Третото биенале на църковните изкуства се провежда във Велико Търново



100 0026На 18 октомври в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново бе открито Третото биенале на църковните изкуства, което ще продължи до 30 октомври. Форумът е едно от 50-те събития, посветени на юбилея на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и се провежда в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата.

Биеналето е проект на преподавателите от катедра „Църковни изкуства“ на Православния богословски факултет на ВТУ и е единственият по рода си творчески форум в тази област в България. Тазгодишното мото на инициативата е „Църковните изкуства в духовната култура на съвременна Европа“.

Началото на биеналето бе поставено с откриването на изложба на художници, работещи в областта на църковните изкуства. Акцент в програмата бяха дискусиите за споделяне на идеи и обсъждане на различни проблеми, свързани с реализацията на по-мащабни проекти за оформление на храмови пространства. Една от основните дискусионни теми, представена от проф. дфн Анчо Калоянов, бе посветена на образите на българските светци, които нямат утвърдена иконография и тяхното изобразяване е предизвикателна и нелека задача за съвременния иконописец. Светослав Стефанов, възпитаник в специалността „Църковни изкуства“ на Православния богословски факултет на ВТУ, направи презентация за проучването му при съставяне на житийна икона на св. Йоан Екзарх. Участниците се свързаха чрез телемост с Анна Голубкова от иконописната школа „София“, Москва, която представи техниката на работа с творено злато, характерна за руската иконопис и особено разпространена след XVII век.

Особено интригуваща бе демонстрацията на работен процес по дърворезба. След кратко въведение за историята на миниатюрната резба, Кирил Томанов показа начина си работа с такъв тип произведения. Симеон Захариев пък демонстрира проектиране и изпълнение на съвременна двупластова резба за иконостас на храм.

В последния ден на форума, 30 октомври, ще бъдат представени книгите „Чудесата на пресвета Богородица в културата на Българското възраждане на Иванка Гергова, „Второто поколение зографи от Самоковската живописна школа“ на Елена Генова, „От Алафрангата до Европата“ на Светла Москова, „Зографи от Трявна“ на Люба Цанева, както и изданията, дело на творчески екипи от Института за изследване на изкуствата на БАН, „Корпус на стенописите от XVII в. в България“, „Християнското изкуство в Националния археологически музей – София“ и сп. „Проблеми на изкуството“.

 

100 0024

 

100 0062

 

100 0066

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...