършителят казва, че е бил пиян и не помни нищо, както и че ще възстанови щетите, ако го пуснат на свобода. А полицията за пореден път по най-безотговорен начин пуска на свобода извършителя на деянието.

• На 25 декември 2013 г. за пореден път бяха потрошени стъклата на джамията в Казанлък. Няма установени извършители.

• На 29 декември 2013 г. джамията в гр. Шумен „Шериф Халил Паша“ (Томбул джамия) за пореден път осъмна с надпис по външната предна стена „СМЪРТ ЗА ВАС!“. Полицията състави протокол и води разследване, но няма установени извършители. На 31 декември надписите бяха изчистени от общината.

Освен мюсюлманите, жертва на дискриминация и насилия станаха и представители на други малцинствени религиозни общности. Дейността на последователите на Свидетелите на Йехова бе затруднена още през 2012 година, когато общински съветници от партия НФСБ внесоха докладна записка, с която поискаха от Общинския съвет на Бургас да се забрани пропагандирането на религиозни брошури на деноминацията.

Основанията на националистите са „заплаха за националната сигурност, здраве и морал“ и други свободи на гражданите. Тези основания бяха напълно подкрепени в Общинския съвет, като през февруари 2013 г. бяха гласувани изменения в Наредбата за опазване на обществения ред на територията на Община Бургас. Съгласно тези текстове се забранява извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите „без изразено тяхно съгласие“, както и извършването на религиозна агитация по улиците на града посредством раздаването на безплатни печатни материали – брошури, дипляни, книги и други.

Показателно е, че тази очевидно влизаща в нарушение на Закона за вероизповеданията наредба бе гласувана от 37 общински съветници с нула гласа против. Областният управител на Бургас оспори със заповед наредбата в Бургаския административен съд. В края на септември обаче новият областен управител, назначен след формирането на новия кабинет, отмени заповедта и оттегли оспорването пред Бургаския административен съд.

Телевизия СКАТ, както и други местни медии разгърнаха кампания за охулване на Свидетелите на Йехова. Съветът за електронни медии не реагира по никакъв начин на тези предавания. За случаи на физически и психически тормоз и клевети по местни медии съобщиха Свидетелите на Йехова от Кюстендил, Севлиево, Варна, Пловдив, Велико Търново, Добрич и Габрово.

За насилия, дискриминация и тормоз през годината съобщиха и представители на Църквата на Исус Христос на светиите от последния ден (мормоните). Става дума за посегателства от частни лица над недвижима собственост, принадлежаща на църквата. Тези посегателства включваха чупене на прозорци, сваляне на табелки и надраскване на стените.

Националистически партии като ВМРО, НФСБ, както и новата младежка организация „Вярност.нет“ , системно използват публичното пространство да насъскват хората към представителите на тази църква. След оплаквания жалбоподателите са получавали обяснения от полицията, че няма достатъчно доказателства за извършените нарушения и отказват да образуват производства.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...