Отворени писма до Патриарх Максим и Митрополит Йоаникий



По повод продължаващите неясноти около избора на нов игумен на Троянския манастир, публикуваме пълния текст на две писма – до Негово Светейшество Патриарх Максим и до Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.

 

 

ДО
НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО
БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ
МАКСИМ – ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА СВ. СИНОД НА БПЦ

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

Пред очите ми е писмото на моите братя-монаси от Троянска св. Обител от 21.01.2011 г., с което те остро се обявяват против избора на Ваше Светейшество и Св. Синод да бъда назначен за игумен на обителта. На пръв поглед писмото въздейства тягостно и подвеждащо, но при по-внимателен прочит съвършено ясно се вижда, че е „съшито с бели конци”. Веднага ще се аргументирам с отбелязването на факта, че в писмото не са отразени каквито и да било обективни причини за възникването на подобни отрицателни настроения от страна на манастирското братство към мене – по простата причина, че такива не съществуват. Но се набива на очи една наистина осъдителна характеристика на моята личност – имал съм „психически отклонения” и черти в характера, „граничещи с психопатия”. Не зная как да окачествя тези определения, но си спомням словата на Господ Иисус Христос в Евангелието: „Който каже на брата си рака, става виновен за геената огнена”. Ако все пак у някого възникнат и най-малки съмнения в моята психическа адекватност, то нека припомня, че в академичните кръгове на авторитетна православна Духовна академия, където отсяват студентите през най-ситното сито и анализират най-тънките умове от елита на интелигентна нация, каквато е руската, докторски степени не се присъждат на хора с психически отклонения. Освен това е известно, че от 18 месеца живея и служа в България, което е основание да призова за свидетели духовните си изповедници – Сливенския митрополит Йоаникий и ставрофорния иконом Делчо Минкин (Тетевенска духовна околия), за да потвърдят адекватното състояние на психиката ми.

Ваше Светейшество, целта на настоящето писмо е една единствена – опит да се характеризират тези нападки и злословия, които са разтърсващи, задавайки си въпроса: Що за човек би съчинил такава клевета и би се разписал под нея? За мене е изумителна безотговорността, с която са поставени тези „етикети”, целящи да се превърнат в емблематични характеристики на личността. С други думи, колко бързо може да излезе „име”, „прякор” на духовник, особено сред невъцърковените хора, при преобладаващото подозрително отношение към църковния клир. Смело бих определил, че това е една чудовищна постъпка, тъй като засяга най-святото, най-съкровеното у човека – неговия разум, това, чрез което човек познава Бога, за да спаси душата си, това, което християнинът най-ревностно охранява – своя ум. Откакто станах монах, аз живея с чувството, че повече от всекиго съм призван да върша смирено този подвиг, тъй като името Григорий на великия светител-богослов, което нося, означава тъкмо това: Бодърстващ, Бдящ (от старогр. гл. grigoreo – бодърствам).

Позволявам си смирено да посоча, че обръщенията „психопат” и „психически отклонения”, отнесени към моята личност, както и други клевети бяха разпространявани от авторите на въпросното „братско” писмо по медиите, включително и електронните – сайтовете и форумите на интернет-пространството, изключително енергично и бързо. Ще си позволя да назова имената на братята, извършвали това, разполагащи със съответния технически ресурс – йеромонах Кирил и монах Филарет от братството на Троянска св. Обител. Аз лично бях уведомен от ръководител на екип „Информационни предавания” на известно българско радио, че чрез средствата за масова информация (масмедиите) в родния ми град Стара Загора е заявено по данни на споменатите по-горе монаси, че съм бил психопат. По същия начин и в Ловеч, Троян, София, в социалната мрежа Facebook и т. н.

Синовно и покорно моля Ваше Светейшество като Предстоятел на Българската православна църква и висш канонически авторитет сред клира да потърсите отговорност от творците и разпространителите на тази клевета. Единствена причина за този апел е основателната според мене тревога, че самият факт – клирик да извърши такова деяние – е резултат от сериозно увредено духовно здраве.

По Вашите свети молитви Бог да прости миналото и да изправи бъдещето.

Целувам първосветителската Ви десница и оставам на Ваше Светейшество предан духовен син.

Архимандрит Григорий (Лозев)

31.01.2011 г.
Троянска св. Обител

***

ДО
НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО
СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ
Г-Н Г-Н ЙОАНИКИЙ

ОТВОРЕНО ПИСМО

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

Настоящето писмо е продължение на Подписката от 26.01.2011 година, с която жителите на с. Орешак подкрепят Решението на Св. Синод на БПЦ да бъде избран за игумен на Троянския манастир Негово Високопреподобие архимандрит Григорий. Както и в писмото си до Негово Светейшество Българския Патриарх Максим заявихме, причината да изявим публично нашия вот на доверие е дръзкото противопоставяне на клирици в светата Троянска Обител и на анонимен автор. Целта на настоящето отворено писмо е да опровергае анонимния автор на отвореното писмо до вас от 22.01.2011 г., в което същият се противопоставя с клевети и заплахи срещу избора на Негово Светейшество и Св. Синод и подписал се от името на „Жители на село Орешак”. В качеството си на Инициативен Комитет на Подписката от 26.01.2011 г., за която стана дума по-горе, заявяваме, че никой от жителите на с. Орешак не се е разписвал в споменатото Отворено писмо от 22.01.2011 г. на анонимния автор и разписал се от наше име. Както стана явно, същият е бивш троянски монах, който явно има претенции към игуменското място. В подкрепа на това становище ще отбележим, че и в двете писма нападащи новия игумен стилът и терминилогията са идентични, т. е., авторите са клирици. Нека не звучи преднамерено, самоуверено или прибързано това твърдение, защото съществуват и други източници и свидетелства, потвърждаващи тази теза, които от деликатност няма да споменем тука. Инициативният Комитет подкрепя Вашия духовен син и е в молитвено очакване на предстоящите решения на Св. Синод на 7 и 8 Февруари 2011 г.

Целуваме благословената Ви десница и пожелаваме на Ваше Високопреосвещенство здраве и дълголетие.

1. Петър Коцев Лачев
2. Милко Илиев Никифоров
3. Нина Николова Петрова – Стойчева

30.01.2011 г. / с. Орешак

Писмо на архим. Григорий

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...