Младен Станев: Манастирът „Св. Пантелеймон“ ще бъде превърнат в духовно-просветен център



Изглед към красивата местност, където е разположен манастирът "Св. Панталеймон". Сн. МониторИзточник: в. Черно море

Младен Станев е първият българин, който си купи манастир, като участва в явно наддаване за него. Освен че има собствен бизнес, Станев е и общински лидер на местната структура на БЗНС на Георги Пинчев. Член е на Управителния съвет на Регионалната занаятчийска камара – Варна. Участва активно в политическия живот на града, имаше амбиции и да му стане кмет.


Г-н Станев, откъде научихте, че манастирът "Св. Пантелеймон" се продава на търг?

Научих от съобщението в "Държавен вестник". Там бяха публикувани всички подробности.

Как решихте да участвате в наддаването?

Разполагах с предварителна информация, която ми беше дадена от мои приятели. Те ми бяха казали, че манастирът се продава. Отидох на място да проверя и се оказа, че действително става въпрос за "Св. Пантелеймон", а не за почивна станция, както беше обявено. Смятам, че за да се стигне до този парадокс – нещо, което няма цена, да се продава на търг, е водена умишлена политика. Църквата буквално бе поставена в безумна ситуация. Като всеки нормален християнин, който чувства за свой дълг да помогне на църква, взех решение да участвам в търга. След като проучих нещата, информирах Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който първоначално не вярваше, че има такова нещо. За съжаление, след направеното проучване от мен, се оказа, че шансовете ни за атака по съдебен начин са нулеви и манастирът отиваше за продан без никакви пречки.

Кога се записахте за участие в търга?

Беше много интересно. До последния момент митрополит Кирил не вярваше, че манастирът ще бъде продаден на търг. Затова се наложи да му кажа, че или участваме, или губим манастира. Обясних му, че не мога да наддавам сам, тъй като парите няма да ми стигнат. Все пак това са 5000 кв.м. застроена площ и отделно гора в резерват, който е дивечовъдна станция за елени. Документите бяха подадени буквално в последната секунда. Записано е, че са подадени в 15,59 ч., а крайният срок беше 16 ч. Закупихме тръжната документация за 50 лв. и дадохме 23 000 лв. депозит за участие. Тези пари дойдоха основно от църквата. Архимандрит Серафим помогна много. Той е човекът, който даде ценни съвети и помогна да уверим митрополит Кирил в правотата на делото.

Цената, която ще бъде платена, висока ли е по Ваша преценка?

Наддаването стигна до 664 000 лв., но и 6 лв. са много, тъй като манастирът принадлежи на митрополията. Това обаче вече няма значение. Въпросът беше да защитим Българската църква, защото е немислимо да допуснем продажбата на мъжки манастир.

Сега какво ще стане с манастира?

Манастирът остава към митрополията. Идеята е да стане духовно-просветен център, който няма аналог на Балканите. Там ще се преподават уроците на славянобългарската просветна школа.

Идеята за това Ваша ли е?

Не, това е идея на митрополията. Моята идея беше да се запази манастирът. Фактът, че успяхме да победим, показа, че църквата е по-силна от всичко друго. Това, което ми прави впечатление, е, че няма човек, който да ме познава и да не ме е поздравил за постъпката ми. Всички изявяват желание да окажат финансова подкрепа за манастира.

Има ли нужда от реставрация?

Да. Манастирът е бил охраняван от хора, наети по програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост". За съжаление, всичко, каквото е можело, е било разграбено и изнесено оттам.

Каква сума е необходима за реставрацията?

Тепърва ще се правят разчети, но сумата може да достигне и около 1 млн. лв.

Осигурени ли са парите?

Не, осигуряват се.

В някои медии ви нарекоха баничар. С какво се занимавате всъщност?

С производство на хлебни и сладкарски изделия. Имам малък бизнес. Занимавам се и със строително-ремонтна дейност.

Ще продължавате ли да следите какво става с църковните имоти?

Доколкото мога. В последните няколко години с моя инициатива са реконструирани доста православни храмове, поне 50.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...