Йеромонах Висарион: Ванга е нещастна жена, жертва на тъмните сили


Йеромонах Висарион е втори епитроп в Зографския манастир в Атон. Завършил е международни икономически отношения в УНСС през 1999 г. Става послушник в Света гора през 2002 г., а на следващата го постригват за монах. Ръкоположен е за йеромонах през 2005 г. и отива за година в Ерусалим. После служи като свещеник във Вознесенския манастир. Игуменът на Зографския манастир Амвросий го вика обратно в „Зограф“.
 
Завършва богословие и магистърската му теза е богословски анализ на дейността на Дънов и на Ванга. Издава я в книга, за да помогне на повече хора, а не да я четат само 3-4-ма професори богослови. Представянето й е днес от 18 ч в енорийския център „Св. св. Кирил и Методий“ в столицата.
 
– Bаше преподобие, голям шум се вдига около книгата ви „Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста“.
 
– Едната част на книгата е анализ на учението на Дънов, другата е за Ванга – една съвременна магьосница. Двамата са вече в ръцете на Бога, но лошото е, че насадиха един заместител на християнството, наречен окултизъм. В него боравят уж с църковни понятия, обаче теглят в друга посока. Тази уловка ме накара да напиша за Дънов и за Ванга.
 
– А как ще обясните на хората, мнозина смятат Ванга за светица?
 
– Това е плод на насаденото атеистично възпитание. Народът ни е държан в духовно неведение тъкмо в годините, когато се явява феномен като Ванга. Забравили истинските критерии за святост и духовност, хората лесно могат да бъдат заблудени.
 
Обществото само може да намери аргументи за това Ванга светица ли е, или не. Достатъчен е един по-специализиран поглед към силите, с които тя общува. Как те са се държали с нея. Има много свидетелства, че Ванга е била измъчвана от тези сили.
 
Нейната поклонничка Величка Ангелова в книгата си „Пророчествата на Ванга – единствената връзка между небето и земята“ описва случаи, в които въпросните сили са карали Ванга да събира паяжини през нощта, после да се съблича и пак да се облича. Безсмислени неща. Когато Ванга опитала да се възпротиви, самата тя разказва как силите я блъснали надолу по стълбите и тя си счупила крака. Всички тези неща показват тъмната природа.
 
Бог не се държи така със своето създание. Бог не се държи като тиранин. Знае се много добре, че Ванга е изпадала в трансове. Те не са някакво божествено състояние, а напротив – медиумът, в случая Ванга, изпада така под влиянието на тъмни сили, които използват тялото й като бездушна вещ.
 
Именно затова се появява ефектът на чуждия глас. Тя говори с чужд глас, защото тъмните сили владеят някои мозъчни центрове, гласни струни и др. Тъкмо заради тъмните сили тя не говори със своя глас.
 
Важно е, че не някой нарочно се опитва да очерни Ванга, а самите нейни поклоннички пишат тези неща. Пишат, защото не разбират истинската им същност. Величка Ангелова описва момент, в който Ванга ръмжи като куче, заплашва околните, че ще им стори зло, чупи кокали. От тези моменти хората могат да разберат коя е била Ванга – една нещастна жена, измъчвана от тъмните сили. Много пъти тя сама се е оплаквала от главоболие. След транс се е чувствала зле. Не е знаела кога ще изпадне отново. Всичко това е много важно, за да разберем светица ли е била, или напротив – жертва на тъмни сили.
 
– И жертва да е, тя е помагала на хората.
 
– Точно това е въпросът. Тази помощ може да има два източника – единият е божественият, който се проявява чрез светиите, Бог или изцеление от икони. Другото е уловка, защото тъмните сили не могат просто така да привличат хората към себе си, като проповядват смърт и разруха. Уловката им е привидната помощ. И хората без духовни критерии се обръщат към такива като Ванга. Вера Кочовска е също от този род екстрасенси.
 
– Къде са сега Вера Кочовска и баба Ванга?
 
– За съжаление Божието слово казва, че на магьосници, които са се занимавали с извикването на мъртви (самата Ванга казва, че е общувала с души на мъртви), мястото им не е при Бога, а точно в огненото езеро. Така буквално пише в Свещеното писание. Ние можем да се доверим на Божието слово, но имаме свободна воля и да не се доверим. Но християнинът е редно да вярва на думите на Бога и да ръководи живота си по тях. Руският архимандрит Варнава описва случай скоро след смъртта на Ванга. Тя се явява на сестра си Любка и й казва: „Стига, стига литургии. Стига. Те не ми помагат. Напротив, аз се намирам на тъмното на ада и те ме изгарят“. Разбира се, не можем да кажем, че това видение е 100% вярно и то показва къде е Ванга. Но много факти сочат към един извод.
 
Ванга има много богословски заблуждения. Тя говори за прераждане, за учението на Рьорих агни йога, което официално е отречено от църквата. Тя казва, че Дънов е светец. Как, след като той е обявен за самоотлъчил се от църквата, за еретик, за опасен лъжеучител. За фатализъм говори Ванга, за метемпсихоза (преминаване на човешка душа от едно тяло в друго). Според нея Христос няма фигура, докато, разбира се, Христос е приел човешка плът. Т.е. при нея има изкривяване на вярата от общуване с духовете. И като краен резултат се получава общуването с тъмните сили на злото.
 
Направил съм детайлно сравнение как са лекували светите отци и как е лекувала Ванга. Разликата е поразителна. При Ванга има много магьоснически елементи. Примерно на човек със страхова невроза казва да заколи петел, да му вземе сърцето, да го сложи в бутилка с вино, после да изяде сърцето и да изпие виното. Старецът Паисий говори, че много магьосници лекуват главно хора, които са страдали от бесове и на които болестите не са от естествени причини, а са причинени от тъмни сили.
 
Заради връзката си с бесовете и Ванга е могла да „помага“, защото въпреки че има телесно изцеление, душата на тези хора се оказва свързана от бесовското влияние. Не трябва да гледаме само какво става с тялото на някои хора, а да гледаме по-дълбоко, какво става с грешната душа. Бог не случайно казва, че хора, които извикват мъртви, са в грехота пред Бога. Може ли да пренебрегнем Божиите думи и да почнем да мислим с човешкото си мислене. Бог мисли с вечни категории, а човешкото мислене е насочено към земния свят.
 
– Свещеник от Петрич обяви, че Ванга трябва да бъде канонизирана за светица.
 
– Да, архиерейският наместник Ангел Кочев. Изпитвам голяма скръб, че призван да бъде учител на хората в правата вяра и да ги води към вечността, се опитва да канонизира едно преклонение пред злото, защото нейното тяло е било обитавано именно от нечисти сили. И вместо свещеникът да обясни на хората що е врачка, магьосница и екстрасенс и че тези явления са отричани от Бога, той се опитва да поставя злото като пример.
 
– Проф. Светлин Русев казва, че свещенослужители като вас са позор и за църквата, и за вярата, а Дънов и Ванга са дар от съдбата за тази нещастна земя.
 
– За съжаление Светлин Русев е пример за едно окултно общество, което не иска да следва гласа на Христос и гласа на св. Иван Рилски, а се прекланя пред един окултен учител, какъвто е бил антихристът Дънов. Той е имал претенции за божественост – смятал себе си или за прероден Христос, или че духът на истината говори чрез него, или че той е Отец. Дънов казва: Христос дойде преди 2000 г., синът дойде, сега в България дойде бащата – Отец. И визира себе си. Може ли един християнин, за какъвто се смята, да богохулства така?
 
Дънов всъщност е предтеча на антихриста, защото антихристът, когато дойде, ще твърди, че е Бог. Лошото е, че доста хора ще бъдат измамени от неговите чудеса, от неговата личност, която уж ще носи светлина, а всъщност ще бъде прикрита тъмнина. Дънов затова е опасен, защото е имал естествени способности на духовен водач, на лидер. Словото му е било изпълнено със сила, но тя не водела към истинското християнство, а е водила хората към бездната.
 
В момента има събуждане към източните учения, към окултизма и Дънов е прекрасен пример за точно такъв окултен водач, с доказани хипнотични способности.
 
– Св. Синод е питан многократно, но и досега не е изказал официално становището си за Ванга. Защо нашите духовни учители си траят, вместо да ни покажат верния път?
 
– За съжаление сте прав. По важни въпроси митрополитите са длъжни да поведат народа, не да чакат народът да поведе тях. Длъжни са да дадат пример за твърдост и решимост. Но знайте, че дълги години църквата беше съзнателно обезкървявана от най-добрите си чеда.
 
Имало е агенти на ДС в нея и те са водили църквата в грешна посока. Митрополит Климент е бил действително агент, Бог да го прости! Държавна сигурност се грижеше в семинариите и в Духовната академия да попадат невинаги достойни за тази чест. Но всеки от нас носи отговорност, включително и духовните водачи. Бог ще изисква от всеки това, което е трябвало да направи, а не е направил.
 
Църковните представители също не сме на висотата, на която трябва да бъдем, но ние сме част от това общество. Медиите очакват от свещениците и от митрополитите да бъдат ангели Божии в плът. Не сме ангели Божии, трябва да се опитваме да бъдем, но сме част от това общество и затова нека човек да гледа в себе си, в сърцето си, преди да сочи с пръст другите и да казва: „Той сгреши, той падна.“
 
Но сте прав, че дълго мълчат архиереите за Ванга и сега се надявам да се получи обществен дебат за тези важни въпроси. Искам учението на Христос да бъде чуто. А всеки сам може да си направи избор и извод на кого да вярва – на врачки, на окултисти, на Светлин Русев или на учението на Христос. Нека обаче се даде възможност човек да направи този избор.
 
– Много е писано за обществото около Людмила Живкова и нейния интерес през последните й години към окултизма. Сред близките й бяха Светлин Русев, Богомил Райнов, както и Светослав Рьорих. когото поканиха за изложба, а и наградиха. Това са все ерудирани творци, интелектуалци, с чиято помощ Людмила Живкова направляваше културата на България. А Ванга беше много близка с тях. Дали заниманието на това общество по върховете по някакъв начин се е отразило на народа – накъде го води, как го води?
 
– Несъмнено те са повлияли върху цялостното движение на българското общество и за съжаление Ванга е тази, която е получила най-голям чадър и покровителство от висшите етажи на властта. Тя е била връзката между окултното, тъмното и обикновените хора, защото при нея са ходили не само партийни функционери, а и хора от народа. И точно Ванга е била лостът, по който тъмнината се е придвижила и е влязла в душата на българина. Но несъмнено роля има Людмила Живкова, а сега и Нешка Робева, която е приемана като положителна личност в обществото. Тя действително има много положителни страни, това се вижда дори в самото й лице. Затова е възпитала наши момичета, които са станали световни шампионки и прославят името на България. Това не може да се забрави. Но ето и Нешка Робева поддържа Ванга! И отново стигаме до липсата на духовно образование и духовен критерий. Докато Старият завет е категоричен, че хора като Ванга – извиквачи на мъртви, магьосници, предсказвачи, омайници, гадатели, са наречени грехота пред Бога, сега един свещеник от Петрич, призван от Бога да бъде учител, казва: „Нека да канонизираме Ванга.“ Това показва как се движи българското общество във времето – към окултно възприемане на събитията. Това е голямата ми болка и затова написах тази книга – да може да се направи сравнение между окултизма и автентичното християнство, пък човек нека направи своя избор. | 24 часа

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

26 Отговори

  1. Васил Гунев каза:

    Йеромонах Висарион се е захванал с много сериозна задача. Тези дни много се шуми по темата, което според мен е добре. От Св. Синод няма официална позиция, но пуснаха обява за представянето на книгата в официалния сайт, което се приема като подкрепа и заставане зад йеромонаха. Никак няма да е лесно (особено ако съдим по разговора в „тази сутрин“ на btv) но и никой не е обещавал че ще бъде лесно :).
    Нека подкрепим йеромонах Висарион с каквото можем. С молитва най-вече.
    Преди няколко месеца този атонски брат ни помогна много. Имахме в семейството сериозен проблем, продължаващ с години. Обадихме му се да се помолят в Атон за нас и познайте – за една седмица всичко се оправи.
    Нека Бог бъде с него !

  2. Stamena каза:

    Uvajaemi jeromonah Visarion, Petur Dunov mnogo me be vpechatlil s knigite si v nachaloto na 90 te. Za sujalenie obache/na dunovistite/, kogato zapochnah da pravq uprajneniqta mu, mi stana mnogo zle. A Vanga, kogato beshe jiva, Bog da q prosti, nikoga ne sum iskala da otida pri neq, sqkash stena imashe mejdu men i neq. Svetlin Rusev e izpisal po ujasen nachin curkvata na Vanga. Toj moje da e hudojnik, no ne moje da izpisva koqto i da e curkva, pogleda mu e nepriqten.

  3. Ф.Николов каза:

    Изразявайки гражданската си позиция като атеист по казуса, искам да заявя, че за нас атеистите тази препирня има своите положителни и отрицателни аспекти. За нас такива търсения и изява на „Истината” попадат в графата „от трън, та на глок”; от една страна са традиционните религиозни монополи, от друга своеобразни девиации на първите. За да се разбере колко е абсурдно положението, в което казваш: „бог е истината, избирай между бог и лъжата” или „ние не мразим човека, а греха му”, може да се направи следното атеистично заключение: [b]ние не мразим вярващите, а тяхната заблуда, вярата им в бог, ние иначе много ги обичаме – без вярата им[/b]. Такива средновековни софистики, в които биваш оставян привидно „свободен”, а фактически обезличаван и отхвърлян от „обществената/божия истина” отдавна са преживени от католическата църква; хубавото е, че дебата започва за средновековното православие от момента, в който то е прастанало да бъде обществен фактор; лошото е, че става чак в 21в.

  4. Ф.Николов каза:

    Лично аз подкрепям всякакви разделения; всяко разделяне, дори преди още да се уточни според какъв критерий е търсене, изискване за качество, това е предварителното условие за всеки сложен процес на обществена филтрация. В конкретния момент средновековното православие разчита на историческите си народно-масови властови комплекси, но ми се струва, че доста се надценява в това отношение и подценява образоваността на тези, които нарича миряни. От друга страна обобщавайки смело и безогледно православието говори от името ако не на всички, то поне на повечето български граждани по отношение на ценностите, нещо което противоречи на конституционната рамка и е валидно за тотализиращия религиозен мироглед. Предлагам, за да излезат докрай на светло намеренията на божиите угодници думи като: свобода, личност, любов, живот, човек да се регистрират по Закона за авторското право и сродните му права или в краен случай в патентното ведомство, за да няма повече недоразумения. 🙂

  5. Теология ШУ каза:

    „обобщавайки смело и безогледно православието говори от името ако не на всички, то поне на повечето български граждани по отношение на ценностите, нещо което противоречи на конституционнат а рамка“.

    Николов,
    Пак заблуждаваш, понеже забравяш Конституцията. Според нея Православието е „традиционно изповедание на българския народ“, следователно неговите ценности, които са и общочовешки, са ценности на нацията. Това, че ти отхвърляш елементарния морал като „попщина“, само демонстрира в какво психическо състояние си.
    .
    Апокалипсисът в изкуството –
    http://archiman.livejournal.com/

  6. Вeличка Ангелова каза:

    Уважаеми представители на Духовенството в България,
    В моята книга ”Пророчицата Ванга единствената връзка между небето и земята” ,аз съм засегнала единствените 3 случая ,в които Ванга е измъчвана от зли сили ,с което искам да подчертая нейната борба с нечистите и нейният живот на мъченица. Връщайки се от помена на братовчед ми ,посетих Ванга,тя изпадна в транс и чух думите: “ Пазете вярата християнска,дръжте на истината, ако трябва умрете за истината!”Ако Ванга е сатанински слуга, ще позволят ли нечистите чрез нея да се говори за Бога, за вяра и всичко останало Божие?!Нямам нищо против да бъдат анатемосани всички врачки,Ванга също беше против лъжите им, но да се обижда една жена , която е доказала себе си като човек на Бога!Колко човека е накарал да повярват в Бога Йеромонах Висарион?!Защото ние сме живи свидетели, че Ванга накара хиляди хора да повярват в Бога и поемат пътя на вярата.

  7. Georgi Stanchev Purlikov каза:

    Браво! Отлично обяснение. Ванга е пращала хора да се кръстят. Очевидно Бог се е намесвал в решителни момент.

  8. Кръстинка каза:

    Хвала на теб отче Висарионе, радвам се че най сетне млад духовник като теб реши да говори за този толкова наболял проблем на нашето общество . Подкрепямете изцяло и се молим за теб .За да пребъде нашата православна вяра.

  9. nekoy si каза:

    Подкрепям позицията на отеца с всички сили. Но всъщност не знам дали той прави това по благословия на по-зрял духовник. Обществения отпор е силен. Лошо е, че хората не искат да чуят Църквата.

  10. Иванка Бонева каза:

    Слава Богу, че има такива духовници като йеромонах Висарион, които наричат нещата с истинските им имена и се грижат за православното ограмотяване на заблудените!
    А Вас, уважаема Величка Ангелова, ще Ви попитам следното поведение на Ванга присъщо ли е на един „човек на Бога“, както я наричате:
    [url]http://www.budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=399:2011-03-15-17-31-54&catid=54:2010-06-04-20-22-35&Itemid=91[/url]
    Не знам как изобщо може да се твърди, че Ванга накарала хиляди хора да повярват в Бога, след като тя и минута не може да стои до частица от Неговия Кръст! И нейните последователи и да вярват в някого, това не е Христос, не се лъжете! За съжаление българите повечето не сме вярващи и не познаваме дори и малко православната си вяра, затова с такава любов приемаме подобни гадателки, и хора, които явно нямат общо с църковността и вярата, предлагат нейната канонизация, която е абсурдна.

  11. Блага каза:

    Тивериопулски епископ Тихон

    Направо съм изумен от целия този шум около баба Ванга и Петър Дънов. Това е пълен абсурд и дивотия. Това ли е основният проблем на църквата днес? …
    Подобни изхвърляния сами по себе си са контрапродуктивни и не допринасят за авторите на църквата, защото създават нови разделения в обществото. Или поне в онази му част, която все още се интересува от духовното.
    Да се анатемосва наново Петър Дънов е просто безсмислено – той е бил отлъчен от църквата още приживе, а и създал собствено религиозно учение. Какво има да се коментира и сатанизира след 100 години? Този шум само прави реклама на Бялото братство. Що се отнася до баба Ванга, а и не само до нея – трябва да умрат всички, които са я познавали и имат някакви лични пристрастия, и едва тогава да се разсъждава светица ли е или вещица. Ето – трябваше да минат 135 години от Априлското въстание, за да се канонизират жертвите в Батак като новомъченици.

  12. о. Павел каза:

    Величке,
    Не смяташ ли, че е богохулно заглавието на твоята книжка „Пророчицата Ванга – единствената връзка между небето и земята“? Библията казва истината: „Един е Ходатай между Бога и човеците – Човекът Иисус Христос“ (1 Тимотей 2:5). Ванга е по-скоро посредник между земята и ада.

  13. Васил Гунев каза:

    Госпожо Ангелова, във Вашата книга ”Пророчицата Ванга единствената връзка между небето и земята” заменяте Христос с Ванга още в заглавието. Според християнските разбирания, това е същността на антихриста : „вместо Христос“. Ако наистина я възприемате като такава, всякакви разговори в посока „истината за Ванга“ от тук насетне стават напълно безпредметни…

  14. Ф.Николов каза:

    [quote name=“Теология ШУ“]
    Николов,
    Пак заблуждаваш, понеже забравяш Конституцията. Според нея Православието е „традиционно изповедание на българския народ“, следователно..[/quote]
    Ти, архимандрите хал хабер си нямаш що значи право на самоопределение по конституция; в този аспект православието и исляма се доближават много – те не правят никаква разлика между лично и обществено пространство и как се изграждат двете, те изобщо не признават да има такива самостойни пространства. И шкембе чорбата и традиционна, ама това не значи аз да я възприемам като критерий за някаква истинност. Провославието има право да обяви Ванга и Дънов, че НЕ СА православни, но няма право да казва каква истина ТРЯБВА да възприема обществото „само по себе си“ – това ви е грешката, липсва ви границата. От името на „общочовешките ценностни“ са извършени най-големите зверства – не е важно КОЙ изпълнява закона, а към кой субект е насочен. „Универсалните закони“ са началото на всяка тирания.

  15. Ф.Николов каза:

    Освен това архимандрит Павел, правя все пак някаква разлика между поповете и бълнуванията на Ванга и самовъзвеличаванията на Дънов, но в най-съдържателната част за съжаление сте ми еднакви, макар вие да имате „някои” задръжки. Каква разлика има да ти се привижда дявола по пет пъти на ден, да те изкушава, физически да те малтретира и да даваш „съвети” на миряните, кротко и тихо в храма, от това да бълнуваш в полусънно състояние и да „отгатваш” бъдещи случки или да танцуваш сред природата? Тук има само някаква външна непримиримост и отхвърляне, но заробването на волята и в двата случая е налице. Да ви кажа откровено, да искам от някакъв монах, свещеник, врачка, баячка или каквито и да е подобни хора житейски СЪВЕТ, значи да си плюя на достойнството, но не мога да отхвърля с лека ръка нуждите на хората да го правят – ние не сме равни по възможности, патериците са жизнено необходими за повечето. Тук религиозната традиция се разкронява в посока даване на животворни съвети, не на дела.

  16. Величка Ангелова каза:

    Уважаеми господин Гунhdев,думите,които са заглавие на книгата ми са казани в транс от Небето.Нито за миг не съм си и помислила,че Ванга е Христос и че някои пророк може да замести някои от Св. Троица!Но чрез Ванга идваха послания от Небето и това е доказателството ,че тя е пророк като всички пророци,чийто имена са вписани в Библията.Ако отречем Ванга ,това се отнася за всички подобни на нея,какво става тогава ,не трябва да вярваме на нищо ,казано от пророци!Чрез Ванга аз съм чула послание от Бог и никoй не е в състояние да обори това на което съм била свидетел! В дома на Ванга още стои чудотворната икона на Св. Богородица,която предаваше на Ванга коя болка с какъв лек да се лекува….Ванга беше връзка с Небето,а не заместник на Христос !!!……

  17. starsy каза:

    БРАВО!!!! Най-накрая да се намери поне един свещеник, който открито да признае гаврата с името „СВЕТЕЦ“ и „ПРОРОК“

  18. Атанас Георгиев каза:

    А кой, отче Висарионе, те е упълномощил теб, или който и да било от т-нар. Българска Православна църква, да представлявате Бог и едва ли не да се изказвате от Негово име? Вие сте обикновени, нещастни самозванци, които никога не са имали, нямат, и никога няма да имат нищо общо с Бог! Ванга и Дънов поне помагаха на хората, доколкото можеха. Вие само пречите. Друго не можете! Засрамете се! Има право да съди само Бог. Не и вие …. И Той ще ви осъди ….. Анатема!

  19. Georgi Stanchev Purlikov каза:

    „Ванга е нещастна жена, жертва на тъмните сили“ – о. Висарион го е казал точно. В битката за обожение (теозис) е необходимо да имаш духовен наставник, който да ти е „котва“ в бурята. А Ванга, очевидно, е нямала такъв и е била като свещ на вятър.

  20. Атанас Георгиев каза:

    И още нещо: „църква“, която държи за свой върховен водач агент от комунистическата държавна сигурност, няма право изобщо да се нарича църква. Днешната „Българска православна църква“ е отговорна за пълното духовно падение на българския народ и е срам за България.

  21. Михаил Славков каза:

    Г-н Ф. Николов, искрено Ви благодаря за вашата откровеност към нас християните. Все пак ако се бяхте задълбочили в прочета, и ако бяхте приложили обширните си познания по масова психология, съвместно с богатата Ви информационна осведоменост по въпросите на съвременността, както и присъщата Ви проницателност, то не бихте пропуснали да забележите, че всъщност средновековното православие, именно противоречи историческите на народно-масови комплекси, и това не се проявява властово, а речево.
    Ако Вие не бързахте, просто да се изкажете, то също не бихте пропуснали да забележите, че православието в съвременното общество има за цел да стои по-близо до центъра, тъкмо за да предложи алтернатива, на всичко което не е православие и това е напълно в духа на съвременно разбиране за възможност за избор и индивидуална свобода. Христовата Църква съпътства обществото във всички видове на обществено-политическа организация, включително демократичната.

  22. iliana sivova каза:

    не е много време за тия ялови полемики през пости, но както се казва „най-малката ни слабост е това…“ аз ще се изкажа като една читателка на сайта в тоя момент. напълно недоумявам за ползата да превръщаме сайта в плювалник, където всеки да се чувства свободен да дойде и да си хвърли така нареченото мнение за църквата. доста има възможност да се прочетат всякакви злобни и агресивни нападки към църквата и духовенството къде ли не из нета. по повод книгата на отец висарион в една страница гледах коментарите докато минаха триста. огромната част от тях бяха на хора, които нямат общо с църквата; дали пък не е добре поне в православие бг човек да не нагазва в това… да не се налага да прочете как църквата в българия не е църква или пък някоя друга простотия… колко отец висарион бил нещастник, дали нямал или имал нещо общо с Бога, кой изпаднал в транс, кой не изпадал… трябва ли всичко това да узнаваме? съмнявам се. съзнавам, че от коментара ми не лъха подобаваща кротост и благост, но това е за момента. дайте да имаме малко мярка и да не се изкушаваме излишно, така да се каже. който има нетърпима нужда да сподели своята ненавист към църквата, да мръдне да го направи някъде по-настрани в нета. много място има. а в тоя сайт да има малко хигиена все пак. за което и модераторите могат да допринесат.
    а що се отнася до позицията на отец висарион – не съм чела книгата. успешно или не, аргументирано или не – това е би могло да бъде тема на съдържателен разговор по съществото на неговите тези – авторът очевидно се е постарал да изясни и обоснове една църковна позиция. намирам това за много полезно и се надявам да е успял в усилието си, защото въпросът е важен за църковните хора. или поне за тези, които имат съмнения или питания. тези пък, които не са в църквата, няма причина да се чувстват лично обидени и озлобени от книгата му. защото очевидно тя е не е предназначена за тях. и нито има причина да им се налага чрез изкуствено създадени полемики, нито пък има причина на мен като читател в сайт за православие да ми се налага непременно да узная какво е минало през главата на масовия народен озлобен църковен критик. това не е разговор, спор за истината, а демонстрация на комплекси, твърде неприятна за неволния зрител.

  23. Ивайло Начев каза:

    Как може да се канонизира Ванга за светица ?! Може ли да е поставим наравно със св. Иван Рилски или пък например със също великия руски светец Йоан Кронщадски или с други и други богопредани хора…!!!!!!!

  24. Азззз каза:

    Благодарности към йеромонах Висарион! Най-накрая духовник да се опълчи и да каже истината за проклетата Вангелия Гущерова. Тази жена е наистина нещастна ,понеже е под влиянието на злите ,богоненавиждащи ,човеко-убийци демони.Жалко,че има глупави българи,които не осъзнават,че именно тая проклета вещица(заедно с Дънов и ко) е допринесла за гибелта на българският народ! Именно тази Гущерова(погледнете фамилията й и преценете сега кой я мъчи в отвъдното:гущер-змеят дявол)е виновна за гибелта на България! Българи,стига сте плюли Българската Православна Църква,вие сте си сами виновни,че ходите при такива проклети хора врачки като ванга! А тя с бесовете разрушава семейства-хора страдат. Вместо да се кае за греховете българският народ ,за щяло и нещяло плюе върху БПЦ,която единствена го е запазила и съхранила да не изчезне окончателно от земята.Хора ,покайте се и стига сте се занимавали с вещици.Аман от простотии!

  25. Стоян Любенов каза:

    Обаче за жалост Ванга може и да бъде канонизира за светица след 50-100г. или не се знае кога. Ще канонизират Ванга, Дънов и подобни учители. Може и сериозно да се лъжа, както мой познати се лъжат и са си изградили погрешна виртуална представа във пространството, което е пълно с псевдоними, различни хора и мнения, и винаги можеш да бъдеш самозаблуден, и излъган от собствената си убеденост в нещо, което си убеден, но сериозно да грешиш. Свикнал съм, какъв ли не съм бил и винаги другите са прави, но убедени по слух, клюка и фантазия. Ще се моля за всички ни, де се изпотрепахме с простотии, молете се и вие.

  26. Огнян Стоев каза:

    Макар да разбирам позицията на Йеромонах Висарион, осъждам начина по който представя нещата. Стилът е изпълнен с религиозен фанатизъм и ненавист към Дънов и Ванга. Нима забравихте че мисията на църквата е да възпитава доброто в хората, а това че онези на които е посветена статията са били заблудени, не е причина да ги мразите и плюете. Молете се за душите им, да раберът истината, това е спасението.
    От малък съм възпитаван в християнските традиции от баба ми и до ден днешен ходя на църква. Но почнах да го правя с нежелание, точно заради тази злоба която се проповядва.
    Hикога няма да се откажа от вярата и бога, но за църквата не съм сигурен.