По повод отвореното писмо до Видинския митрополит г.Дометиан от архимандрит Павел Стефанов



Господин Стефанов,

Нямала съм досега “честта” да се запозная с Вас, но след безпочвените Ви писания в Православие БГ не мога да остана безучастна! Чувствам се засегната, макар и косвено. Ако сте бил шокиран (както пишете) и не разбирам от какво – то аз с изумление прочетох Вашите неоснователни нападки. Не Ви ли смутиха организаторите? – Община Лом, Исторически музей, Народно читалище “Постоянство” – едно от първите в България! И запомнете: нито Видинският, нито Ломският край са толкова ”изолирани и бедни на културни събития”, както пишете Вие. Не забравяйте, че Лом е бил врата към Европа с богати културни традиции, които се поддържат и в днешно време!

Вие, господин Стефанов, безцеремонно и обидно наричате участниците в това събитие “сектантско сборище”!

Още по-неприятно ми стана, като инициатор и пряк организатор на мероприятието, да прочета толкова незаслужените нападки срещу дълбоко уважавания Видински митрополит г. Дометиан, който винаги е зачитал значими събития и чествания на заслужили личности в нашия град, за което сме му благодарни.

С този си”жест”Вие явно сте решили да му направите”скъп подарък” точно в навечерието на 75-годишния му юбилей! Нищо ново под слънцето!Стара българска черта, за жалост! Още през 1881 г. Константин Иречек я прозрял: „…За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение,което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата!”

Господин Стефанов, Вие много добре сте прочел във вестника,който сочите, както за организаторите,така и за повода.А той уверявам Ви е само и единствено ПАТРИОТИЧЕН!

Тази творческа вечер (за сведение на тези,които не са чели вестника) бе организирана по повод 95 години от Балканската война, чиято годишнина се честваше в цяла България под патронажа на президента Георги Първанов. И какво по-уместно в този ден от това да се преклоним пред делото на загиналите в тази война (вкл. и ломчани) и пред един голям родолюбец – Петър Димков, участвал в три поредни войни, раняван осем пъти, на който принадлежат историческите думи: ”България за мен е първата ми майка,а втората е тази,която ме е родила!”, както и ”Ако е сладко да умреш за Отечеството си,то не е по-малко сладко да живееш за него: да му посветиш своето време,своите сили и най-добрият дял от сърцето си!“

Господин Стефанов, не осквернявате ли светлата памет на една толкова светла личност като Петър Димков,наричайки го ”печално известния “Петър Димков?“

Ако преди 9 септември 1944 г е бил уволняван, след тази дата – забраняван, Вие като Божи човек имайте милост към паметта и делата му поне днес! А те са достойни! Нещо повече-целият му живот е изпълнен с любов към Бога и хората. Потвърждение на това са и думите на нашата поетеса Блага Димитрова, които са публикувани в същия вестник ”Родово имение” по повод юбилея му: ”Неволята ме доведе до прага на скромния дом с градинка на лечителя Петър Димков. Сега благославям тази тежка болест, която ми даде възможност да срещна една неповторима личност. И на моите опити да му благодаря той повтаряше своята известна фраза:”Не на мене, а на Бога благодарете!“ На Бога трябва да благодарим,че на нашата земя живя и се труди за всички хора най-безкористният и най-мъдър природолечител – Петър Димков.

А що се отнася до словото на Негово Високопреосвещенство г. Дометиан, уверявам Ви, че то беше само в светлината на личността Петър Димков като воин, лечител, родолюбец! За това, за което се бяхме събрали всички!

За Ваше сведение – имаме пълен видеозапис от него, но, имайки предвид всичко казано дотук – със сигурност дядо владика не ни е говорил за Дънов, дъновизма и неговите последователи.

Господин Стефанов, искрено съжалявам, че се наложи да се запознаем по такъв начин! Нека бъдем по-добри, по-човечни и да ценим големите дела!

А на Негово Високопреосвещенство Видинския владика г. Дометиан – да ни е жив и здрав, да сее светлина и благост в дните ни с родолюбивите си дела, с огненото си и ерудирано слово, с почитта си към всички и да остане все така верен воин на Православната ни църква!

Зоя Апостолова, уредник в Исторически музей – Лом

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...