За Биеналето – отстрани


Приключи Първото биенале на църковните изкуства. В Изложбени зали “Рафаел Михайлов” във Велико Търново бяха представени творби на около 70 съвременни български автори и на петима гости от Румъния. Изложбата бе форум на съвременното творчество в областта на православните църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба, мозайка и др. – изкуства, които участват в храмовото оформление и богослужебната практика.

Организираното от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, Министерството на културата, Света Великотърновска митрополия, Община Велико Търново, Съюз на българските художници и Фондация “Покров Богородичен” биенале е начинание, в което се преплетоха слово и образ. Дискусиите и семинарните срещи в първите два дни бяха от изключително значение, според повечето участници. Идеята е след две години в мероприятието да вземат участие още повече представители на православното християнско изкуство от страната и чужбина.

Гостите от катедра “Църковни изкуства” към Православния богословски факултет на Букурещкия университет споделиха впечатления, мисли, очаквания и благодарности.

Доц. д-р Думитру Раду

Поканата да участваме в откриването на изложбата за църковни изкуства на 24 април и да вземем участие в дискусиите следващите дни, беше голям шанс да се запознаем със съвременните български тенденции и обществени нагласи. Разгледах изложбата с голям интерес. Творбите и използваните техники създават единна специфична атмосфера на православната иконография. Експонатите бяха добре подбрани и представени на високо артистично ниво. Това е начин, по-който успешно могат да се представят различните техники и съвременните посоки на църковното изкуство.

Проведените разговори, свързани с дейността на нашата катедра, утвърдиха желанието да реализираме колкото се може повече дейности в сътрудничество с катедра “Иконография” към Великотърновския университет.

За малкото време, което имахме на разположение, ни предложихте незабравими мигове, успяхме да посетим няколко църкви, които са истински бижута на църковното изкуство – знак за духовността на българския народ.

Доц. д-р Константин Апостол

“Биеналето на църковните изкуства, организирано в изложбените зали на Велико Търново под патронажа на общината, Съюза на художниците в България, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и Фондация “Покров Богородичен”, бидейки първо по рода си, събра по един особен и градивен начин тенденциите в съвременното православно изкуство.

Представен е широк спектър на православните свещени изображения. От запазването на традиционния византийски стил, през предизвикателството na местния регионален изказ, до художествена интерпретация с експресивно съдържание.

Разграничаваме играта на изображенията чрез разнообразието на материалите и техниките, различните размери и съвместимостта между тях.

Благодарим на колегите от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” за поканата и за възможността да представим творби от съвременното православното изкуство в Румъния. Благодарим и за семинара на тема “Църковното изкуство през ХХІ в. – традиции, съвременност, тенденции”, на който бяха представени различни теми от областта на византийската иконография, начините на техническa реализация в храмовите пространства и т.н.

На семинара проектите и изложбата се сляха в диалог, към който се присъединиха обмяната на опит, впечатленията и съвместната работа в областта на православното изкуство. С благодарност!

Ас. д-р Марин Котециу

Впечатленията, които събрах при посещението си във Велико Търново във връзка с биеналето на съвременното религиозно изкуства и симпозиума, са много добри.

За първи път посещавам България и бях силно впечатлен от качеството на творбите, показани на изложбата, както и от нивото на дискусиите по време на симпозиума. Във връзка с проблемите и съвременните тенденции в религиозното изкуство – установих с радост, че настоящата епоха представлява едно завръщане към наследството на традиционното византийско изкуство.

В пътуванията, организирани във връзка с нашето гостуване открих в древните църкви от района на Велико Търново чудесни стенописи, реставрирани на много високо ниво.

Любезността и гостоприемството на българите също ме впечатли приятно. Желая на Богословския факултет във Велико Търново да продължи дейността си и да събира специалисти от областта на православното изкуство от различни страни. Това ще бъде много полезно за взаимното опознаване, обмяната на опит и усъвършенстването на работещите в тази област.

Желая да продължа отношенията и да поддържам връзка с преподавателите и българските художници, с които се запознах и които силно уважавам.

ас. Александру Николау

Поздравявам ви за организирането на това събитие – биенале, придружено от семинар за дискусия на теми, свързани с съвременното църковнa живопис; всичко това е много необходимо в нашата област. Това е едно добро начало и се надяваме след две години нивото да е още по-добро.

Възхитително е сътрудничеството между Православния богословски факултет и всички институции – организаторки. Присъствието на свещеника и извършената при откриването служба е много важно за едно събитие, в което се представят икони. То е връзка между двата свята, които понякога се поддържат, друг път се конфронтират – вярващият човек и човекът на изкуството.

Оценявам труда на участниците в изложбата. Поздравления за мащабните пространствени решения, намерени от г-н Владимир Аврамов, фината работа при иконата на г-н Малин Димов, и не на последно място добрата традиция на византийската икона, в която е изцяло потопена г-ца Елеонора Караиванска.

Местността Арбанаси е наистина дестинация, която не бива да се пропуска от нито един посетител на вашия чудесен град. Благодарим на г-жа Светозара Ръцева за прекрасния разказ и за съдействието. Арбанаси е място, където нашите култури се срещат в историята чрез ктиторите и чрез нашата вяра. Имаме подобни култури, но това, което ни тежи в общуването, е езиковата бариера. Това за съжаление попречи и нашето по-активно участие в дискусиите по време на семинара. Благодарим на г-жа Камелия Константинова за активното участие и посветеното време, но ритъмът на дискусиите беше бърз и поради това много нюанси бяха пропуснати.

За в бъдеще за един семинар с дискусии се изисква по-разгърнат разговор с хората, които присъстват. Хубаво е също да има точен график с темите на участниците.

Желаем ви успех в бъдещите начинания! Благодарим много за гостоприемството!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...