Послание на Севастийския митрополит Аталлах Ханна



Извънредно послание на Севастийския митрополит Аталлах Ханна, Архиепископ на Източноправославната църква на Ерусалим, до главите на всички християнски църкви в света

Негово Високопреосвещенство Севастийският митрополит Теодосиос Аталлах Ханна, Архиепископ на Източноправославната църква на Ерусалим, е отправил спешно послание до главите на всички християнски църкви в света с призив да осъдят агресията срещу Газа и да изразят съпричастността си с бедстващото палестинско население там, както и да използват всички средства, с които разполагат, за прекратяване на агресията и блокадата.

В посланието на Негово Високопреосвещенство се казва:

"Блокадата на Газа и варварската агресия срещу нея доведе до неописуема хуманитарна катастрофа. Агресията взема на прицел всички синове на народа, без да прави разлика между християни или мюсюлмани, между джамии и църкви, а да не говорим за обстрела на домовете на гражданското население и обществените сгради.

За съжаление мнозина световни лидери си запушиха ушите и си затвориха очите и устата пред ставащото. Буди съжаление също, че някои световни лидери се обявиха в подкрепа на тези варварски военни действия, а някои дори оправдават извършваното от окупатора.

И тук идва ролята на църквата – да работи за пробуждане на човешката съвест и в подкрепа на угнетените наши братя в Палестина като цяло и в Газа в частност. Църквата разполага с голяма морална и духовна мощ и е в състояние да изиграе важна роля, за да се променят много от слабите и малодушните позиции на този свят.

Работете с цялата си решимост и твърдост за прекратяване на това клане, чиито жертви – загинали и ранени – са вече хиляди. И нека гласът на Църквата да заклейми и отхвърли действията на Израел срещу нашия народ. Не оставяйте този народ да умира сам от глад, мизерия и нищета и над него да се изсипват най-модерни снаряди и боеприпаси, които изпепеляват и сухото, и зеленото."

3.1.2009

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...