Анна Маринова: Пагубен култ ни атакува от Норвегия



Източник: в. Дума, бр. 149, 28 юни 2006

Той задължава членовете му да се отричат напълно от собственост, професия и светски контакти, а жените да раждат непрекъснато, разяснява преподавателката в богословския факултет на Софийския университет…

Анна Маринова е родена през 1972 г. в София. Завършила е Богословие в Софийския университет и е специализирала в Старокатолико-евангелския факултет на университета в Берн – Швейцария. Докторант е по Свещено Писание на Стария завет. От 2004 г. е асистент по библеистика в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Член е на Управителния съвет на сдружението "Европейски център за проучване на нови религиозни движения".


"Прикриването на истината, съзнателната лъжа и измамата, агресията са основни методи на действие в деструктивните религиозни общности"

Госпожице Маринова, какво наложи създаването на сдружението "Европейски център за проучване на нови религиозни движения"?

В България официално регистрираните вероизповедания по смисъла на Закона за лицата и семействата са 80, но действат и тоталитарни деструктивни култове, които не са регистрирани по него. Те оказват пагубно влияние върху личността и човешката психика. Именно това обстоятелство ни подтикна да създадем сдружението "Европейски център за проучване на нови религиозни движения". Нашата цел е да събираме информация за тези култове и да сезираме съответните органи.

Как точно тези нови култове влияят върху личността?

Всички те, независимо как се наричат, имат общи белези, заради които в цял свят са класифицирани именно като тоталитарни деструктивни култове. Характерно за тях е, че претендират да са единственият източник на цялата истина или неин единствен проводник. Учението не се представя цялостно, както това е при традиционните религии и изповедания, а се предлага на части. Едва след като е "усвоено" на едно равнище, човек бива "посветен" и може да премине в по-горно. Той обаче не знае какви "истини", "учения" и "практики" ще му бъдат открити в по-горното равнище. Целта на всичко това е да се привлекат нови членове, които не познават учението в пълнота, тъй като не биха го приели веднага, ако то им бъде представено цялостно. Налице са намеса в личния живот и опит за пълен контрол на поведението, мислите и дори емоциите. Човек се изолира от семейството си, нерядко заживява в техните общности, каквато е "Градът на Слънцето" в Сибир на Висарион. Така обработени, членовете на тези секти отстояват фанатично своята идеология и претенция за единственост, истинност и избраност, и чувство на удовлетвореност от този факт. За привличане в тях се предлагат различни безплатни курсове, най-вече по чужди езици и бизнес умения.

Прикриването на истината, съзнателната лъжа и измамата, агресията са основни методи на действие в тези общности. При тях е характерна също намесата в личния живот и опитът за пълен контрол на поведението, събират се и лични данни за лицата.

Обичайна практика в България е, когато религиозно формирование има съмнение, че ще му бъде отказана регистрация по смисъла на Закона за вероизповеданията да се регистрира направо като неправителствена организация по Закона за лицата и семействата. На практика те влизат в правния мир. Следва ли от това, че са изчерпани всички механизми за контрол и те не могат да бъдат спрени да извършват религиозна дейност в разрез със свободата на личността?

И по смисъла на Закона за вероизповеданията, и на този за лицата и семействата, има достатъчно механизми за оказване на контрол върху дейността на регистрирани юридически лица. Въпросът е дали този контрол се упражнява.

Упражнява ли се?

Да, но твърде трудно. Трудността обаче идва не от нежеланието на оторизираните за това органи, а поради обстоятелството, че новите религиозни движения, окачествени в страните от Европейския съюз с термина тоталитарни и деструктивни култове, са затворени общности.

Нашият център вече има сведения за домогването на такива секти до българското духовно пространство. Затова в най-скоро време ще сезираме всички държавни органи, заинтересовани по тези въпроси, а това са Дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет, МВР, прокуратурата и Министерството на образованието и науката, като институцията, отговаряща за българските училища, които са най-примамливи за новите и деструктивно религиозни култове. Под формата на различни екокръжоци и благотворителни курсове за изучаване на чужди езици те се опитват да привлекат подрастващи. Имаме сведения обаче и за такива случаи, при които, благодарение на общественици, директори на училища и училищните настоятелства, емисарите на тези религиозни култове не са допуснати до образователните заведения.

Нашият екип също се стреми да поддържа контакти с пострадали от тоталитарни секти и техните близки. Обмисляме и възможността за откриване на "гореща" телефонна линия, на която да бъдат давани съвети от класифицирани психолози, правоспособни юристи, теолози и педагози. Ще внесем искане до комисията по вероизповеданията в Народното събрание и в Министерския съвет за създаване на междуведомствена група по този проблем. Такива има създадени във Франция, Германия, Белгия и почти всички страни от ЕС. Насоката им е противодействие на незаконната, антидържавната и екстремистката дейност на тоталитарните секти. В тези страни особено зорко се следи те да не навлязат в училищата.

Ясно ли е колко българи са в сектата на Висарион и тази на Мегре – "Анастасия"?

Официално се знае за 12 наши сънародници в сектата на Висарион, но като се има предвид, че това е много затворена общност и пазят в тайна всички неща от "кухнята", допускам, че те са много повече. Колкото до "Анастасия", нейни последователи се опитаха да регистрират партия у нас, но не събраха необходимите за това гласове. И двете секти действат в България извън Закона за вероизповеданията и под различни названия. Например, "Анастасия" се подвизава като Български център "Звънтящите кедри на Русия", Екологично сдружение "Стоте дъба", Общество "Жив дом" и Сдружение "Родово имение". Църквата на последния Завет на Висарион се прикрива у нас зад "Общество на единната вяра" и екосдружение "На зазоряване". Новата опасност, прицелила се в духовното пространство на новоприсъединените страни и присъединяващите се към ЕС, е "Приятели на Сион". Сектата идва от Холандия. За нея ни предупреди дякон Иголоф Крислянстен от Германия по време на провелата се неотдавна международна конференция Бургас. Той е член на комисията по въпросите на религията и новите култове към германския парламент.

Наблягате на опасността от "Приятели на Смит". Какво представлява този култ?

Официалната информация, която афишират за себе си, е, че са между 5000 и 6000 души по света, засега. Те са в остри богословски противоречия с всички християнски общности. Твърдят, че Иисус имал греха на плътта, т.е. не е безгрешен и с добрите си дела трябва да Му се подражава. Отношението им към жените е твърде феодално и неприемливо за ХХI век. Емисарите на "Приятели на Смит" изискват от тях да раждат непрекъснато докато са във фертилна възраст. Според вярванията им, по този начин те създават богоизбрано население на земята. Пропагандират още тотално отричане от собственост, професия и светски контакти. Сектата е обхванала почти цяла Западна Европа.

Специалистът по деструктивните култове дякон Иголоф Крислянсен предупреди и за едно колкото старо, толкова и ново явление – окултизма и сатанизма в неговите най-ужасяващи форми, познати ни от филмите. Те съвсем не са само привидно модно увлечение около една или друга поп-група, а стройна религиозна идеология, която атакува агресивно чрез сайтове и банери в информационните портали.

Организирахте международна конференция по въпросите на новите деструктивни култове със специалисти все от страни членки на ЕС. Само преди десетина години, когато станеше дума за агресивни "учения" същият този Евросъюз подминаваше въпроса с мълчание, а правозащитните организации веднага заставаха в подкрепа на сектите. Какво го накара сега да промени отношението си?

В Европейския съюз се осъзнава напълно опасността от деструктивните тоталитарни култове. Въпреки свободата на личността и религиозните убеждения, които там се спазват стриктно, се следи за всичко, превишаващо закона и заплашващо същата тази свобода на личността. Затова предвид тяхното роене и разнообразие той излезе с редица документи, целящи да ограничат действието им и сферите на влияние. Отношението си към сектите и новите религиозни движения дава и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в своя специална препоръка.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...