Андрей: Една православна медия трябва да умее да отразява и пъстрия свят около себе си…


Едва ли може да има една „генерална линия” в Православието по всички събития и проблеми. Като цяло смятам, че следваме православния дух, светоусещане – и значи сме адекватни.

Л и ч е н  п р о ф и л
на Андрей Романов: редактор в Православие БГ

възраст: 35 години;

семейно положение: неженен;

местопребиваване: София;

образование и професия: докторант във Философския факултут на СУ „Св. Климент Охридски”;

любимо занимание: размисли, четене, общуване с приятели;

любимо място за почивка: нямам определено любимо място; харесвам горите и планините;

литература, кино, музика: Гогол, Достоевски, Хофман, Флобер, Набоков и други. Музика: твърде разнообразна. Кино: Харесвам Фелини и Михалков, китайското кино. Много ми харесаха и „Passions of Christ” на Мел Гибсън.

С какво беше различна тази една година за вас?

Първата година от работата на портала, последната от докторантурата ми. Надявам се да се окаже успешна.

 За  П р а в о с л а в и е  БГ

Защо и как направихте своя избор да станете част от проекта „Православие БГ”?

Защото е динамичен проект, вписващ Православието в съвременността и младежката среда. Особено за България това е изключително важно – да излезе от затвореността си и да се срещне с живите хора.

Колко често посещавате портала Православие БГ и защо?

Като редактор – практически всеки ден.

Вашите препоръки към съдържанието и какво Вие бихте допринесли за него?

Повече авторски текстове. Интервюта с различни хора (не само от църковните среди), рецензии за филми и книги. Не би било зле да има и текстове за актуалните политически и морални проблеми на съвременния свят, а не само на тясноцърковна тематика. Моят принос – опитвам се да привлека нови автори (засега става трудно), а в бъдеще да се пробвам и аз в тези жанрове.

Вашите препоръки за структурата на портала и какво бихте искали да се промени?

Струва ми се, че структурата е разумна, основните неща са хванати. Няма смисъл да се претрупва с много нови неща, да се пренатоварва.

Смятате ли, че порталът отразява адекватно православната гледна точка към обществените събития?

Едва ли може да има една „генерална линия” в Православието по всички събития и проблеми. Като цяло смятам, че следваме православния дух, светоусещане – и значи сме адекватни.

Смятате ли, че порталът предлага на читателите догматично и канонично издържано православно богословско съдържание?

Не се отклоняваме в нищо от вероучението на Църквата (поне засега; дай Боже и занапред). За съжаление богословските ни текстове и особено текстовете на светите отци са малко. Но това отразява и слабото ниво на съответната книжнина в България.

Най-големият недостатък на портала?

Може би известен недостатък е, че той се оформи с прекалено „новинарска” насоченост. От друга страна, това му придава и динамика.

Най-голямото предимство на портала?

Младежкият колектив, православният дух.

Какъв е вашият идеал за православна медия – финансиране, управление, екип, съдържание?

Финансирането вероятно е най-болезненият проблем. Трябва да се търси широка опора от християнски настроени бизнес-среди, ако има такива…

Една православна медия трябва да е на нивото на динамичните светски медии, да не се възприема от хората като скучна и безинтересна, посветена само на тяснорелигиозни теми. Тя трябва да умее да отразява и пъстрия свят около себе си. Християнското внушение в повечето случаи трябва да се осъществява индиректно – чрез групирането на информацията и нейната интерпретация, а не само в пряк текст. Това означава и привличане на професионални журналисти, дори ако те са със светски убеждения. Въпреки че не съм специалист по тези проблеми, смятам, че една такава национална православна медия (вестник, радио, ТВ) би могла да се самоиздържа и да бъде печеливша.

Л и ч н и  п о с л а н и я

Към читателите?

Живи и здрави! Бъдете по-активни участници в нашето братство!

Към екипа?

Приятели, най-хубавото през тази година беше, че се запознахме и работихме заедно. Мисля, че създадохме нещо сериозно, което се харесва на хората и им влияе. Това е извор на много добри емоции ! Желая ви всякакви успехи и напредване във вашия живот!

Към „рожденика” Православие БГ?

Стискам му топло ръката 🙂 и му желая 100 години живот!

Какво си пожелавате на вас?

Вяра в себе си, творчески дух, здраве, вътрешен мир.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...