Русенският митрополит Наум: „Българският патриарх е длъжен да се съобразява със Св. Синод“



Rusenski mitropolit NaumПо повод излязлата преди ден информация на синодалния сайт за две нови юбилейни издания, посветени на 1070 години от успението на св. Йоан Рилски, Русенският митрополит Наум излезе с публично пояснение. Съдържанието на това пояснение е реакция на казаното в публикацията на сайта на БПЦ, че двете книги, отпечатани по инициатива на братството на Рилската света обител, излизат „с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит“.

Представяме ви пълния текст на изявлението на Русенския митрополит:

Наложително пояснение – Българският патриарх е длъжен да се съобразява със Св. Синод на БПЦ

За пореден път с голямо учудване научихме от официалния сайт на БПЦ-БП, че „с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит”, братството на Рилския манастир е подготвило две юбилейни издания, във връзка с годишнини на преп. Йоан Рилски.

Принципно, адмирираме усилията на ставропигиалната ни Рилска св. обител да издава и разпространява полезна православна литература в родината ни, но както вече и по друг повод бяхме пояснили:

Съгласно чл. 5 от Устава на БПЦ: Българската православна църква – Българска патриаршия се управлява от Свети Синод;
Чл. 6 (1) пояснява още, че: Върховен ръководен орган на Българската православна църква – Българска патриаршия е Светият Синод, който се състои от Българския патриарх и епархийските митрополити.

Съгласно чл. 9: Върховната съдебна и управленска власт на Българската православна църква – Българска Патриаршия се упражнява от Светия Синод.

В чл. 5O от УБПЦ ясно се казва, че: Българският патриарх/Наместник-председателят на Светия Синод няма право да решава или извършва нещо по общите дела на Църквата без решението на Светия Синод и Светият Синод няма право да решава или извършва нещо без мнението на Българския патриарх/Наместник-председателя на Светия Синод.

Българският патриарх се ползва с първенство по чест пред всички архиереи на Българската православна църква – Българска Патриаршия (Чл. 49, § 2 от УБПЦ), но няма правомощията да взема еднолични решения, или да дава благословение за обстоятелства, касаещи Върховното управление на БПЦ и ставропигиите, поставени под прякото управление на Св. Синод, без предварително решение на Св. Синод в пълен състав.

При подобни „инициативи” като издадените книги с „благословението на патриарх Неофит”, които явно се случват през неговата глава, е редно да се изясни:

1. Каква изобщо е ръководната роля на Св. Синод в БПЦ, след като той изобщо не е считан за фактор, който по Устав трябва да ръководи делата на БПЦ, независимо от какво естество са поставените въпроси, най-вече що се касае до ставропигиите, както и:

2. Защо патриарх Неофит продължава да е в плен на лица, които подвеждайки го, заради собствени користни цели или непоправима човешка глупост и амбиции, поставят личността му в конфликт със Св. Синод, внушавайки му да взема разни неадекватни решения, които не са от неговата компетентност или правомощия.

Архиереите в БПЦ, било то патриарси или митрополити, идват и си отиват от този свят, но установените порядки и правила в живота и устройството на БПЦ са важни и необходими и не бива да бъдат пренебрегвани с лека ръка, защото традициите и приемствеността са онези, които са съхранили св. ни Православие през вековете и до днес!

Оставаме с надеждата, че Българският патриарх ще съблюдава и ще се съобразява с Устава на БПЦ, който е постановил точно и ясно, кому какви правомощия са дадени в управлението на БПЦ, за да не бъде поставян Св. Синод в унизителната позиция да приема „за сведение” определени „решения”.

Русенски митрополит НАУМ

 

Източник: www.rusenska-mitropolia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...