Послание на участниците в Световната среща на религиозните лидери


Източник: Интерфакс

Фактът, че по-големият дял от световните богатства се концентрира в ръцете на малцина, докато голяма част от човечеството тъне в нищета, е глобална трагедия. Той определено ще продължи да дестабилизира света, заплашвайки мира на Земята. Ние призоваваме всички народи да се върнат към живот в умереност, самоограничение и дейна справедливост. Само това ще даде надежда на бъдните поколения и ще издърпа почвата от краката на терористите и екстремистите.

Ние, участниците в Световната среща на религиозните лидери – ръководителите и пратениците на християнските, мюсюлманските, юдейските, будистките, хиндуистките и шинтоистките общности от 49 страни – се събрахме в Москва в навечерието на срещата на президентите на страните от "Г-8". След като обсъдихме подробно въпросите, които представляват взаимен интерес, ние се обръщаме към ръководителите на държавите, към нашите религиозни общности и към всички хора с добра воля.

Ние смятаме, че човек по своята природа е религиозен. От самото начало на историята религията играе ключова роля за формирането на мисълта, културата, нравствеността, социалния ред. Отбелязвайки нарастващата роля на вярата в съвременното общество, ние желаем религията да продължава да бъде трайна основа за мира и диалога между цивилизациите, а не да се използва като извор на раздори и конфликти. Религията има потенциалната способност да свързва различните народи и култури, преодолявайки човешката слабост и ограниченост, особено в днешния контекст на множествеността и многообразието.

Човешкият живот е дар на Всевишния. Наш свещен дълг е да опазим този дар. Отговорни за това са както религиозните общности, така и политическите лидери.

Диалогът и партньорството на цивилизациите не трябва да са просто лозунги. Трябва да изградим такъв световен ред, който да съчетава демокрацията – като начин за съгласуване на различните интереси и като участие на хората в приемането на решения на национално и глобално ниво – с уважението към нравственото чувство, образа на живот, различните правни и политически системи, националните и религиозните традиции на хората. До всестранни, справедливи и стабилни решения на международните спорове трябва да се стига по мирен път. Ние отхвърляме двойните стандарти в международните отношения. Светът трябва да бъде многополюсен и многостилов, задоволяващ всички хора и всички народи, а не вкаран в безжизнени и опростени идеологически схеми.

Човекът е уникално създание на Твореца, чието битие продължава и във вечността. Той не трябва да става нито стока, нито обект на политически манипулации, нито детайл в машината за производство и потребление.

Затова преди всичко трябва да утвърждаваме върховната ценност на човешкия живот от зачатието до последния дъх и естествения край. Следователно, семейството се нуждае днес от подкрепа, защото тя е преимуществената среда за формирането на разумна и нравствена личност. Ние призоваваме да се засили подкрепата на семейството, особено в нейната възпитателна мисия, с помощта на националното и международното право и практика на държавите, различните обществени институции, религиозните общности и медиите. С това е свързана нашата загриженост за положението на жените и децата в много общества. Помагайки за развитието на уникалната личност на всеки човек, жените и мъжете, децата и възрастните, а също и на хората с ограничени възможности, ние виждаме, че всеки от тях притежава някакъв особен дар. Да ги защитим от насилието и експлоатацията – това е общата задача на властта, обществото и религиозните общности.

Човекът е висше творение на Всевишния. Поради това правата на личността, тяхната защита и спазване на национално, регионално и международно ниво е важна грижа за нас. Заедно с това нашият опит показва също и че без морална опора, без разбиране на нашите задължения нито една страна или общество не са свободни от конфликт и упадък. Грехът и порокът разрушават личността и обществото. Затова ние сме убедени, че законът и общественото устройство трябва да съединят в плодотворно съгласие защитата на правата на човека и разбирането на нравствените принципи, съставляващи основата на човешкото общежитие.

Ние подчертаваме важността на религиозната свобода в съвременния свят. Хората и групите трябва да бъдат свободни от принуда. Никой не може да бъде принуждаван да действа въпреки своите религиозни убеждения. Необходимо е също така и да се отчитат правата на религиозните и националните малцинства.

Ние осъждаме тероризма и екстремизма във всяка форма, а също и опитите за религиозното им оправдаване. Смятаме за свой дълг да се противопоставяме на враждата на политическа, национална и религиозна основа. Ние съжаляваме за дейността на псевдорелигиозните групи и движения, разрушаващи свободата и здравето на хората и нравствения климат в обществото. Използването на религията като средство за разпалване на омраза или като претекст за престъпления срещу личността, морала, човечеството е едно от главните предизвикателства на съвремието. Можем да се справим истински с него само с помощта на образованието и нравственото възпитание. Училището, медиите и проповедта на духовните лидери трябва да върнат нашите съвременници към пълно познаване на своите религиозни традиции, призоваващи към мир и добро.

Ние изискваме да се прекрати всяко оскърбление на религиозните чувства и оскверняването на свещените за вярващия човек текстове, символи, имена и места. Този, който посяга на светините, трябва да знае, че с това ранява болезнено сърцата на хората и сее омраза между тях.

Чрез образованието и социалното действие ние трябва да утвърждаваме отново и отново устойчивите нравствени ценности в съзнанието на хората. Ние смятаме, че тези ценности са дадени от Всевишния и са дълбоко вкоренени в живота на човека. На практика те до голяма степен са еднакви за нашите религии. Ние се усещаме отговорни за нравственото състояние на нашите общества и желаем да поемем тази отговорност, работейки заедно с държавите и гражданските обединения в името на живот, в който нравствените ценности са съществена черта и извор на устойчиво развитие.

Животът на човека е свързан и с икономиката. Международната икономическа система, както и другите области на глобалното световно устройство, трябва да бъде основана върху справедливостта. Цялата икономическа и делова активност трябва да бъде социално отговорна и да се гради върху основата на морала. Именно това я прави истински ефективна, тоест носеща добро на хората. Животът, отдаден на печалбата и производството, става беден и пуст. Знаейки това, ние призоваваме бизнеса да бъде открит и отговорен пред гражданското общество, което включва и религиозните общности както на национално, така и на глобално ниво.

Съвършено необходимо е правителствата и деловите кръгове да бъдат еднакво отговорни пазители на ресурсите на нашата планета. Тези ресурси, дарени от Твореца на всички поколения, трябва да се използват за доброто на всеки човек. Всички народи имат правото да използват тези ресурси, а също и да развиват технологиите, нужни за тяхното опазване и ефективно използване. Отговорното разпределение на богатствата на Земята и активната хуманитарна дейност ще помогнат за побеждаването на нищетата и глада, от които страдат милиарди наши братя и сестри. Бедността и социалната незащитеност са причина за масовата миграция, пораждаща все нови и нови проблеми както в бедните, така и в богатите страни. Фактът, че по-големият дял от световните богатства се концентрира в ръцете на малцина, докато голяма част от човечеството тъне в нищета, е глобална трагедия. Той определено ще продължи да дестабилизира света, заплашвайки мира на Земята. Ние призоваваме всички народи да се върнат към живот в умереност, самоограничение и дейна справедливост. Само това ще даде надежда на бъдните поколения и ще издърпа почвата от краката на терористите и екстремистите.

Правителствата, религиозните общности и народите по света трябва да се борят задружно с новите предизвикателства – такива като епидемиите на инфекциозните болести, особено СПИН, наркоманията и разпространението на оръжието за масово поразяване. Поотделно никоя страна, дори най-богатата и мощната, не може да се справи с тези заплахи. Ние всички сме взаимосвързани и съдбата ни е една. Това изисква съгласувани и обединени усилия от страна на всички държави-членки на международната общност. Трябва да се има предвид, че болестите са грижа не само на лекарите, а разпространяването на смъртоносните технологии е проблем не само на правоохранителите. Тези предизвикателства трябва да станат грижа на цялото общество.
Междурелигиозният диалог трябва да се осъществява с усилията на религиозните лидери и богослови, а също и да се обогатява с приноса на обикновените вярващи. Не трябва да се стига до ситуация, чиято опасност е потвърдена от историята, когато политическите интереси се опитват да диктуват действията на религиозните общности. Ние също така осъждаме опитите за изкуствено "смесване" на верите или за промяна в тях против волята на техните последователи, за да бъдат те приближени до секуларизма.

Нашите общности са готови за диалог с привържениците на нерелигиозни възгледи, с политиците, с всички структури на гражданското общество, с международните организации. Ние се надяваме, че този диалог ще продължи, позволявайки на религиите да дадат своя принос за съгласието и взаимното разбирателство на народите, за общия им дом, основан върху истината, построен върху справедливостта, оживотворяван от любовта и свободата. Този диалог трябва да се води на равни начала, отговорно и постоянно, с откритост към всички проблеми, без идеологически предубеждения. Смятаме, че е дошло време за по-системно партньорство на религиозните дейци и Организацията на обединените нации.

Обръщаме се специално към всички вярващи хора. Уважавайте се и се приемайте взаимно, независимо от религиозните, националните и другите разлики между вас. Нека да си помагаме един на друг и на всички добронамерени хора, за да изградим по-добро бъдеще за общочовешкото семейство. Да пазим мира, заповядан от Всевишния!

Москва, 5 юли 2006 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...