Ловчанският митрополит Гавриил за изявлението на Светия синод относно „Шифърът на Леонардо“


Източник: агенция Фокус

Интервю на Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил за предаването "Нещо повече" на БНР.

Светият синод призова в изявление до медиите и институциите в страната да направят необходимото, за да бъдат предотвратени насрочените за утре у нас прожекции на филма по романа на Дан Браун “Шифърът на Леонардо”. В разпространения документ се казва: “Светият синод е дълбоко обезпокоен и възмутен от този богохулен и лъжеисторически филм”. Според митрополитите филмът ще се отрази пагубно на борбата срещу пороци като наркоманиите, проституцията, престъпността и други злини на съвремието. Нямам представа кой е гледал в Светия синод този филм и са чели книгата.

Ние сме против излъчването на филма, който е екранизация на нашумелия роман на Дан Браун, защото там са много невярно отразени събитията. Това е една карикатура на най- святото нещо за всеки вярващ християнин- името и личността на Господ Иисус Христос. Той е роден единствен против правилата, по които се раждат всички други хора. Това е предсказано още от Стария Завет. Пресвета Дева Богородица е родила и е останала майка и девица, единственото. Величието на Господа в неговата божественост, в неговата святост и това, което се говори е кощунство и невярност. Ние можехме да не взимаме отношение, но много хора ни се обадиха и ни помолиха да вземем някакво отношение, за да помогнем на други неукрепнали души, които ще гледат и ще четат тези книги, могат да се съблазнят.

Да, защо точно за този филм реагира Църквата, а не за редица други неща, за които също би трябвало да реагира?

Защото Църквата не може да реагира за всичко. Ние реагираме, защо да не реагираме. Ние винаги нещо някъде вършим и правим. Въпросът, дали трябва да се реагира на такъв…някои смятат, че е по- добре да го отминем с мълчание, но за това много хора ни помолиха да изкажем нашето официално становище.

Вие чели ли сте книгата на Дан Браун?

Частично, но съдържанието ми е познато много добре. Не бих се наел да я чета от край до край, защото това е все едно да минеш през едно зловонно блато и е много неприятно, но съдържанието ми е познато.

Кои са елементите, които Ви притесняват в самата книга?

Кои моменти могат да не ме притесняват… Господ Иисус Христос е богочовек, свят, не може да му се приписват човешки и немощи и страсти. Това е най- важното. Исторически, това не е вярно, което се пише.

Смятате ли, все пак, че ще е продуктивно и че хората, след като чуят, че от Светия синод са излезли с това изявление, няма да отидат и да гледат филма?

Вижте, не. Не мога да кажа така, но съм сигурен, че ще има такива хора, защото има такива хора в България, които обезателно ще се съобразят с мнението на ръководството на Църквата, защото Господ е казал, че “който слуша Вас, слуша мен”.

Не е ли пак позакъсняла тази реакция, имайки предвид, че утре е премиерата на филма, но православните църкви вече реагираха?

Какво да Ви кажа…ние имахме заседание сега на синода, тук около празниците не се бяхме събрали, затова не сме могли да вземем мнение като Свети синод…

А защо не излязохте с изявление, когато книгата започна да се разпространява в България, на български език?

Защото нямаше никой да спре да я разпространява. По-важното е да кажем на тези, които не знаят какво четат, да знаят. Никой нямаше да се съобрази да спре да я разпространява, защото това е свързано с огромен бизнес и с много приходи и ние не можем да спрем производството на незаконни свещи, та ще спрем печатането на една книга, от която толкова огромни пари се печелят.

Тогава защо мислите, че сега ще има ефект, когато филмът започне да се разпространява в България?

Аз Ви казах, че обезателно ще има хора, които даже и да гледат филма, и да прочетат, ще се съобразят с това, което е казала Църквата по отношение на този филм. Църквата трябва да се старае да казва своето слово, когато това е необходимо. В момента сме решили, че е било необходимо и сме си казали думата по въпроса.

Митрополит Гавриил, как е патриарх Максим?

Добре се чувства. Разбира се, че е на легло, но духом е бодър; подписва писма, живее с проблемите на църквата, макар че е на болнично легло…

Вие кога го посетихте за последно?

Лично аз не можах да го посетя тези дни, защото имах други проблеми след заседанията; но наши митрополити ходиха и успяха да го видят. Надявам се, че и аз в най- скоро време ще го посетя също.

Казаха ли Ви кога ще бъде изписан патриарх Максим?

Никой не е казал това нещо. Това сигурно зависи от развитието на неговото оздравяване, как ще е.

Появиха се днес информации, които и Вие потвърдихте, че патриарх Максим е подписал документ, с който дава правото на варненския митрополит Кирил да ръководи Светия синод до излизането му от болница.

Значи, не е точно така. Той ще дава време от време за някакъв период такова право и след това ще го подновява. Така е решил. Той беше дал устно това право, но сега все пак се реши, че е добре да бъде писмено.

Този документ какви правомощия дава на митрополит Кирил?

Тези, които е имал досега. От името на патриарха да ръководи заседанията на Светия синод…

Кога ще бъде свикан църковно- народният събор, имайки предвид, че той се отложи доста във времето?

Така е. Отложи се заради заболяването на Негово Светейшество и аз мисля, че тази година непременно той трябва да бъде свикан, но в момента не мога да Ви кажа дата, защото не е дискутирана дата. Но това трябва да стане тази година.

Означава ли това, че ще изчакате патриарх Максим да излезе от болница, за да бъде свикан от самия патриарх съборът?

Ще се постараем, разбира се, ако се оправи бързо, ще се постараем да го изчакаме, както досега сме го чакали. Ако не е възможно неговото присъствие, то съборът ще бъде свикан с негово благословение, без негово присъствие.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...