Постановление на Събора на епископите на Украинската православна църква



Съборът на епископите на Украинската православна църква, състоял се в Свято-Успенската Киево-Печерска Лавра на 13 ноември 2018 г., като изслуша Блаженейшия Митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий за предизвикателствата, възникнали в последно време пред Украинската православна църква, постанови следното:

1. Украинската православна църква, която е канонична и призната от поместните православни църкви, извършвайки своето служение на Бога и на народа на Украйна, принципно подкрепя независимостта и териториалната цялост на Украйна. Украинската православна църква присъства във всички региони на Украйна и обединява както контролираните, така и неконтролираните от украинската власт територии, преживявайки заедно със своя народ всички радости и страдания.

2. Украинската православна църква е самоуправляваща се и притежава всички права на независимост и самостоятелност, които са необходими днес за плодотворно служение на Бога и народа на Украйна.

3. Украинската православна църква винаги последователно се е застъпвала за изцеляване на разкола, за възстановяване на църковното единство, тоест за единна Църква. Но възстановяването на единството на православието в Украйна не бива да означава превръщане на Църквата в елемент на политиката или пропагандата, тъй като това противоречи на природата на Църквата. Убедени сме, че преодоляването на църковното разделение трябва да става без намесата на държавни, политически и други външни сили.

4. Съборът на епископите се обявява срещу всеки опит да се промени името на Украинската православна църква, което вече се заявява от първите лица на държавата, и срещу други прояви на дискриминация на вярващите от Украинската православна църква на законодателно равнище. В случай на приемане на съответни законопроекти от Върховната рада на Украйна, Украинската православна църква ще защитава правата си с всички законни средства, предвидени в „Основи на социалната концепция на Украинската православна църква”, законодателството на Украйна и Европейската конвенция за правата на човека.

5. Съборът на епископите на Украинската православна църква счита, че решението на Свещения Синод на Константинополската патриаршия от 11 октомври 2018 г. по украинския църковен въпрос е недействително и няма никаква канонична сила. В частност, решението за установяване на юрисдикция на Константинополската патриаршия на територията на Украйна е следствие на спекулативно тълкуване на църковната история. А решението за снемането на анатемата и другите църковни запрещения от лидерите на разкола и признаване действителността на псевдохиротониите, извършени от тях по време на пребиваването им в разкол, е следствие от изкривено тълкуване на православните канони. Историята на православната Църква не познава случаи на преодоляване на разкол просто чрез неговата легализация. Приемайки такива антиканонични решения, признавайки „църковния сан“ на разколниците, Константинополската патриаршия, съгласно църковните правила, сама пое по пътя на разкола. Във връзка с това, евхаристийното общение на Украинската православна църква с Константинополската патриаршия понастоящем е невъзможно и се прекратява.

6. Считаме за недопустима незаконната намеса на Константинополската патриаршия във вътрешните работи на друга поместна църква, както и опитите да се реши украинският църковен въпрос с участието на държавната власт и разколниците, като се игнорира гласът на каноничната Украинска православна църква. При това с огорчение констатираме, че стотиците хиляди обръщения на вярващите от нашата Църква към патриарх Вартоломей, с призив да не узаконява разкола под предлог създаване на автокефалия, останаха без внимание.

7. Съборът на епископите подчертава, че процесът на предоставяне на т.нар. Томос за автокефалия е изкуствен, натрапен отвън, не отразява вътрешна църковна необходимост, няма да донесе реално църковно единство, ще задълбочи разделението и ще усили конфликтите сред народа на Украйна. При тези условия считаме за невъзможно приобщаването на епископата, духовенството и миряните на Украинската православна църква към тези процеси.

8. Украинската православна църква принципно се придържа към каноничния подход за преодоляване на църковното разделение. В основата на този подход лежи необходимостта от покаяние на онези, които се връщат в Църкватаот разкола. Дверите на Църквата никога не са затваряни пред онзи, който иска да бъде в духовно единство с Христа.

9. Съборът на епископите констатира, че незаконните действия на Константинополската патриаршия ще доведат до дълбока църковна криза както в Украйна, така и в православието по света. Молим се гласът на многомилионното паство на Украинската православна църква да бъде чут, а извършените досега действия на Константинополската патриаршия да бъдат поправени.

10. Съборът на епископите призовава Константинополската патриаршия към диалог с Украинската православна църква при братското участие на всички поместни православни църкви, с цел съборно решение на този проблем.

11. Съборът на епископите моли Предстоятеля на Украинската православна църква, Блаженейшия митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий, да се обърне към предстоятелите на поместните православни църкви по повод кризисната ситуация, създала се в църковния живот на Украйна в резултат на незаконната намеса на Константинополската патриаршия.

12. Съборът на епископите призовава всички чеда на Украинската православна църква да усилят молитвите, да запазят единството помежду си и верността към Светата Христова Църква и да не се боят от възможни изпитания, помнейки словата на нашия Господ и Спасител Иисус Христос: „Дерзайте: Аз победих света” (Иоан. 16:33).

13 ноември 2018 г., Киев | news.church.ua, predanie.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...