Митр. Николай: Несправедливо ме обвиняват в бунт срещу папата; не позволих еретик да влезе в олтара


Източник: БТВ

Разговор на Николай Бареков с новоизбрания Пловдивски митрополит Николай в предаването Тази сутрин по БТВ, 13 януари 2007 г.

Как се става митрополит на 38 години?

За мен това е жребий Божий. Случайности в нашия живот няма.

Как ще коментирате изказванията на проф. Иван Желев, че изборът ви е предрешен?

Професор Желев аз дълбоко уважавам и ценя като мой преподавател по Нов завет. Не мога обаче да намеря пример за подражание в моя професор в най-голямата добродетел – християнската любов, виждайки и чувайки скандалното му поздравление.

Според вас трябва ли проф. Желев да бъде освободен от Дирекцията по вероизповеданията след подобен конфликт с авторитетни фигури от Светия синод?

Вчера лично господин премиерът Сергей Станишев ми се обади по телефона, за да изкаже своите искрени поздравления и благопожелания по случай моя канонически избор за Пловдивски митрополит, а така също и да ме увери, че той лично категорично се дистанцира, разграничава, от произнесеното скандално приветствие по случай избора от проф. Желев. Това, разбира се, ме утешава и вдъхновява, доколкото в думите, изречени от проф. Желев, не виждам и не чувствам отношението на държавната власт.

Пловдив освен център на най-голямата епархия е особено място, то е мултиетническо, мултирелигиозно. Как мислите, ще запазите ли тази толерантност между религиите? Защото едно от съмненията за вас беше, че вие защитавате много яростно православието и едва ли не ще влезете с огън и меч в Града под тепетата спрямо другите религии.

Аз съм православен митрополит, избран от православното изпълнение – клир и христолюбиво паство, аз не съм избиран от католиците или протестантите, или мюсюлманите. Но, разбира се, помня повелята на свещеното писание – доколкото е възможно, живейте в мир с всички човеци. Ще постъпя най-напред канонично, догматично, но и не на последно място дипломатично.

Вярно ли е, че като софийски викарий сте били човекът, който в храма "Свети Александър Невски" е скрил даровете за папа Йоан-Павел Втори в килера на храма?

Това не е вярно. Г-н Желев несправедливо ме обвинява, че съм организирал някакъв бунт против идването на папата. Това, което направих, е да вляза в Светия олтар на "Св. Ал. Невски" заедно с няколко свещеници, за да не позволя да бъде нарушен свещеният канон, а именно еретик да влезе в Светия олтар, защото след това той се счита за осквернен и би трябвало отново да се освещава.

Под еретик имате предвид папата?

Ами щом като изповядва друг символ на вярата. Аз го наричам така, защото каноните го определят като такъв.

Как запушихте олтара на храма "Александър Невски", за да не проникне еретикът папа вътре?

Просто не отворих царските двери.

И не му дадохте да влезе?

Не, той не пожела, а и не можеше.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...