Митрополит Йоан Пергамски пред „Ла република”: Папата е вселенски примас



Източник:
Orthodoxie

По случай 80-годишнината на папа Бенедикт ХVІ, митрополит Йоан Пергамски (Зизиулас) беше в Рим, за да предаде поздравите на вселенския патриарх Вартоломей. След срещата си с папата, митрополит Йоан е отговорил на въпросите на италианския ежедневник „Ла република”в изданието му от 16 април 2007 година.

Ваше Високопреосвещенство, какво е посланието, което носите на Ватикана?

Патриархът кани папата в Равена за откриването на сесиите на колоквиума между католици и православни, който ще се състои от 7 до 15 октомври.

Това е необикновено събитие. Ще бъде ли то нов тласък за активизиране на диалога?

Срещата е важна. В Равена, както и в Белград миналата есен, когато след дълго прекъсване подновихме срещите си, всички Православни църкви присъстваха заедно с Католическата църква. Ние имаме същата вяра и същото предание. Основният проблем, който трябва да решим, е първенството на епископа на Рим, т.е. ролята на папата.

Това беше идея на Йоан Павел ІІ. Докъде могат да стигнат православните?

За някои проблемът е нерешим. Аз обаче смятам, че можем да намерим решение. Въпросът е добре да дефинираме мястото на римския епископ в структурата на вселенската Църква. Православните са готови да приемат идеята за вселенско първенство и според каноните на древната Църква, епископът на Рим е „примас” (пръв – бел. прев.).

Къде тогава е проблемът?

Несъгласието се проявява по повод един фундаментален проблем: римският епископ може ли да се меси в живота на поместните църкви?

Това е въпрос на юрисдикция. Вие какво ще отговорите?

Не може да има намеса без съвместно решение, взето заедно с другите епископи. В крайна сметка, римският епископ трябва винаги да действа със събора.

Понтифексът не е вече абсолютен суверен, трябва ли да бъде в хармония с един представителен епископски орган?

Той е вселенски примас, който действа винаги в общение със събора.

При срещата в Белград миналата година имаше проблеми с Руската православна църква. Какъв беше залогът?

Боя се, че Москва не е склонна да признае идеята за вселенско първенство на римския епископ. Впрочем Москва не признава и вселенското първенство на константинополския патриарх. За тях подобно първенство няма никакъв смисъл. Но в Белград всички други Православни църкви гласуваха, че Константинополската катедра изразява единството на православните.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...