Министърът: Забраняваме религиозните символи в училище



Източник: в. 24 часа, бр. 241, 1 септември 2006

Мнението на министър Даниел Вълчев и интервюто с доц. Паскалев са част от материала на в. "24 часа" 400 турски студентки влизат със забрадки на лекции у нас

По закон българското образование е светско и се провежда според националните ни традиции. Неприемливо е религиозни символи да се излагат публично в училищата и университети ни. Ние ще предприемем рестриктивни мерки срещу искането на кандидат-студенти да носят религиозни символи.

Това обяви вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев вчера (31 август – б.ред). Поводът е запитване от момичета, кандидатстващи в Медицинския университет в Пловдив, дали могат да слушат лекции забулени. В нови закони за висшето образование и за народната просвета забраната ще бъде изрично записана.

Не трябва да се прекалява с интереса към този случай, той е по-скоро единичен, коментира още Даниел Вълчев.

Доц. Георги Паскалев, ректор на МУ: Случаят може да ни препъне за ЕС

Доц. Паскалев, имате ли писмени молби на момичетата?

Не, бях информиран от фирма посредник, че има кандидат-студенти от Турция, които са поставили условие да посещават университета забулени. Разбрахме се да задържи документите, за да се консултирам с нашето Министерство на образованието.

Кога ще стане това?

В петък (1 септември – б. ред.) ще се срещнем с Даниел Вълчев.

Информирахте ли ректорския съвет за проблема?

Да, но не сме имали нарочно събрание.

Какви са настроенията?

Двупосочни. Смятам, че ако този въпрос засягаше само университета, щяхме да го решим много лесно. Гласуваме и готово. Освен това тези студенти ще донесат на университета минимум 200 000 евро годишно. Но в този случай трябва да действаме много внимателно, за да не накърним интересите на България преди очакваното членство в ЕС.

По какъв начин може да стане това?

Просто разсъждавам. Няма страна от ЕС, която да толерира студентки да посещават университетите забулени. В самата Турция също е забранено. Ако ние разрешим – може да гледат на нас като на изостанала азиатска държава. А може и да се реши, че ние сме по-демократични. Смятам, че трябва да се преценят внимателно всички плюсове и минуси. Аз лично нямам нищо против мюсюлманството. (24 часа)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...