Борислав Цеков: Трябва да се отхвърли всеки опит да се ограничава свободата на вероизповеданията



Миналата седмица депутати от "Атака" заявиха желанието си да внесат предложение за промяна в Закона за вероизповеданията. Аргументите им бяха, че режимът за регистрация на вероизповедания в България е прекалено лек и така се давало възможност на практически всеки, който желае, да си регистрира религиозна общност и да се ползва "от различни облаги". 

Почти веднага депутатите получиха подкрепа за идеята си за пререгистрация на всички вероизповедания в страната и допълнителни рестриктивни мерки спрямо тях от ресорния министър без портфейл проф. Божидар Димитров.

По този повод се обърнахме с няколко въпроса към г-н Борислав Цеков, автор и вносител на сега действащия Закон за вероизповеданията, приет от мнозинството на НДСВ през 2002 г.

Православие.БГ: Г-н Цеков, в публичното пространство на политическо ниво се поставя въпросът за въвеждане на ограничителен режим при регистрация на вероизповеданията в България. Как ще коментирате състоятелността на подобни искания?

Борислав Цеков: Според мен, рязко трябва да се отрекат всички опити за законодателни рестрикции на свободата на вероизповеданията. Изненадан съм от некомпетентността, която струи от изявлението на безпортфейлния министър Божидар Димитров, който сравнява регистрацията на вероизповедание с регистрацията на политическа партия и се пита как за партия се изискват 5000 учредители, а за религиозна ораганизация няма изискване за минимален членски състав.

Би било добре да се знае, че по Конституция държавата не може да ограничава правото на всеки човек да изповядва и практикува своите религиозни убеждения самостоятелно или съвместно с други вярващи – независимо дали това се харесва на останалата част от обществото или не.

Православие.БГ: Все пак, личната свобода има своите граници в едно общество. Какви са границите в случая?

Борислав Цеков: Ограничения на тази свобода, както е добре известно, могат да се налагат само ако е застрашена националната сигурност или пък обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.

Православие.БГ: Каква е вероятността предложението на "Атака" да се реализира в законодателна промяна?

Борислав Цеков: Отсега трябва да е ясно, че дори и да се приемат подобни законови промени, те много бързо ще бъдат отменени или от Конституционния съд, или под силен международен натиск.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...