Деян Николчев: Ако булката е с дете, църквата ще я накаже



Източник: в-к Стандарт

– Доц. Николчев, известно е, че преди Коледа венчавките са забранени. Възможно ли е църквата да направи изключение, ако двама влюбени много напират да се оженят?

– Църковните венчавки не се позволяват около големите църковни празници – през Великия пост, Богородичните пости, Коледните празници. За да се улесни частният живот на вярващите обаче, Светият синод е направил едно изключение. В дните от 26 декември до 4 януари свещенослужителите по места могат да позволяват по изключение сключването на брак. За това не е нужно да се обръщат за разрешение към архиереите.

– По-щастливи ли са семействата, осветени с църковен брак?

– Факт е, че вярващите християни и техните благословени от Бога съюзи наистина носят щастие. И то не само в човешкия, но и в Божествения смисъл. Ако човек вярва, бракът му ще е благословен.
Църковният брак е тайнство. В него липсва материалният елемент. Гражданският брак всъщност е един договор, обещание между мъжа и жената, че ще живеят съвместно при определени условия. Докато чрез извършването на тайнството брак, на венчавката, Божията благодат освещава младото семейство и прави мъжа и жената една плът, една своеобразна единна духовна същност на венчалната двойка.

– Как се приемат в църквата бременните булки?

– Каноните не допускат бременни жени да сключват брак. Църквата обаче обикновено допуска венчавка след раждането, като налага известни епитимии, т.е. наказания на жената и на мъжа.

– Какви са наказанията?

– В първите векове епитимиите са били по-строги с оглед църковната дисциплина: те варирали от налагането на строги пости, до предписването на стотици поклони на ден в продължение на месеци, дори години наред. В днешната практика наказанията са доста по-меки. Всеки свещеник обаче сам трябва да решава какви да бъдат те и колко строги. Една от причината за това е, че нашата Българска православна църква няма в устава си обособен отдел, отнасящ се до брака и семейството. Подобни правила обаче са нужни. Защото сега, когато даден свещеник се опита да вземе решение, например за налагане на наказания, и се ръководи само от каноните, може да влезе в противоречие с гражданските закони.

– В какви случаи църквата допуска разводи?

– Българската православна църква приема и четвърти брак. Това е прецедент, защото за всички поместни православни църкви важи правилото, според което вторият църковен брак е разрешен при определени условия. Третият може да се разреши, но също при точно определени условия и наличието на сериозни причини за него. Четвъртият брак обаче е строго забранен. Развод се позволява в случаите, когато са налице уважителни причини. Такива в миналото са се смятали например оскверняването на брака посредством прелюбодейни връзки, непристойното поведение на мъжа или жената, малтретиране в семейството и т.н. По-късно причините за разрешаване на развода постепенно са се разширили и към тях се прибавили и други, например влизане в затвора за десетки години, при психични заболявания, заговор срещу царя и други.

– Как гледа църквата на съжителството на семейни начала?

– Православната църква не може и няма как да одобрява подобни незаконни съжителства. Те се считат за грях.

– Напоследък се водят дискусии дали у нас да бъдат разрешени бракове между хомосексуалисти. Как гледате на тази идея?

– Хомосексуалните бракове най-вероятно ще бъдат узаконени от нашата държава, както стана и в Чехия неотдавна. Църквата обаче също трябва да изрази ясно своята позиция. Личното ми мнение е, че тя трябва да е търпима към такива социални различия в живота на хората с оглед спазването на основните човешки права. Но в същото време църквата трябва открито и ясно да изразява православната позиция, че не може да приема подобни съжителства.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...