Подаръкът на Путин



 

Народ Инфо

По време на посещението си в България руският президент Владимир Путин подари на президента Георги Първанов и българския патриарх Максим книгата на изтъкнатия съвременен руски богослов схиархимандрит Йоан (Маслов) – "Симфония", ръководство за духовен живот според творенията на св. Тихон Задонски. Позвъних в България и помолих за коментар хората, които имат отношение към това събитие: йерарсите на БПЦ – Сливенския митрополит Йоаникий, Ловчанския митрополит Гавриил, а също и ректора на Московската педагогическа академия Елена Крилова, която беше в София през този ден.

Николай Холявченко: Дядо Йоаникий, как оценявате този факт? Какво е значението му за руския и българския народ, за нашата Църква?

Митрополит Йоаникий: Духовната връзка е най-ценното в този дар. Връзките между Русия и България са съществували винаги, но на този ден ние в България говорихме повече за Русия, за руския език, руската култура. Нямам думи, за да изразя това, което чувствам.

Това е велика книга, и тя не е непозната в България: можете да я намерите в големите библиотеки на страната. Тя има твърде важно значение за духовното развитие на хората. Отец Йоан много се потруди върху нея.

Николай Холявченко: Доколкото знам, Вие сте познавал лично отец Йоан?

Митрополит Йоаникий: Не просто го познавах – той беше моят изповедник, духовник, ходех при него едва ли не всеки ден, когато живеех в Русия. Бяхме много близки. И затова всичко, което е свързано с Русия, е особенно скъпо за мен.

Николай Холявченко: Искам да Ви питам още за едно нещо. Вече два пъти в България се провеждаше форумът "Глински четения". Вие участвахте най-непосредствено в работата му. Как оценявате този педагогически форум?

Митрополит Йоаникий: Това е изключително важно дело, и огромна благодарност заслужават всички, които помогат за организацията на форума. Твърде много добри начинания са дошли при нас от Русия, и този форум е сред тях.

Обадихме се и на ректора на Московската педагогическа академия Елена Крилова.

"Голяма е моята радост – сподели Елена Олеговна, – че тази книга, по която вече отдавна работим с младото поколение в Русия, която вече отдавна за нас е ръководство за духовно и нравствено възпитание, стана известна и в България. Сигурна съм, че много хора в България ще я прочетат и ще я използват в своя живот. Велико нещо е да помагаш на хората в техния духовен живот. Много се радвам, че именно този труд за духовно-нравственото възпитание беше подарен от президента Путин на българския патриарх Максим и президента на България Георги Първанов.

"Симфония" е издадена на български по инициатива на Фонд "Св. Александър Невски", и особен принос за това има митрополит Йоаникий, който дълги години е бил близък със схиархимандрит Йоан – отец Йоан е бил неговият духовник. Митрополит Йоаникий е вложил немалко усилия в работата по превода на български и е участвал най-активно в подготовката на изданието.

Митрополитът ми каза за голямата си радост от това, че трудовете на отец Йоан, които хранят духовно хората в Русия, ще хранят сега и българския православен народ. Той каза, че духовният живот е най-важното за човека".

В свитата на патриарх Максим на този ден беше и Ловчанският митрополит Гавриил.

Николай Холявченко: Владико, Вие участвахте в срещата на президента Путин и патриарх Максим. Бихме искали да научим от Вас повече подробности за това събитие.

Митрополит Гавриил: Да, аз присъствах при това. Ние чакахме руския президент в храма "Св. Александър Невски". Когато той пристигна, ние излязохме от олтара и нашият патриарх Максим се обърна със сърдечни думи към Владимир Владимирович. След приветствието и думите "добре дошли в този свят храм" той му разказа, че храмът "Св. Александър Невски" е построен като знак на благодарността на българския народ към Русия за освобождението от турско робство, и затова за патрон на храма е избран св. благоверни княз Александър Невски – небесният покровител на руския император Александър II, чието дело е освобождението на България. Патриархът пожела на президента на Русия Божия помощ и много сили за неговата забележителна държавническа мисия. Когато му каза, че и той е руски възпитаник, президентът бе трогнат, в очите му видях сълзи.

Николай Холявченко: Вие споменахте руския княз Александър Невски, който е един от най-почитаните светци в Русия. Ние имаме Фонд, който носи името му. Книгата на схиархимандрит Йоан "Симфония", посветена на творенията на св. Тихон Задонски, която президентът подари на патриарха, е преведена на български със съдействието тъкмо на Фонд "Св. Александър Невски". От българска страна участваше митрополит Йоаникий. Може ли да се каже, че тази книга се връща с духовна мисия на Балканите, подобно на това, както някога делото на светите братя Кирил и Методий е дошло от България в Русия?

Митрополит Гавриил: Да, така е, наистина. Тази книга е полезна не само за вярващите в Русия, но и за всеки православен човек у нас и навсякъде. Тя се появи наскоро у нас, но вече предизвиква голям интерес. Засега само владика Йоаникий я разпространява като дарение, но ние се надяваме, че в бъдеще тя ще стане по-достъпна. Мисля, че когато хората се запознаят с нея, тя ще остави най-дълбоко впечатление в душите им. Мнозина от нас знаят руски, но не и младите хора, и затова е много добре, че тя е преведена на български.

Николай Холявченко: Може ли да се каже, че по този начин духовните връзки между славянските народи, имащи хилядолетна история, биват продължавани?

Митрополит Гавриил: Да. Разбира се. При нас в България хората, особено вярващите, почитат твърде много руските светци. Много книги се превеждат от руски, много се чете и на руски. Така че връзката между нашите народи отново беше потвърдена. Уважаваме много вашия президент, радваме се, че той прави всичко, за да бъде Русия могъща православна държава. И това, разбира се, оказва влияние върху всички православни народи в света.

Ще добавя, че с визитата на вашия президент беше открита "Годината на Русия в България", след която ще има "Година на България в Русия". Отдавна висшите руски държавни мъже не бяха говорили за важността на връзките с България. За нас това означава много, и преди всичко, че България отнова е придобила важно значение за Русия.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

8 Отговори

  1. Idiot каза:

    Не съм съгласен с горния коментар.

  2. Al Rashid каза:

    (изтрито)

  3. Ангел Небесен каза:

    „Уважаваме много вашия президент, радваме се, че той прави всичко, за да бъде Русия могъща православна държава. И това, разбира се, оказва влияние върху всички православни народи в света.“

    Ако е така, „властите“ в България трябва да очакват (още) няколко политически убийства, както и разпускане на опозицията (не че тя и сега не е разпусната), абе изобщо такъв живот чака хората в България, че само си викам…..АРЕ нЕма нужда!

  4. gaitan vejdu каза:

    Недоумявам, като чета умни иначе хора, да коментират вестите, без да се съобразяват с предмета на сайта.
    Имам предвид, че в новина, която касае:
    – посещение в храм,
    – разменени са дарове с духовна насоченост,
    – интервюирани са високи санове от Църквата ни;
    при това, всичко е поднесено много кротко и разбираемо.

    И ние, вместо да видим това, тутакси се свряхме в светското и човешкото – мъст и омраза, и двете са от света, и двете човешка същина.

    Защо така все политиката ни влече?

    Защо , бре?

    Не рече ли Сам Самият Христа: „Не съдете …-„?

    И не е ли по-добре големците да влизат в храмовете, отколкото да стоят отвън?

    Какво лошо е сторил човекът, като е влезнал в храма?
    Кои сме ние, че ще му държим сметка?

    Вие не вярвате в правото на човек да промени. Тоест, стоите във Вехтия завет, където:“крив прът се чупи, но не се изправя“.

    Нали познах?

    Нали за вас Путин е непоправим грешник от службите, който никога няма да се поправи,
    за разлика от вас, които сте супер праведни, само щото никога не сте управлявали повече от бита на жена си?

    Христа-Бога се роди във времето на бесния езичник Тиберий, но нито веднъж не възропта срещу земни царе.

    А ние кому служим, плюейки по първенците,
    не смея да изрека гласно.

    ––-

    Аз пък благодаря за готиния текст.

  5. Idiot каза:

    Гайтане, прав си. Простете хора, че всички вкупом съгрешихме и всички вкупом ненужни станахме. Хубаво е един държавен глава да влиза в Светия храм. А, че бил кагебеец… Ако прочетете трактата на Сун-Дзъ, главата „За ползването на шпионите, последната, там е написано, че не-ползването на шпиони е връх на нехуманността.

  6. gaitan vejdu каза:

    но ти благодаря, за разбрането, човече!
    🙂

  7. Al Rashid каза:

    ми тогава да се радваме и за Сталин, Тито, Хитлер, Добри Джуров, Владимир Путин, Георги Димитров, Ким Ил-Сунг и прочие хора виновни за смъртта на над 100 000 000 хора. Но Тиберий не е знаел за Божия закон, докато героите от 20. век не само че са знаели за Христос, но са били семинаристи…
    И Тиберии не се криел зад Христовата Църква да му благославя убийствата и изевателствата над хора които мислат.

  8. Teodor каза:

    Бих искал да се сдобия с тази книга и да я прочета! А другите коментари тук са интересни, но безплодни,….едно ще кажа само: Велика е Русия и велики да държавниците й, които я водят!