Православен богослов призова на открит дебат пастор Георги Бакалов



Богословът Валентин Велчев, автор на книгата "Кратък исторически и библейски анализ на адвентизма", се обърна към пастор Георги Бакалов, ръководител на Християнски център "Прелом" и известен в протестантските среди проповедник, с отворено писмо – покана за публичен дебат, която поместваме в Православие.БГ.

 

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО П-Р ГЕОРГИ БАКАЛОВ

 

Уважаеми п-р Бакалов,

Казвам се Валентин Велчев и преди време посещавах някои харизматични общности, но след като започнах да следвам богословие във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, се обърнах към Православната Църква. (Моята изповед е качена в личния ми сайт , виж раздел “Филми” – “Не всяка вяра…”). През протестантския си период бях увлечен от т. нар. “Движение на вярата”, към което принадлежат “Апостолска Реформирана Църква”, АХЦ – “Ново Поколение”, ОБЦ – “Алфа и Омега” и др. Но и всички по-стари харизматични деноминации (ЕПЦ, ББЦ, ОБЦ и пр.) също са в значителна степен повлияни от неговите идеи. Причината да напусна “Движение на вярата”, беше една книга на американския теолог Д. Р. Макконъл, озаглавена “Друго благовестие”. Въз основа на задълбочен исторически и библейски анализ, авторът доказва, че това движение не се корени в петдесятничеството, а произлиза от метафизичните култове “Християнска наука”, “Нова мисъл” и др., като ученията му са окултни и гностични. Той упреква апостолите, пророците и учителите на “Движение на вярата”, че носят “друго благовестие”, а чудесата и знаменията, които стават между вас, определено смята за дело на измамителен дух. Накрая призовава всички петдесятни общности, към които принадлежи и самият той, да се разграничат от него и да го заклеймят като еретично.

С разрешение на българския издател на книгата, публикуваме в интернет нейния текст (виж тук). Тъй като “Апостолска реформирана църква” (АРЦ), на която сте главен апостол за България, популяризира идеите на “Движение на вярата”, се обръщам към Вас, п-р Бакалов, със следното запитване: Смятате ли, че изложената информация в книгата не отговаря на истината и можете ли да я опровергаете? Ако се окаже обаче, че нейното съдържание е достоверно, какви мерки ще вземете, за да спрете разпространението на тези гибелни ереси в християнското духовно пространство?

При условие, че решите да защитавате заблудителните учения на “Движение на вярата”, ще бъда принуден да Ви предизвикам на открит богословски дебат. Понеже знам в какво ще ме обвинят Вашите поддръжници, ще кажа още отсега, че никога не съм участвал в кампанията "Aнти-секти", в структурите на ДС, нито пък обслужвам ничии интереси. Според моите лични наблюдения, лидерите на АРЦ в България са се подвели по тези лъжливи доктрини, не защото са “корумпирани” и “злонамерени”, както твърдят всички, а понеже не познават добре базисните догмати на християнската вяра. Затова желая да проведем един откровен и честен диалог по тези въпроси, като обещавам, от моя страна, тонът да бъде интелигентен, конструктивен, без компромати, лични нападки и удари под пояса.

Валентин Велчев

P.S. Ако не притежавате достатъчно добра богословска подготовка, може да сформирате екип от теолози, които да Ви помагат. (В случай, че сте много зает, ще проведем дебата с тях.) Бихме могли да открием специален интернет-форум за целта. Когато прочетете книгата, ще се уверите, че обвиненията за разпространение на окултизъм и гностицизъм, съвсем не са безпочвени и не могат да бъдат подминати с лека ръка. Очаквам Вашият отговор да не се основава на общи приказки за заслугите на църквите и лидерите ви, а да бъде конкретен, по съществото на темата, която предлагам да обсъдим!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...