Личният момент е важен, особено когато подаряваш


Интервю с Албена Иванова, координатор на проект „Трудови и творчески занимания за деца и младежи, лишени от родителска грижа” във фондация „Покров Богородичен”.

Завършила е Техническия университет със специалност „Индустриален мениджмънт“. Преди това е работила в Дневен център за деца със специални нужди като трудотерапевт. Приветлива и усмихната, тя с удоволствие говори за работата си с децата. Целта на проекта е по-добра подготовка за самостоятелен живот на деца и младежи, лишени от родителска грижа чрез формиране на трудови навици, полезни умения и възпитание на нравствени добродетели.

 

– Албена, разкажете повече за програмата за работа с деца.

– Целта на проекта е по-добра подготовка за самостоятелен живот на деца и младежи, лишени от родителска грижа чрез формиране на трудови навици, полезни умения и възпитание на нравствени добродетели. Повечето от възпитаниците на Домовете имат недоизградена система от навици и непоследователен дневен режим. Предвидените в проекта занимания спомагат за изграждане на устойчиви трудови навици. Участниците се научават да използват прости инструменти, усвояват трудови действия и правилна организация на труда. Научават се да спазват необходимата последователност при изпълнение на трудовите операции.

Голяма част от децата и младежите проявяват агресия. В заниманията, в които участват е нужно всички да обединят усилията си и да работят като група, в която всеки е важен.

В процеса на работа децата и младежите усвояват нови понятия, научават различни неща за свойствата на материалите. Трудът оказва положително влияние и върху интелектуалните им умения – анализ, синтез, сравнение, пренос на стари знания в нови ситуации. Създаването на нови продукти и използването на не традиционни материали стимулира въображението на участниците.

Със заниманията участниците практически усвояват нравствени качества като трудолюбие, дисциплинираност, чувство за отговорност – към себе си и към групата, самокритичност и самостоятелност.

Получаването наготово, без осмисляне на храна, подслон, дрехи, джобни пари и т. н. се заменя с постепенно оценяване на постигнатото и придобитото чрез лични умения и труд.

– Кажете нещо повече за картичките – защо те предизвикват интерес, какво послание отправят?

– Картичките са ръчно направени, като са използвани най-разнообразни материали – текстил, фурнир, копчета, лико, панделки, моделин и др. Част от тях са тематично разработени за Коледа, Великден, Цветница, а други могат да се използват за всякакви случаи. В момента имаме повече от 450 модела картички, които могат да бъдат разгледани на страницата на фондацията (www.pokrov-foundation.org) и pravoslavie.bg. Всички модели картички могат да бъдат поръчани. Една ръчно изработена картичка е много по-различна отпечатаната. Тя говори за отношение, за внимание, за грижа. Посланието, което отправя е – ценя те, обичам те, важен си за мен. Затова ти подарявам тази картичка. Но и не само това – подарявайки ти я – аз дарявам, правя един благороден жест и го правя от твое име. Посланието е наистина красиво и заслужава да бъде оценено.

– А как се финансира проекта – изобщо как стартира той?

– Миналата година спечелихме финансиране от фонд „Социална отговорност” на Първа инвестиционна банка, управляван от фондация „Работилница за граждански инициативи”. Тази година за първи път можеше да се кандидатства за дофинансиране и отново спечелихме с проекта „Коледна кампания 2007 г.“, за което бих искала да благодаря.

Три от младежите, които участват в проекта получиха предложение за работа в Първа инвестиционна банка през ваканцията.

– Лесно ли се работи с деца от домовете?

– Да работя с тези деца беше мое отдавнашно желание. С тях взаимно сме се избрали и това прави съвместната ни работата по-лесна. Децата и младежите сами решават дали да се включат в проекта. Те знаят, че освен удовлетворение, ще получат и пари за труда, който са вложили в изработването на картичките. Децата и младежите сами решават как да похарчат получените пари.

– Сприятеляваш ли се с децата?

– С течение на времето – да. Те започват да споделят нещата, които ги вълнуват.

– И какво ги вълнува?

– Обичайните – любов, приятелство, проблеми в училище… Те са нормални деца, имат нормалните проблеми и ги преживяват по начин характерен за възрастта – с много емоции.

– Как се развива проекта в момента – има ли интерес от страна на фирмите, имате ли големи възложители?

– Да, продължаваме да работим с фирмите и организациите, които ни подкрепиха през 2002 г. За първата си Коледна кампания направихме 1200 картички, за последната те бяха 8750. От 2005 г. в проекта се включиха и няколко човека в неравностойно социално положение – самотни майки, пенсионери и хора с увреждания. В началото излагахме свои картички в две галерии, сега галериите са 15.

Тези, които биха искали да разгледат картичките, а също и да се свържат с нас, могат да го направят чрез сайта „Православие България” или сайта на фондация „Покров Богородичен”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...