Варненски и Великопреславски митрополит Кирил: Светият синод гледа на нещата стопански



митрополит Кирил, сн. Ал. МихайловИзточник: в. Монитор, бр. 2612, 27 юни 2006

Визитка. Митрополит Кирил /Богомил Петров Ковачев/ е роден на 08. 06. 1954 г. През 1981 г. се дипломира в Софийската духовна академия. До 01. 09. 1986 г. е Представител на Българската православна църква при Московската и Всерусийска Патриаршия, след което е назначен за игумен на Троянската св. Обител. През декември 1987 г. е назначен за Главен секретар на Св. Синод и на 26 юни 1988 г. е хиротонисан за Стобийски епископ. За Варненски и Великопреславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г.

Митрополит Кирил, защо и лятната сесия на Светия синод не определи дата за свикване на Шестия църковно-народен събор, който се отлага от миналата година?

Причината е същата. Както миналия път, и сега Негово Светейшество е в болнични. Той свиква Синода, той насрочва заседанията. Той трябва да е здрав, за да се свика църковно-народен събор. Най-малкото не е уважително да правим събор без него, след като това не е толкова наложително и търпи отлагане.

Здравословното състояние на патриарха не е ли само формалната причина за отлагането на църковно-народния събор?

Ние не можем да решаваме нищо без Негово Светейшество. Той нито е настоявал за провеждането на църковно-народния събор, нито е благославял. Всичко, което правим, го съгласуваме с патриарха, който макар че е в болница, все едно е на работа. Той следи църковните дела, много е добре и умствено, и сърдечно. Счупеният му крак се възстановява. Това е едно изпитание, което ще мине с божията помощ. Трябва да се изчака.

Мандатът на част от църковните органи е изтекъл. Това означава ли, че те вече са нелегитимни?

След като не е свикан църковно-народен събор, всички избрани органи продължават да действат и са легитимни.

Споделяте ли идеята на митрополит Натанаил за промяна в устава на БПЦ за преминаване на епархиите на самоиздръжка?

Досега винаги богатите епархии са давали на по-бедните. Помагали са им. За съжаление някои епархии нарочно не си гледат задълженията.

В какъв смисъл не си гледат задълженията?

Част от епархиите не си привеждат отчисленията. Но всичко се води на отчет.

Съгласен ли сте и с другата подготвяна промяна в устава на БПЦ за създаване на консултативни съвети към Светия синод и епархиите?

Считам, че няма нужда от консултативни съвети. БПЦ си има Върховен църковен съвет, който е достатъчен. Каквото обаче приеме църковно-народният събор – това ще е.

Светият синод гласува да бъдат закрити всички свещоливници и да остане само тази в "Илиянци". Защо митрополитите бавят изпълнението на това решение?

В манастира "Св. Георги" вече е закрита. Останалите също ще бъдат затворени.

Каква част от имотите на БПЦ все още не са върнати?

По-голямата част вече са възстановени. За съжаление, има още имоти, които църквата не си е получила. Липсва добронамереност от страна и на държавни, и на общински органи. Знаете ли, че общинският съвет в Преслав ни съди за манастир? Казват: "Сградата не е била манастир." Вярно е, че не е бил довършен, но ние имаме документи, че е бил взет чрез политически и икономически лостове. Срам за България е да водим дела за манастири.

Във Варненска епархия водите ли още спорове за църковни имоти?

Част от земите не са върнати окончателно. Ощетиха ни чрез закона.

Имате ли земи около плажната ивица?

Има и за тях също водим дела. Защото някои през атеистичния период са взели земите, построили са си станции и цехове, след това ги узакониха. Кметовете, колкото и да питахме, мълчаха. Направиха си далаверата и тогава казаха: "Ама, дядо владика, вие там имате места." На Галата върху наша земя старите предприятия си построили почивна станция.

Колко пари месечно получава Светият синод от своите имоти, които дава под наем?

Не мога да кажа.

Защо давате на офшорни фирми свои имоти под наем?

Не разбирам какво имате предвид. Ние разговаряме с фирми, които си показват възможностите. И щом плащат, щом като предлагат повече от другите, ги одобряваме. И в Светия синод, както навсякъде нещата се гледат стопански.

Как ще обясните разрешението на Светия синод Кипърска офшорка, наела бившия офис на СИБанк на площад "Св. Неделя", да го преотдава на други фирми?

Ние вече нямаме сключен договор с тях. Той изтича сега. Има решение помещението да се дава под наем. Още няма окончателно решение, но нещата вървят натам. За съжаление, някои от владиците защитават тази офшорка.

Признавате, че в Светия синод има разногласия между архиереите?

Да. Казват: "Защо да ги гоним?" Трудно ще намерим нов наемател. Нищо, че плащат по-малко…

Има ли вече кандидат-наемател за ресторанта "Петър I"?

Все още няма.

Предишният наемател не е плащал нито лев наем на Синода от две години. Ще го съдите ли?

Разбира се.

Как решихте спора за шестте етажа над "Хепи"? Ще разрешите ли и в бъдеще фирмата "Велграф консулт" да ги преотдава на други дружества?

В момента изчистваме този случай. Светият синод вече има решение в бъдеще да не позволява на своите наематели да преотдават църковните имоти.

Колко иска Светият синод за кв. м. офисна и търговска площ в центъра на София?

Това не бива да се казва. Даваме имота на този, който даде повече пари. Това е принципът.

Знаете ли каква е съдбата на онези 1 100 000 долара, които Светият синод през 1997 г. е внесъл по сметка на Руската православна църква?

Използвани са по предназначение. Нито цент от тях не се е загубил. Те бяха преведени по такава сметка, за да не ги вземат разколниците. Но са използвани от БПЦ.

Продадохте ли имота на Светия синод във Вашингтон?

Още преди две-три години. Там, където даден имот не е рентабилен, не бива да се поддържа.

А с парите купен ли е друг имот в САЩ?

Митрополитът трябва да обясни.

Наистина ли част от владиците обмислят изпращането на Негово Светейшество в манастир?

Няма такова нещо. Някои може и да си го мислят… Защото аз като казвам, че Негово Светейшество ще живее най-малко още десет години, някои подскачат. Виждам, че има такива.

Това означава ли, че ваши колеги вече мерят бялото було?

Може би. Аз не съм от тези, дето гледат напред, за да спечелят нещо. Върша си работата и не се занимавам с глупости.

Светият синод искал ли е обяснение от владиците, които са нарушили клетвата за нестежение и купуват на свое име луксозни имоти в София?

С това Синодът не се е занимавал, но предстои да се занимава с тяхното служение. Защото някои епископи се вижда, че не служат. Не може да продължава така.

Да очакваме ли в скоро време да има сменени епископи?

Не вярвам. Защото много е труден този въпрос. Как ще намерим модус вивенди ще видим.

Кога най-сетне БПЦ освен със спорове за имоти и пари ще започне да се занимава с благотворителност?

В много от епархиите се прави това. Но въпросът пак е свързан с връщането на имотите. Преди 9 септември БПЦ е имала много болници, сиропиталища, но сега нищо не се прави от страна на България. Трябва да се знае, че църквата не са само духовниците. Няма ли миряни, които да им помагат, свещениците не са в състояние да се справят сами.

Притеснен ли е висшият клир от отварянето на досиетата?

Не сме разговаряли по тази тема. Но не вярвам някой от архиереите да е против отварянето на досиетата. Смятам, че никой от владиците не е бил сътрудник на ДС.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...