Първи международен симпозиум по иконографско изкуство в Солун



Месец след откриването на Първото биенале на църковните изкуства във Велико Търново, Богословският факултет на Солунския Аристотелев университет отвори вратите си за Първия международен симпозиум по иконографско изкуство, който се проведе от 18 до 22 май т. г.

Тази първа по рода си проява по инициативата и под ръководството на проф. Георгиос Кордис (преподавател в Богословския факултет на Атинския унивеситет) и на специалност Пастирско и социално богословие (Богословски факултет на Солунския университет) обедини зографи от Гърция, България, Румъния, Сърбия и Русия, които работиха в продължение на пет дни в залите на Богословския факултет.

От България по покана на проф. Кордис в проявата имаха удоволствието да се включат преподавателите от Богословския факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” гл. ас. Тодор Енчев и ас. д-р Ваня Сапунджиева.

Основната идея на този симпозиум бе да се даде възможност на художници и богослови, които работят и преподават в областта на църковните изкуства в различни университети, да общуват помежду си чрез творбите и изложенията си. За петте дни аудиториите и коридорите на Факултета се оживиха освен от студенти и преподаватели също и от авторите на новосъздадените в тях стенописи. Много клирици, монахини и миряни, които имат интерес към църковните изкуства, присъстваха от отварянето на аудиториите до приключването на работата късно вечер.

Благодарение на чудесната организация и с подкрепата на Митрополията на Неаполис и Ставрополеос и на Фондацията за православна култура на Солунската митрополия проявата се превърна в едно значимо събитие. В последния ден на симпозиума се проведе и семинар върху съвременното състояние на църковните изкуства в отделните православни страни. Въпреки различията, обусловени от състоянието на поместните църкви, проличаха и общите тенденции и проблеми, пред които е изправено развитието на църковните изкуства днес.

Несъмнено универсалността на езика, на който могат и ще общуват създателите на подобни художествени произведения, предпоставя и възможността тези срещи да стават все по-чести и като резултат от тях да се създадат условия за непрекъснато общуване между творците както в художествен, така и в теоретичен план. Както самият проф. Кордис обобщи: „Първият международен симпозиум на църковните изкуства завърши успешно. Надяваме се следващия път да бъдем повече и да дойдат представители от още страни. Вярваме, че чрез нашето общуване ще се създаде едно пространство, в което чрез диалога между отделните зографи ще се създадат условия да се затвърди нашата общност и да намерим нашата идентичност.”

Едновременно със закриването на симпозиума бе отправена покана към участниците за втора среща, този път в Румъния през есента на тази година.

Участниците от Русия

Участници в симпозиума

Гърция: проф. Георгиос Кордис – Богословски факултет на Атинския Университет; Трифон Чобанис, Савас Пандзаридис – Богословски факултет на Солунския университет

България: Тодор Енчев, Ваня Сапунджиева – Богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”

Румъния: Михай Коман – Богословски факултет, Букурещ; Сорин Албу – Факултет по консервация и реставрация на Университет по изкуства и дизайн, Клуж

Сърбия: Лазар Предраг Маркович – изкуствовед, Тодор Митрович – Академия за изкуство и консервация на Сръбската православна църква

Русия: Ярослава Алексиева и Евгения Давиденко – Православен институт за богословие и църковни изкуства в Санкт Петербург

 

Стенопис от симпозиума, изпълнен от проф. Кордис и неговото ателие „Иконургия”

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

7 Отговори

  1. Мариан Томов каза:

    Интересно е защо България не е била представена на този симпозиум от Национална Художествена Академия – от катедрите ‘Изкуствознание’, ‘Стенопоис’ и ‘Консервация и реставрация’? Тъй като специалистите от тези катедри на НХА са наистина компетентни по дадените въпроси.

  2. pitevs каза:

    А дали пък да не допуснем, че проф. Кордис знае какво прави и може да прецени, дали са компетентни специалистите, които избира да покани?

  3. Мариан Томов каза:

    Не се съмнявам в проф. Кордис и неговата преценка, въпросът е в липсата на обмен на информация и умишлено криене – една болест тъй разпространена у Българина: „Да не би някой нещо да разбере и да ме прецака…“ това ме боли. Също така не се съмнявам и във високо ниво и професионализма на специалистите от ВТУ. Нека да спрем враждебния тон между тези две институции, а такъв съществува – самият аз го изпитах по време на един симпозиум в Румъния като представител на НХА. Няма да споделям детайли, защото тук не е място заподони действия.

  4. франка каза:

    ще обесня защо българия е представена от вту преподавателите.така е защото те отиват на разноски на университета . или ако не е така то поне се поемат разходите им от гръцка страна.аз също имах покана от Кордис но не разполагам с време и средства за едно седмичен престой в Солун

  5. pitevs каза:

    Бих искал да уточня, че поканата за участие в симпозиума (който първоначално трябваше да състои в Атина през есента на 2008 г.) беше получена в Богословския факултет на ВТУ още през пролетта на 2008 г. и това не беше случайно, а поради факта, че във ВТУ се преподава специалност Иконография. Иначе на симпозиума бяха поканени много хора, които можеха да присъстват, задават въпроси или просто да общуват. Няма никакво съмнение, че в България има много талантливи зографи, но характерно за симпозиумите е, че нямат характер на състезание, а съвсем други цели – да се установяват контакти на академично равнище. Специално този симпозиум имаше за цел да събере представители от Богословските факултети, където е естественото място на църковните изкуства, и те да говорят за състоянието на църковните изкуства в своите страни.

  6. Мариан Томов каза:

    Кой се е занимавал с цялостната изработка и „дизайна“на страницата на ВТУ, специалност Иконография? Под всякаква критика е, както и дизайна и концепцията /ако има такава/ и на този портал. Възлюблени братя, в кои времена живеете? За вас съвременна визуална комуникация, концептуално развитие в дизайна не означават нищо??? Посетете тези страници и научете нещо!

    http://www.theyellowdog.net/iam_bkp/page2.htm
    http://www.gerritrietveldacademie.nl/designblog/