Крис Спиру: „Света София“ ще стане пак християнска!


Сигурно всеки, който е посещавал Истанбул, е влизал в "Света София". Тази година се навършват 555 години от завоюването на Константинопол и превръщането й в джамия. От 20-те години на миналия век и досега тази сграда е музей. И все пак и до днес по света има хора, които смятат, че тази ситуация не е нормална.

Един от тях е влиятелният американски политик и бизнесмен от гръцки произход Крис Спиру, създател на международната организация "Съвет за освобождаване на Света София", която смята, че храмът трябва да се завърне в лоното на православната Църква. Публикуваме интервю, дадено от него на представители на руския печат.

Г-н Спиру, каква точно е Вашата цел?

С удоволствие ще отговоря: ние се стремим храмът "Света София Премъдрост Божия" да заеме отново подобаващото си място като храм, свещен за цялото християнство, като майка на всички църкви, като царствен храм на православието – какъвто е бил до завземането му от турците-османлии през 1453 г. Работата е там, че "Света София" никога не е била нито джамия, нито музей. Тя винаги е била християнски храм, превърнат в джамия на султана-завоевател, а след това и в музей. Смятам за задължително връщането на този храм към неговото първоначално предназначение.

Как стана така, че започнахте да се занимавате с този въпрос?

Това се случи в една ранна сутрин на 1991 г., през която аз бях още председател на Демократическата партия на щата Ню-Хемпшир. Събуждайки се в 6 ч. сутринта, аз не повярвах на очите и ушите си: в катедралния Успенски храм в Кремъл течеше служба, каквато се полага в християнски храм – и това след 70 години съветска власт, използвала храма за какви ли не цели!… Помислих си: Ами "Света София" е окупирана вече повече от 500 години – значително по-дълго, отколкото катедралният храм в Кремъл.

Оттогава започнах да контактирам с хората, за да изработим юридическа правна база за връщането на "Света София" в лоното на Църквата и да формираме на световно ниво атмосфера на разбирателство по този въпрос, който е общочовешки въпрос, защото е свързан с правото на човека да се моли в свещени за вярата му места.

По същество главният въпрос е: може ли през ХХІ век правителството на която и да е държава да определя формата на използване на свещените места, да регламентира формите на поклонение и да назначава религиозни лидери. Аз смятам, че това са изчерпали себе си отживелици на миналото, които винаги са били характерни за османския начин на мислене. "Света София" ще изпрати на света ясен сигнал, че нито правителствата, нито политическите лидери имат право да определят предназначението на светите места.

На какъв етап днес е Вашата борба и кога се надявате да постигнете целта си?

Нашата надежда много скоро ще бъде въплътена в живота. Но ние не разчитаме на надежди, а действаме със сигурност. Нашето изискване да се започнат богослужения в "Света София" е непреклонно и безусловно. Аз съм убеден, че там ще започнат служби – ние ще успеем да се договориме с лидерите на страната, в която се намира това свещено място. В Америка нашето движение привлече хиляди привърженици, които искат да се молят и да служат в "Света София". Мисля, че нашите планове ще се увенчаят с успех.

Имате ли контакти с правителството на Турция? Пращали ли сте им официален апел от името на вашата организация?

Ние се обърнахме с официално послание към министър-председателя на Турция, едновременно изпращайки копия на президента на Франция Никола Саркози в качеството му на глава на страната, председателстваща в Евросъюза, и на папа Бенедикт ХVІ. В посланието беше изложена нашата молба да се спре осверняването на храма, в това число с неподобаващи за него мероприятия. Това писмо предшества официалното ни обращение, което ще изпратим на турското правителство с молба да ни разреши богослужения в храма "Света София".

Влизали ли сте в контакт с други лидери?

Обсъждахме този проблем с мнозина политически лидери. Наскоро се консултирахме с бившия американски президент Бил Клинтън, заедно с който участвахме в предизборната кампания на Демократическата партия на САЩ. Моите възможности ми позволяват да контактирам на сериозно ниво с лидерите на всички страни по света. Проблемът, както смятаме, е напълно решим и се състои в това, по какъв начин да се стартира процедурата по връщането на храма в лоното на Църквата.

Смятате ли, че Русия би могла да помогне в този процес?

Русия може да изиграе съществена роля – както руските граждани, така и политическото ръководство на страната. Както е известно, лидерите на съвременна Русия признават правата на човека и свободата на вероизповеданието, а що се касае за руския народ, той ще бъде с нас, което многократно се потвърди при нашите контакти на обществено ниво. Аз планирам да посетя в най-близко време тази голяма и приятелска страна, за да обсъдим въпроса за възстановяването на храм "Света София".

Вие сте член на демократическата партия н САЩ, която победи на последните избори. Смятате ли, че избирането на Барак Обама ще помогне за Вашата дейност?

Аз съм демократ и съм сред хората, които пострадаха в политическо и финансово отношение през осемгодишния период на управлението на Джордж Буш, както между другото стана и с цялото човечество. Аз участвах в избирателната кампания на Хилари Клинтън, на която съм близък приятел, а след това с всичките си сили помагах за избирането на Барак Обама, който трябва да пречупи негативния имидж на страната ни в целия свят. Светът ще види, че това, което се правеше в последните години, се поправя, че лидерите трябва да сътрудничат в името на мира и подобряването на положението в света. Трябва да върнем парите в изпразнените джобове на хората, пострадали през последните осем години. Аз обсъждах проблема "Света София" с Хилари Клинтън, която дотогава не бе запозната с него, и тя каза, че не може да разбере, защо сградата е музей, а не храм.

Но проблемът "Света София" не е предмет на преговори между правителства, това не е въпрос между Гърция и Турция, между Америка и Турция или между Русия и Турция. Това не е въпрос и от компетенцията на политическото ръководство на страната, където се намира свещеното место. Нали шейховете на Саудитска Арабия не решават, кои мюсюлмани да дойдат да извършат поклонението, а кои да не дойдат. Ще моля политиците и религиозните лидери, с които ми предстои да се срещам, да подкрепят хората, които вярват в свободата на вероизповеданието и на тази основа искат да се възобновят богослуженията в "Света София".

Вярващите трябва сами да искат това, което им принадлежи по право, а от политиците се изисква не да се намесват в този конкретен случай, а да съзрат в него нарушаване на неотнимаемите права и да намерят механизми за осигуряване на свободата на вероисповеданието. Когато кметът на Йерусалим искал да направи тротоар около джамиата Ал-Акса, той бил обвинен в опит да оскверни свещеното място. Ние пък наблюдаваме в храма "Света София" провеждане на различни мероприятия, погазващи културата въобще и свободата на вероизповеданието в частност. И при това се намират хора, които се учудват, защо искаме спирането им и възстановяването на богослуженията в тази църква.

Трябва да подчертаем, че тук няма никакъв конфликт между религиите – та нали ислямът забранява да оскверняват църкви и разрешава на своите адепти да се молят в християнски храмове. Сегашното състояние на нещата е свързано с османския начин на мислене, от което все не могат да се освободят турските ръководители.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...