Митрополит Николай: Каня всички религии на Заговезни


Източник: в. Стандарт

Всички ръководители на различните вероизповедания от епархията са поканени на 18 февруари на официален прием в ресторант "Санкт Петербург", където да се поздравим и да си изкажем взаимни благопожелания в Неделята на опрощението, заявява Негово Висикопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в интервю за в. Стандарт


Ваше Високопреосвещенство, Ваши противници обявиха вчера, че сте лекуван в психиатрия в миналото? Вярно ли е това?

Не желая да коментирам. Предпочитам да хвърлят кал по мен, отколкото аз по някого.

Какво наистина се случи в "Св. Александър Невски" по време на посещението на папа Йоан-Павел II?

Исках просто да се спазват църковните канони. Но нека оставим настрана тази визита, тя е минала. А и папа Йоан-Павел II, Бог да го прости, вече не е между живите. Нека говорим за новия пловдивски митрополит.

Манипулиран ли беше Вашият избор?

За съжаление проф. Иван Желев внуши на медиите, че изборът е предопределен. Аз съм съгласен с него дотолкова, доколкото той наистина е предопределен, но не от човек, а от Бог. Защото единствено Божествената благодат на Светия дух е оказала влияние върху съвестта на избирателите от Пловдивска епархия.

Но другият кандидат, епископ Теодосий, няма богословско образование и не може да бъде митрополит?

Не аз съм го избрал. Той също е архиерей от лоното на Светата ни църква. И след като Светият синод е преценил, че може да бъде включен в каталога на достоизбираемите епископи, не мога да възразя на такова решение.

Основните критики срещу Вас са в нетърпимост към друговерците. Приемате ли тези обвинения?

Категорично не. И в почти осемгодишното ми служение в София съм доказал това.

След официалното Ви встъпване в длъжност ще се срещнете ли с водачите на другите вероизповедания в Пловдив?

Всички ръководители на различните вероизповедания от епархията са поканени на 18 февруари на официален прием в ресторант "Санкт Петербург", където да се поздравим и да си изкажем взаимни благопожелания в Неделята на опрощението.

Тази година датата на Великден е една и съща за всички християни. Бихте ли организирали съвместно шествие в полунощ, за да се поздравят християните от различните вероизповедания?

Всички поместни православни църкви спазват канона – да няма съвместна молитва с инославни. Но в отношението си към представителите на другите вероизповедания ще спазвам принципа да живея в мир с всички човеци. И ако не можем да бъдем заедно в молитвено общение, то ще бъдем заедно в човешките, приятелски взаимоотношения за доброто на целия български народ.

Не е тайна, че в Родопите, и по-точно в Смолянска духовна околия, обществеността иска възстановяването на Смолянска епархия. Това зависи изцяло от Вас, ще се съгласите ли?

Тази идея не е нова. В разговори с г-жа Дора Янкова, кмет на Смолян, и с местната православна общност съм изразил желанието си да ми бъде дадено известно време, в което, с Божията помощ, да покажа какво мога и какво не мога. Обещавам, че ще пребивавам колкото се може повече в Смолянска духовна околия в проповед, в благовестие, богослужение и грижи за родолюбивото население в този благословен край на нашето отечество. И ако се окаже, че наистина има нужда от обособяването на такава епархия, няма да бъда против. Но трябва все пак първо да се запозная с обстановката.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. safa1 каза:

    Chestito na diado Nikolai!Neka drebnite „veliki“radeteli za pravoslavieto da hvarliat kal to si proli4a koi,koi e!Do koga samo 6e gi darjat tezi razkolnici na rakovodni dlajnosti?I da im se razre6ava da vnasiat razdori mejdu pravoslavnite hristiani,za6oto vseki duhovnik koito iziskva da se spazva 6o gode zakona Boji,tezi visokoumni liude go zpra6at v psihiatri4nata bolnica.