Мироточива икона в САЩ


Източник: Spirit Daily

Православен свещеник, който бил излекуван от сериозна травма на коляното, след като се помолил пред плачеща икона в Йерусалим, сега свидетелства за друга мироточива икона в църквата “Вси светии” в Блумингтън, Индиана, САЩ, която е под юрисдикцията на Антиохийската православна църква.

Свещеникът Питър Джон Гилкуист казва, че чудото започнало в дома на негови енориаши на 18 юли – в същият ден, когато той пристигнал там като свещеник и когато конфликтът между Израел и Хизбула навлезе в сериозна фаза.

Капчици от субстанция с мирис на елей започнали да се появяват на различни места върху хартиена икона, изобразяваща Христос Вседържител.

Хартиеното копие, донесено от о-в Крит, е взето от дома на семейство Йоанидис и поставено в църквата на 23 юли. Там изтичането на субстанцията спира за една седмица, след което отново започва на 31 юли, когато епископът идва да прецени ситуацията и лично да засвидетелства чудото.

“Не изтичаше така изобилно, че да се напълни стъкленица”, разказва отец Гилкуист пред Спирит Дейли, “но можеше да се забележи оформянето на капчици, които ние попихме и смесихме с елей за помазване на вярващите.”

Отец Гилкуист разказва, че след прочитането на молитви за изгонване на зли духове (“за да се уверим, че не е някаква бесовска измама”) иконата с тържествено шествие е поставена в олтара.

Отношението към такъв предполагаем феномен е коренно различно от обичайната практика в католическите църкви, където поместните епископи не са склонни да изследват подобни неща или, ако го правят, държат такива предмети скрити, за да се избегне “сензацията”.

Какво означава това миро и защо се появява точно сега е загадка, казва православният свещеник. В древността мирото често е било свързвано с изцелението.

“Нашият епископ дойде около седмица след появата на мирото и каза, че знаци като този се нуждаят от разтълкуване”, си спомня отец Гилкуист. “Той смята, че това е икона на покаянието за онези, които не са се покаяли, и също така знак за опрощение.”

Името Пантократор (Вседържител) е запазено само за Христос и произлиза от гръцки. Може да се преведе като “Владетел на всичко”, “Цар на славата” или “Господар на творението”. На иконата Иисус се изобразява в Неговото човечество и божественост. Често (макар и не на иконата от Блумингтън) Вседържителят се изписва с голям златен ореол около главата, пресечен с кръстовидни линии. Понякога в този ореол се вписват гръцки букви, указващи словата, които Мойсей чул край Неопалимата къпина, когато Бог му разкрил свещеното име “Аз съм вечно Съществуващият” или просто “Съществуващият”, отбелязва един римокатолически вестник.

С дясната Си ръка Христос благославя, като пръстите Му образуват гръцките букви ІС ХС, съкращение на Иисус Христос. Това разположение на пръстите е също нагледно учително средство – палецът, показалецът и средният пръст събрани заедно означават Светата Троица, а другите два пръста символизират двете природи на Христос (божествена и човешка).

Отец Гилкуист разказва за икони, мироточещи по подобен начин и често благоухаещи ”из цял Израел”, включително в един параклис, посветен на Св. Яков, който е свързан с Гроба Господен в Йерусалим. Други чудотворни икони има на Синай – в манастира Св. Катерина, който е най-старият в света, и в други райони като например в ивицата Газа – отново с неизвестно значение.

Като младеж отец Гилкуист бил излекуван от Йерусалимската икона от травма, която не му позволявала да ходи по време на поклонническото му пътуване до Израел през 1995 г. “Докато пътувах из Израел и Синай, аз осъзнах, че това е нещо обичайно там”, казва той за подобни икони. “Бяха много и имаше стотици случаи на изцеления. Виждате икона и стотици малки восъчни ръце, крака или глави, показващи някакво изцеление. Върнах се в САЩ с различен поглед към тези неща.”

А защо една друга икона започва да мироточи при встъпването му в длъжност като свещеник е неизвестно за него. Отец Гилкуист е бил в семинарията в Ню Йорк, след което е служил в Кънектикът преди да поеме сегашната си служба. Той казва, че няма планове за изследване на мирото или за популяризирането му.

“Не знам какво означава това”, казва той. “Дали се отнася до нашето време е интересен въпрос.”

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...